Najljepše ljubavne priče na filmu

Najljepše ljubavne priče na filmu

Annie-Becky-From-Sleepless-Seattle

Već je sve prije ovog vikenda bio u znaku Valentinova i osim prijedloga za savršeni spoj za Valentinovo, donosimo još nešto što će tu večer (ili bilo koju drugu, zapravo) učiniti jednom od romantičnijih. Čaša vina i lagane grickalice odlična su kulisa za jednu filmsku romantičnu večer u dvoje. Donosimo popis filmova koji će ‘sjesti’, vjerujemo svima, a da ih do sada nismo baš spominjali. Neke smo izvukli iz naftalina, ipak ih se barem povodom ovog dana trebamo prisjetiti, a neki su ultimativni ljubavni klasici koje jednostavno ne smijemo zaobići.

Romansa u Seattleu, tj. ‘Sleepless in Seattle’ film je iz 1993. godine, koji je napisala i režirala Nora Ephron, koja je uz Nancy Myers nosila, a i dijelila, titulu neprikosnovene kraljice filmskih ljubavnih priča. Romantična je to komedija u kojoj glavne likove glume Tom Hanks i Meg Ryan. Razdvojeni su skoro cijeli film, da bi se napokon sreli na samom kraju filma. Prekrasna je to ljubavna priča koja se djelomično bazira i na klasiku iz 1957. – ‘An Affair to Remember’ s Caryjem Grantom i Deborah Kerr.

This image released by Warner Bros. Home Video shows actors Tom Hanks, left, and Meg Ryan in a scene from the romantic comedy "You've Got Mail," directed, co-written and co-produced by Nora Ephron. Publisher Alfred A. Knopf confirmed Tuesday, June 26, 2012, that author and filmmaker Nora Ephron died Tuesday of leukemia in New York. She was 71. (AP Photo/Warner Bros. Home Video)

lulhg

Sljedeći obavezan uradak Nore Ephrom je film Imaš poštu tj. ‘You’ve Got Mail’ iz 1998. godine. I u ovom filmu glavne uloge imaju Tom Hanks i Meg Ryan (sada već ultimativni filmski ljubavni par devedesetih), no ovog puta glume poslovne suparnike koji se zapravo natječu cijeli dio filma da bi, naravno, u jednom idiličnom obratu realizirali svoju ljubavnu priču. I ovaj film je Nora režirala i napisala. Nora Ephrom je režirala osam filmova, dok ih je napisala mnogo više, a istakli bismo još njezin jedan uradak – Kada je Harry sreo Sally. Na žalost, slavna kraljica (ili jedna od njih dvije) romantičnih komedija, preminula je 2012. godine nakon teške bolesti i ako ikada, ovo je vrijeme da se sjetite filmova s njezinim karakterističnim potpisom.

‘Say Anything’, kod nas preveden s Reci bilo što, film je iz 1989. godine s odličnim Johnom Cusackom i Ionom Skye u glavnim ulogama. Film je odlična ljubavna ljetna priča o strastvenoj i krakoj vezi koju ostvare John Cusack i Ione Sky prije nego ona ode na koledž. Feel good film baš za Valentinovo.

say-anything1

say-anything-main-review

Jedan od najupečatljivijih ljubavnih filmskih parova u cijeloj filmskoj povijesti svakako su Robert Redford i Barbra Streisand u filmu ‘The Way We Were’ tj. Djevojka koju sam volio iz 1973. Radi se o dvoje čak očajnih ljudi koji nikako ne mogu do kraja realizirati svoju ljubavnu vezu zbog suprotstavljenih političkih i životnih pogleda. Svejedno, ovaj ljubavni par upisao se u filmsku povijest i rado mi se vraćamo.

(500) Days of Summer romantična je komedija čiji su glavni likovi simpatični Tom kojeg glumi Joseph Gordon-Levitt i Summer, glumi ju Zooey Deschanel. Summer je otkačena i mlada žena koja ne vjeruje u ljubav, a Tom mladi arhitekt koji radi kao pisac čestitki, pada na njen šarm i zaljubljuje se. Film nelinearno prati njihov odnos kroz 500 dana. Njihove dogodovštine zasigurno će vas nasmijati, a ljubavna priča zaintrigirati.

cover-filmovi

‘The Bridges of Madison County’ tj. Mostovi okruga Madison film je iz 1995. godine, snimljen prema istoimenom romanu. Zvijezde filma su Meryl Streep i Clint Eastwood. Malotko ne zna za ovu filmsku priču, no to ne sprečava filmsku publiku da mu se iznova vraćaju i uživaju u romansi između fotografa koji je doslovno ‘ušetao’ u život kućanice iz 1960.-ih i uzburkao joj život iz temelja. Tih par dana romanse ponekad se i gledateljima filma čine kao prekrasna vječnost…

Nasuprot Mostovima okruga Madison nalazi se jedna drugačija ljubavna filmska priča, naziva Prava romansa tj. ‘True Romance’ iz 1993. godine. Radnja prati usamljenog štrebera opsjednutog s popularnom kulturom koji oženi prostitutku, ukrade kokain od njezinog svodnika te ga pokušava prodati u Hollywoodu. U međuvremenu, vlasnici paketa droge ih pokušavaju naći te vratiti robu. Film drži rekord za scenu s najduljim okršajem vatrenog oružja u filmskoj povijesti. No, bez obzira na silnu akciju koja se u filmu odvija, od samog početka pa do kraja filma snažno je prisutna strastvena i jedna od intenzivnijih ljubavnih filmskih priča.

True-Romance-1-1250x833

Brokeback Mountain tj. Planina Brokeback, film je iz 2005. godine i donosi fantastična glumačka ostvarenja Jakea Gyllenhaala i Heatha Ledgera. Priča filma prati skriveni i zabranjeni odnos i ljubav te život koji traje nekoliko godina između dva kauboja koji su na najbolji mogući način utjelovila ova dva, tada mlada glumca. Film je osvojio tri Oscara – za najbolji scenarij, režiju i filmsku glazbu.

brokeback-mountain-1024-1

Za kraj popisa predlažemo prekrasan romantičan film ‘The Fabulous Baker Boys’ iz 1989. godine. Radnja filma donosi priču o dvojici braće glazbenika (glume ih Jeff Bridges i Beau Bridges, braća i u stvarnom životu) koji se udruže s pjevačicom koju glumi Michelle Pfeiffer. Kako izgleda ovaj glazbeni trokut u jednom od najljepših glazbenih nostalgičnih filmova, najbolje bi bilo da što prije i samo pogledate…

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori