Najbolje od kulture 2021.: Filmovi, serije, knjige i glazba

Najbolje od kulture 2021.: Filmovi,
serije, knjige i glazba

Usporedimo li prošlogodišnji kraj godine i ovaj, složili bismo se da 2021. svakako privodimo kraju u lakšem ozračju i s drastično većom dozom optimizma. Kad pogledamo unatrag, iza nas je godina u kojoj smo se relativno vratili pretpandemijskoj svakodnevici, iako uz novi način življenja, drugačiji poslovni i privatni tempo.

Tijekom posljednjih mjeseci svjedočili smo i maloj renesansi kulturne ponude, kako domaće, tako i svjetske. U Hrvatskoj su se u 2021. vratili brojni glazbeni, filmski i kazališni festivali koje smo prethodne godine morali propustiti. Prije koji mjesec pisali smo vam s oduševljenjem o uspjehu hrvatskih i regionalnih filmova koji su redali trijumfe i pozicionirali se na liste renomiranih svjetskih magazina. Hrvatski teatar iznjedrio je nekolicinu kazališnih komada o kojima smo se raspisali zahvaljujući nekim novim glumačkim licima, a unatoč još uvijek izazovnim okolnostima u kojima predstave nastaju i u kojima se prikazuju.

Što smo sve gledali, čitali i slušali ove godine?

Međutim, strana pop kultura, svijet glazbe, filma, TV-a i nakladničke industrije briljirao je na svjetskoj razini. Streaming servisi zacementirali su svoj položaj najjačeg izvora vizualnog entertainmenta, ali bila je ovo bez sumnje godina u kojoj su se kino dvorane iznova punile i podsjećale nas da određene filmske premijere nisu stvorene za 12-inčne ekrane i gledanje kod kuće.

Prije nego što zakoračimo u 2022. u kojoj nam se na veliko spremaju noviteti, osvrnuli smo se na godinu iza nas. Donosimo vam pregled najboljih stvari koje smo gledali, slušali i čitali – o nekima smo vam već pisali, druge vam ovdje prvi put predstavljamo, a hrabro vam garantiramo da je svaka od ovih kulturnih poslastica zavrijedila vašu pažnju i nećete požaliti ako potrošite vrijeme na nju.

Najbolji filmovi 2021. godine

Iza nas je godina velikih filmskih kino premijera i filmova u kojima glavnu ulogu igraju upravo njihovi redatelji. Prisjetimo se samo filmova Dune, House of Gucci, najnovijeg filma o Jamesu Bondu i mnogih drugih. Međutim, prava su iznenađenja ove godine pristigla neočekivano, bez puno promocije i podizanja hypea unaprijed. Iako je bilo teško izdvojiti favorite, u nastavku donosimo one koji su nas ponajviše privukli.

Drive My Car

U režiji Ryusuke Hamaguchi, drama Drive My Car doživjela je izvrsne reakcije. Bazira se na zbirci kratkih priča Men Without Women jednog od najpoznatijih japanskih autora, Harukija Murakamija, a na festivalu u Cannesu film je osvojio tri nagrade. Trenutno je na tzv. shortlisti američke akademija za nominaciju za najbolji međunarodni film. U pitanju je road drama koja prati muškarca Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) koji dvije godine nakon smrti svoje supruge dobiva ponudu da režira predstavu u Hiroshimi. Tamo upoznaje mladu Misaki (Toko Miura) koja mu postaje šofer, a kako se premijera približava, tenzije rastu, u sve se upliće i osoba iz prošlosti njegove žene, a Yusuke se mora suočiti s brojnim misterijama koje je njegova supruga ostavila iza sebe.

Belfast

Film zbog kojeg se Kennethu Branaghu i glumačkoj postavi filma predviđaju i Oscari. Radnja se primarno vrti oko odrastanja malog Buddyja (Jude Hill) za vrijeme sukoba i nasilnih događanja u Sjevernoj Irskoj u Belfastu. Dornan je Pa, otac dječaka koji mora putovati u Englesku zbog posla, dok Caitriona Balfe igra majku koja zbog njegovog izbivanja gotovo sama odgaja djecu. Roditelji su razapeti između odluke da presele u Englesku i ostanu u Belfastu, a cijelo to vrijeme, u kaosu koji vlada u njihovoj okolini i raskolu iza zatvorenih vrata, Buddy doživljava i sve one šarmantne trenutke djetinjstva. Coming of age drama oduševila je kritičare.

Licorice Pizza

Jedno od najvećih filmskih iznenađenja godine, indie film kojem je rijetko tko predviđao popularnost ovakvih razmjera. Smješten u sedamdesete godine u Los Angelesu, Licorice Pizza donosi neodoljivu dozu nostalgije i atipičnu romansu. Radnja se razvija oko 25-godišnje asistentice Alane Kane (Alana Haim) i mladog 15-godišnjeg glumca Garyja Valentina (Cooper Hoffman) koji, kako kaže službeni sinopsis “odrastaju i zaljubljuju se na ulicama doline San Fernanda 1973. godine.” U režiji Paula Thomasa Andersona (Boogie Night, There Will Be Blood), film prati likove koji moraju navigirati kroz spoznavanje sebe, neočekivanu ljubavnu priču i očekivanja drugih, dok istovremeno donosi interesantan pogled u svijet dječje glume.

Power of the Dog

Trenutno jedan od najvećih filmskih kandidata za Oscara, Power of the Dog povratnički je film kultne redateljice Jane Campion. Glavnu ulogu igra legendarni Benedict Cumberbatch koji glumi Phila, nasilnog i brutalnog muškarca koji određuje sva pravila igre na ranču u Montani 1925. godine na kojem živi sa svojim bratom Georgeom (već godinama izvrsni Jesse Plemons) koji mu je sušta suprotnost. U njihov život ulazi udovica, Rose (Kirsten Dunst) i njezin sin Peter (Kodi Smith-McPhee) koji su još jedne žrtve Philove okrutnosti. Međutim, George ih prihvaća, zaljubljuje se u Rose i Petera počinje smatrati dijelom obitelji.

West Side Story

Izašao je relativno kasno, a napravio je ‘boom.’ Prvi ikad mjuzikl Stevena Spielberga remake je originalnog klasika West Side Story koji se temeljio na Shakespeareovom Romeu i Juliji. Radnja se tako vrti oko dvije zaraćene bande na ulicama New Yorka, jedni su Jetsi, talijansko-američkog porijekla, a drugi Sharksi, portorikanski imigranti. U jeku rivalstva, vođa Sharska Bernardo (David Alvarez) i vođa Jetsa Jeff (Mike Faist) planiraju susret, ali kad se Riffov najbolji prijatelj Tony (Ansel Elgort) i Bernardova sestra Maria (Rachel Zegler) upoznaju i zaljube, situacija izmiče kontroli. 

Najbolje serije 2021. godine

Streaming divovi nastavili su svoju dominaciju televizijskom industrijom. U 2021. godini bingeali smo raznolik repertoar koji su nam većinom prezentirali HBO, Netflix i Hulu, dok je Disney briljirao svojom serijom VandaWision, a Amazon na kratko pao u drugi plan. Iako je vjerojatno najpopularnija serija godine bila Squid Game, na našu su se listu otisnuli neki drugi favoriti koji su osvojili glumom i radnjom na kakvu nismo navikli.

Reservation Dogs

Duhovita i intrigantna serija prati četiri tinejdžera koji žive u ruralnoj Oklahomi i sanjaju o bijegu i životu u Kaliforniji. Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Kawennahere Devery Jacobs), Willie (Paulina Alexis) i Cheese (Lane Factor) shvate da im je za bijeg iz sredine potreban novac, a do njega pokušavaju doći obavljajući niz manjih zločina u naselju u kojem žive. Paralelno im se događa niz urnebesnih (ne)prilika u kojima publika uživa. U vrlo se kratko vrijeme serija nametnula među najinteresantnije novitete godine, a oduševila je dinamikom glumačke ekipe i domišljatom radnjom kakvu još niste gledali.

Mare of Easttown

Zasigurno jedna od najpopularnijih streaming uspješnica godine koju su jednom trenutku baš svi gledali. Kate Winslet osvojila je Zlatni globus za svoju izvedbu, ali generalno serija nudi pregršt razloga zašto ju vrijedi pogledati. Sve se vrti oko detektive Mare (Winslet) koja mora rasplesti jeziv slučaj koji je prestrašio cijelo malo mjesto, problematičan odnos s detektivom koji s njom počinje raditi na slučaju (Evan Peters), a najvažnije od svega – brojne osobne tragedije iz prošlosti i obveze iz sadašnjosti kojima mora balansirati. Njezin život s majkom Helen, kćeri tinejdžerkom Siobhan i unukom o kojem mora brinuti počinje se preplitati s Mareinim radom na rješavanju zločina. Preostali likovi, baš kao ona, ne mogu se otisnuti iz prošlosti koja kao da je zapečatila cijelo postojanje tog gradića i njihove su sudbine jednako intrigantne. Zahvaljujući tom mozaiku priča, Mare of Easttown dobiva dimenziju više od samog trilera.

Only Murders in the Building

Nešto smo kasnije uhvatili ovaj ‘vlak’, ali svakako je vrijedilo jer je Only Murders in the Building bez sumnje jedna od najzabavnijih serija 2021. godine. Jedna je od onih koju obožava publika, a s oduševljenje su je pogledali i kritičari. Trio kakav nikad ne bismo očekivali – Selena Gomez, Steve Martin i Martin Short, jednostavno briljira. Sve se vrti oko Charlesa Hadena Savagea, Olivera Putnama i Mabel More, koji žive u velebnoj zgradi Arconia i sasvim im se slučajno životi isprepletu. Charles, Oliver i Mabel dijele strast prema istom true-crime podcastu, a kad se u zgradi dogodi ubojstvo za koje policija tvrdi da je suicid, Oliver, Mabel i Charles počinju pratiti tragove i uvjereni su da iza svega stoji nešto puno veće. Upravo tako nastaje njihov vlastiti true-crime podcast – Only Murders in the Building u kojem nastavljaju istraživati ubojstvo. No, ni oni sami nisu potpuno iskreni međusobno i svaki od njih ima specifičnu prošlost.

Succession

Succession je serija koja pažnju plijeni već nekoliko godina. Od prve sezone Nasljeđe prati obitelj Roy dok razmišljaju o svojoj budućnosti kada se njihov ostarjeli otac počne povlačiti iz tvrtke. Upavši u zasjedu svog buntovnog sina Kendalla na kraju druge sezone, Logan Roy započinje treću sezonu u opasnom položaju, nastojeći osigurati obiteljske, političke i financijske saveze. Napetosti rastu dok gorka korporativna bitka prijeti da će prerasti u obiteljski građanski rat. Međutim, iako su joj gledatelji u drugoj sezoni zamjerili povremenu monotoniju, treća sezona serije Succession jednostavno je po mnogima jednu od najboljih sezona na televiziji odnosno streamingu općenito.

It’s a Sin

U pitanju je jedna od prvih izvrsnih serija 2021. godine. Izašla je još u veljači, a nerijetko nam se još uvijek pojavi u mislima. Uspješnica idealno balansira teme odrastanja, bezbrižnosti, ali i straha i nesigurnosti. Radnja serije smještena je u 80-e godine prošlog stoljeća u Londonu i pruža nam novi pogled na epidemiju HIV-a odnosno AIDS-a koja je odnijela živote, ali i raširila strah i stigmu u društvu. U središtu je priče grupa 18-godišnjaka, prijatelja koji se iz svoje sredine sele u veliki London i započinju novi period života. Međutim, istovremeno se Europom počinju širiti vijesti o smrtonosnoj bolesti u SAD-u koja utječe na homoseksualce. Dirljiva, s nevjerojatnim kvalitetnim glumačkim izvedbama, It’s a Sin serija je koju ne bi trebali propustiti.

Najbolje knjige 2021. godine

U 2021. imali smo priliku napokon dobiti nove naslove nekih od planetarno popularnih autora i autorica. Osim Sally Rooney i Kazua Ishigura, nove su romane izdale i Ann Patchett i Elif Shafak. Hrvatski su nakladnici mnoge aktualne naslove uspjeli prirediti paralelno sa svjetskom premijerom ili relativno ubrzo nakon nje, a na temelji naših preferenci i lista renomiranih magazina donosio vam izbor najboljih knjiga.

Širi popis naših favorita pronađite ovdje.

The Love Songs of W.E.B. Du Bois, Honorée Fanonne Jeffers

Honoree Fanonne Jeffers proše je godine bila nominirana za prestižnu National Book Award nagradu, a ova poznata pjesnikinja u 2021. je izdala svoj dramski prvijenac. Radnja prati Ailey Pearl Garfield, ženu koja se oduvijek mogla poistovjetiti s riječima velikog intelektualca W.E.B. Du Boisa koji je pisao o problemu rase u Americi. Ailey ljeta provodi u malom gradu u državi Georgiji gdje je obitelj njezine majke živjela od samog početka. Cijeli se život bori s prihvaćanjem vlastitog identiteta, ne samo zbog traume koju ima, već i zbog neprestanih šaptaja svoje bake, majke, sestre i drugih. Kako bi konačno otkrila gdje pripada i zašto, Ailey se odluči otkriti prošlost svoje obitelji i tako se suočava sa šokantnim sudbinama svojih predaka – autohtonog američkog stanovništva, bijelaca i crnaca na Jugu.

Crying in H Mart, Michelle Zauner

Autorica Michelle Zauner dobro je poznata američkoj publici. Proslavio ju je esej koji je napisala za magazin The New Yorker i koji je 2018. godine postao viralan na svim društvenim mrežama. Nekoliko godina kasnije, točnije u travnju ove godine, izašao je roman Crying in H Mart, svojevrsni nastavak eseja tj. proširen kontekst. U knjizi autorica intimistički govori o svom životu, odrastanju na istočnoj obali SAD-a, terminalnoj dijagnozi svoje majke, obitelji i svom suprugu te kako ju je svakodnevica udaljila od svog korejskog porijekla i utopila njezin korejski identitet. Ispunjena obiteljskim fotografijama uz radnju prožetu anegdotama, ovaj memoar kritičarima i publici odmah se uvukao pod kožu.

Klara and the Sun, Kazuo Ishiguro

Očekivanja su već bila visoka od nobelovca Kazua Ishigura, no, njegov najnoviji roman Klara and the Sun dodatno je podignuo ljestvicu. Knjiga nas je toliko osvojila da smo je predstavili i u našem book clubu. Radnja je smještena u svijet u budućnosti u kojem je umjetna inteligencija vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Jednom kad uđe u posebnu obitelj, njezina budućnosti donosi joj svakojake doživljaje, a Ishiguro nam priča o tome što znači biti čovjek.

Beautiful World, Where Are You, Sally Rooney

Zasigurno najiščekivaniji naslov 2021. godine u svijetu književnosti. Sally Rooney u nekoliko je godina nanizala tri uspješna romana, jednu hit TV adaptaciju i drugu na putu i tako oko sebe stvorila čitav kult svoje književnosti. Premijera ovog romana bila je pravi pravcati event i to opravdano. Beautiful World, Where Are You govori o četvero mladih ljudi; Eileen, Alice, Felixu i Simonu, a ponovno nas je uvukla u elegičan, tmurni svijet Sally Rooney, kao uvijek ispunjen političkim komentarima, ljubavnim odnosima na koje je teško staviti etiketu i promišljanjima o svijetu u kojem ovi mladi ljudi žive

Crossroads, Jonathan Franzen

Poznati američki autor Jonathan Franzen počastio nas je ove godine romanom smještenim u 70-e godine i mozaikom likova koji je publiku u nevjerojatnom lakoćom uvukao u priču. Radnja prati obitelj Hilderbrandt – oca pastora koji samo što nije pobjegao od braka sa suprugom Marion, koja ima vlastiti tajni život, najstarijeg Clema koji se vraća s koledža, s vijestima koje će slomiti njegovog oca, mlađu Becky, donedavno kraljicu srednje škole koja je zaronila u kontrakulturu i najmlađeg Perryja koji je odlučio prestati prodavati drogu tinejdžerima. Svaki član ove disfunkcionalne obitelji traži svoj komadić slobode, ali međusobno si stoje na putu. Rezultat je nezaboravna obiteljska saga koja će vas nasmijati, ali i dirnuti.

Najbolji albumi 2021. godine

Svijetom glazbe i ove su godine dominirala već popularna imena kao što su Taylor Swift, mlađe senzacije Olivia Rodrigo i Billie Eilish, ali bilo je i onih koji nisu uspjeli privući hype takvih razmjera, a unatoč tome našli su se na listama najboljih glazbenih postignuća.

Collapsed In Sunbeams, Arlo Parks

Studijski prvijenac Britanke Arlo Park sdobio je malu lavinu pozitivnih komentara, posebice za tekstualni aspekt. Iako ovo nije njezina prva pojava na glazbenoj sceni, mlada umjetnica najnovijim je albumom iznova dokazala zašto je jedno od najambicioznijih imena u alternativnoj pop glazbi. Collapsed in Sunbeams bio je nominiran i na dodjeli Grammyja, a pojavio se na gotovo svim većim listama najboljih glazbenih albuma godine.

30, Adele

Nakon više od pet godina iščekivanja, Adele se vratila na glazbenu scenu novim albumom i očekivano izazvala eksploziju reakcija. Album se prodao u 146 tisuća kopija, a uvjerljivo drži rekord kako u fizičkim tako i u digitalnim izdanjima. Album je još jednom donio njezin eklektičan spoj pop, jazz i soul glazbe, a ususret albumu napravila je medijski boom pojavom na naslovnici Voguea i intervjuom s Oprah. Očekivano, album je doživio ogroman komercijalni uspjeh. Prodao se u 146 tisuća kopija, a uvjerljivo drži rekord kao u fizičkim tako i u digitalnim izdanjima.

Jubilee, Japanese Breakfast

Baš kao i album Arlo Parks, Jubilee je bio nominiran za najbolji alternativni album na ovogodišnjim Grammyjima. U pitanju je treći studijski album benda Japanese Breakfast koji predvodi Michelle Zauner – upravo umjetnica koju smo vam već spomenuli među najboljim knjigama. Jubilee je na sebe vezao epitete ‘fantastičnog popa’ koji se izvrsno miješa s indie-rockom, a svaka pjesma odiše energijom zbog koje su mnogi ovaj album prozvali najkreativnijim ove godine.

Sling, Clairo

Clairo, mlada 22-godišnja glazbenica, ove nam je godine priredila album koji će iznenaditi sve one koji vole glazbu s primjesom folka 70-ih, nostalgičan zvuk ispunjen melodijama bluesa. Album se odlikuje izvrsnom produkcijom, a iako nije dosegnula svoj puni potencijal, Clairo je ovim albumom ostvarila i značajan komercijalni uspjeh. Variety je album nazvao trijumfom tzv. vintage popa i Sling je glazbenicu stavio među najzanimljivija mlada glazbena imena današnjice.

Prioritise Pleasure, Self-Esteem

Na brojnim listama najboljih albuma našao se i drugi studijski album britanske glazbenice Self Esteem odnosno Rebecce Lucy Taylor. Glazbeni kritičari nazvali su ga rijetkim velikim pop spektaklom i gotovo da nismo naišli na lošu recenziju ove uspješnice koja je izašla na jesen. Nakon što je desetak godina provela u indie tandemu Slow Club, Taylor je doživjela ogroman uspjeh prelaskom u pop žanr, a Prioritise Pleasure zasad je najbolje glazbeno djelo na kojem je radila.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Amazon

Učitati još
Zatvori