Nedjeljom Zagreb razgledajte u besplatnoj vožnji tramvajem iz 1924. godine
Nedjeljom Zagreb razgledajte u besplatnoj vožnji tramvajem iz 1924. godine

Nedjeljom Zagreb razgledajte u besplatnoj
vožnji tramvajem iz 1924. godine

Na radost mnogih Zagrepčana i svih posjetitelja glavnog grada, muzejski tramvaj ponovno je u prometu. Riječ je o projektu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Duh prošlih vremena posjetitelji Muzeja mogu doživjeti nostalgičnom vožnjom originalnim motornim kolima tipa M-24 iz 1924. godine i prikolicom koju je konstruirao inženjer Dragutin Mandl. Oboje su proizvedeni u radionicama Zagrebačkog električnog tramvaja, a od 1973. dio su fundusa TMNT.

tramvaj zagreb
@lice_grada

Zanimljiv je podatak kako je u Gradu Zagrebu tramvaj prvi put službeno provozio 5. rujna 1891. u prigodi Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe. Tada je jedan konj vukao kola prugom prosječnom brzinom od 7,5 km/h.

Zanimljiva činjenica je i da se prvo tramvajsko spremište tzv. remiza, s konjskom stajom i upravnom zgradom nalazilo upravo na mjestu današnjega Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

tramvaj zagreb

Polazak tramvaja je nedjeljom u 9:30 s tramvajskog stajališta kod Cibone, preko puta Muzeja. A ovoga puta ne morate brinuti oko karte jer je vožnja besplatna. 

Tramvaj kreće sa stanice Trg Dražena Petrovića pa dalje trasom Savska – Frankopanska – Ilica – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Račkoga – Trg bana Jelačića – Ilica – Frankopanska – Savska – Tratinska. Vožnja u prosjeku traje pola sata, a u muzejskom tramvaju moći ćemo se provozati sve do 31. siječnja.

Foto: Profimedia, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori