Sedam zabavnih i zanimljivih muzeja koje vrijedi posjetiti u Hrvatskoj
Sedam zabavnih i zanimljivih muzeja koje vrijedi posjetiti u Hrvatskoj

Sedam zabavnih i zanimljivih muzeja koje
vrijedi posjetiti u Hrvatskoj

Hrvatska kulturna ponuda obiluje niz zanimljivih izložbenih postava. Uz umjetničko-edukativne postave specijalizirane tematike, poput Muzeja Apoksiomena na Malom Lošinju i Memorijalnog centar „Nikola Tesla” u Smiljanu, u kulturnoj ponudi se izdvajaju interaktivni muzeji originalnog postava. Sedam osebujnih, zanimljivih i zabavnih domaćih muzeja otkrivmo vam u nastavku.

Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza je prerastao u globalni participativni projekt sa stalnim postavom u Zagrebu. Ova osebujna muzejska zbirka posvećena neuspješnim ljubavnim vezama postala je svjetski fenomen. Također, uspješno se premetnuo u jedno od najvećih znamenitosti turističke ponude glavnog grada. Informacije o aktualnom postavu pronađite ovdje.

Muzej iluzija

Interaktivni muzej optičkih iluzija kao stvoren je za sve generacije. Svoja je vrata na domaćem terenu već otvorio u Zagrebu, Splitu i Zadru, a uskoro stiže i u  Dubrovnik. Ujedno, može se pohvaliti i podatkom kako je riječ o najvećem lancu privatnih muzeja na svijetu. Više o ovom osebujnom hrvatskom turističkom proizvodu možete doznati ovdje.

Muzej čokolade

Najslađi muzej u Hrvatskoj smjestio se u središtu glavnog grada. Na slatkom putovanju u Muzeju čokolade upoznat ćete se s poviješću ove slastice, a neizostavna je i degustacija iste.  Muzej je koncipiran kronološki, a obilazak se temelji na doživljaju posjetitelja. Opće informacije o muzeju dostupne su ovdje.

PS: Kako je izgledao naš posjet Muzeju čokolade možete provjeriti ovdje.

Muzej Mamurluka

Jeste li znali da je prvi Muzej Mamurluka otvoren upravo u Zagrebu? Mjesto je to koje donosi zanimljive priče iz izlazaka, a ideja o osnivanju muzeja razvila se upravo u jednom takvom. Osim na domaćem terenu, u pričama i zgodama vezanima uz mamurluk mogu uživati i posjetitelji istoimenog muzeja u Šangaju. Više informacija o ovom umjetničkom konceptu dostupno je ovdje.

Zagreb 80’s Muzej

U Zagrebu se smjestio i muzej posvećen osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Interaktivni postav posjetiteljima omogućava da prošlost dožive na novi način. Ujedno, postav ima i edukativnu svrhu jer rekonstruira svakodnevni život prosječne zagrebačke obitelj. Detaljne informacije su dostupne na linku.

Tifološki muzej

Riječ je o jednom od specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Gotovo sedam desetljeća pruža edukativnu ulogu, ali postaje i prostor koji slavi različitost. Jedna od njegovih osobitosti zasigurno je Tamna soba, kojom se nastoji približiti i osvijestiti nemogućnost primanja informacija iz okoline pomoću vida. Više o muzeju možete doznati ovdje.

muzej

Peek and Poke

Muzej stare računalne opreme Peek and Poke u kratkom se vremenu premetnuo u jedno od najzanimljivijih riječkih kulturnih atrakcija. Više od 4 tisuće eksponata vezanih za svjetsku i hrvatsku računalnu povijest odličan su mamac za goste iz svih dijelova svijeta.

Ovaj interaktivni muzej jedan je od prvih pet svjetskih muzeja stare računalne opreme. Ujedno, može se pohvaliti s najvećim postavom u ovom dijelu Europe. Više o njemu možete doznati ovdje.

muzej

Foto: PR, Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori