Zavirili smo u Muzej čokolade u Zagrebu koji sutra otvara svoja vrata

Zavirili smo u Muzej čokolade u Zagrebu
koji sutra otvara svoja vrata

Zagreb, ali i Hrvatska dobili su prvi Muzej čokolade, koji sutra službeno otvara svoja vrata. Iza cijele priče stoji bračni par Cerovac koji je na ideju došao obilazeći muzeje čokolade po Europi. Suprug i ja smo ljubitelji čokolade i dugo smo razgovarali o tako nečemu. Po svijetu ima puno muzeja čokolade, međutim, ono što smo vidjeli posjećujući ih jest da su svi isti. Tipični su muzeji, s vitrinama i bijelim zidovima, a mi smo mislili da bi to moglo biti malo bolje prezentirano. Naime, naša djeca se nikad nisu dobro provela u tim muzejima. Vraćajući se autom iz Praga, gdje smo također posjetili još jedan muzej čokolade, počeli smo razgovarati kako bi za nas izgledao idealan koncept toga. I tako je cijela priča krenula, ispričala nam je vlasnica muzeja Ružica Božić Cerovac.

Prvi muzej čokolade u Hrvatskoj

Od te ideje do danas je prošlo godinu dana, a njihov Muzej čokolade sutra će dobiti svoje prve posjetitelje. Scenografiju prostora koji se nalazi na adresi Varšavska 5 osmislila je dizajnerica Željka Zrnić. Kako bi što bolje prenijeli priču o čokoladi, izloške koje ćete u muzeju vidjeti vlasnici su tražili po cijelom svijetu. Sve predmete koji se u muzeju nalaze skupljala sam po svijetu, išla po buvljacima, online stranicama koje prodaju starine, aukcijama… Neke predmete koje nismo mogli nabaviti, našli smo replike. Recimo, drevne vrčeve koje su koristili Indijanci je za nas napravila hrvatska umjetnica Maša Barišić, dodala je Božić Cerovac.

Ružica Božić Cerovac

Mjesto za svakog čokoljupca

Na slatkom putovanju u Muzeju upoznat ćete se s poviješću čokolade – od prvih zrnaca kakaovca sve do toga kako se ona danas proizvodi. Muzej je koncipiran kronološki, a obilazak se temelji na doživljaju. Na ulazu ćete dobiti konzumacijsku kutijicu, a u svakoj prostoriji nešto ćete degustirati – od zrna kakaa i čokoladnog likera do ruby čokolade. Putovanje kroz povijest čokolade počinje u prostoriji koja je uređena poput prašume u Srednjoj Americi. Jedini ljudi koji su tada konzumirali kakao su Indijanci, a doznat ćete i da je u to doba kakaovac bio sredstvo plaćanja. Jedno jaje je koštalo jedno zrno kakaovca, a za jednu veliku puricu morali su dati 300 zrna.

Zatim se selimo se u 16. stoljeće, kada su u Južnoj Americi konkvistadori pokorili indijanske kulture i odnijeli kakao u Europu. Slijedi prostorija uređena u stilu dvora kada su plemići i plemkinje shvatili da se kakao može piti ako u, do tada gorku vodu, dodaju šećer i razne mirodije. Počeli su naručivati i posuđe koje je služilo samo za ispijanje napitka od čokolade – visoke i uske šalice sa širim otvorom te tanjuriće s utorima kako se šalice ne bi prevrtale.

Zatim dolazimo do laboratorija, prostora u kojem se ne priča o čokoladi kroz povijest, nego u kojem se djeca, ali i odrasli mogu zabaviti tako što mirisom i dodirom pogađaju sastojke koji idu u čokoladu – od kokosa, riže do kave. Ovdje se nalazi i prostor u kojem će se odvijati degustacijske radionice gdje će posjetitelji moći nasuprot čokolatijera pogledati proces temperiranja čokolade, izrade pralina i pločica čokolade.

Putovanje kroz povijest čokolade nastavlja se u prostoriji gdje su predstavljene osobe poput Hersheyja i Lindta te proizvodi koji su donijeli revoluciju na području čokolade. Radi se o razdoblju 19. stoljeća kad se prvi put radi tabla čokolade. Čokolada se u ovom razdoblju počela i reklamirati, i to na način da su reklame roditeljima poručivale da će im djeca biti zdrava ako jedu čokoladu.

Zatim dolazimo do prostorije koja je uređena u stilu tvornice Willyja Wonke, a posvećena je jačanju industrijske proizvodnje čokolade. Ovdje ćete vidjeti i hrvatske proizvođače, od Kraša do Zvečeva koji je poznat po Mikado čokoladi, inače prvoj čokoladi s rižom na svijetu. Vaše slatko putovanje završava u prostoriji u kojoj je čokolada predstavljena kao sociološki fenomen, odnosno kao omiljeni poklon za rođendane, Božić, Valentinovo…

Dvije okrugle kutijice čokolade je muzeju donirala gospođa koja je jednu dobila dok je bila djevojčica od njemačkog vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njeni unuci su nakon 70 godina u Njemačkoj pronašli isto pakiranje.

Proizvodi hrvatskih čokolatijera

U muzeju ćete moći kupiti proizvode hrvatskih čokolatijera, a radi se o čokoladama iznimne kvalitete. Imaju i vlastite čokolade koje rade od belgijske sirovine, a za muzej ju proizvodi Hedona iz Križevaca, socijalno poduzeće koje zapošljava invalide. Kako se čokolada ne bi topila, prostor trgovine nalazi se na sjeveru, gdje nema sunca, a jako se pazi i da je temperatura u prostoriji uvijek 20 stupnjeva.

Muzej svoja vrata otvara u ponedjeljak, 25. studenog u 10 sati. Radno vrijeme je od 10 do 22 sata, a cijene ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, 60 kuna za odrasle i 55 kuna za grupe.

Foto: Sanja Tušek


Učitati još
Zatvori