Ambijentalan koncert u ZKM-u

Ambijentalan koncert u ZKM-u

miroslav tadić cover 2

Za dva dana, 30. lipnja, Miroslav Tadić i Merima Ključo održat će zajednički koncert u Zagrebačkom kazalištu mladih, a što nas sve očekuje na koncertu i kako doživljavaju svoju suradnju pročitajte u nastavku…

1. Spoj harmonike i gitare zvuči prilično zanimljivo, čak opojno, posebno kao ljetni koncert. Očekuje nas koncert s Bachom, Couperinom i Satiejom te kompleksnim balkanskim tradicionalnim temama koje počivaju na neobičnim ritmičkim, metričkim i melodičkim strukturama. Iznenađujuć je spoj izraza u jednom koncertu – na koji način se povezuju u, vjerujemo, harmoničnu koncertnu cjelinu?

Miroslav i ja smo klasično obrazovani muzičari, a zajednička ljubav prema tradicionalnoj muzici Balkana otvorila je vrata jednom posebnom muzičkom izražaju u kojem ujedinjujemo klasične, suvremene i tradicionalne tehnike. Uz to – originalne kompozicije za gitaru i harmoniku skoro pa da ne postoje, tako da nam je bilo veoma interesantno i da otkrivamo zajedničke mogućnosti i drugačije boje naših instrumenata. Divna je spoznaja da ova dva instrumenta, zajedno, tako moćno i skladno mogu da zvuče.

2. Dugo ste prijatelji, oboje glazbenici te ne čudi da ste odlučili napraviti zajednički projekt ‘Aritmia’. Prošle godine snimili ste album, za par dana je zagrebački koncert… Imate li još planova za predstavljanje projekta… hoće li ‘živjeti’ i dalje?

Kao i naše prijateljstvo i ovaj projekt spontano nastavlja da se razvija. Pored Hrvatske, slijede koncerti u Americi krajem ove i početkom sljedeće godine.

3. Ljeto je karakteristično doba za koncerte na otvorenom, u raznim kazališnim atrijima, vrtovima i na kraju stadioni i arene – kako to da ste se odlučili na intiman prostor kazališta?

Presretna sam sto će se naš prvi koncert ove godine u Hrvatskoj dogoditi baš u ZKM-u. U ZKM sam se naprosto zaljubila u aprilu prošle godine kada sam radila muziku za predstavu Velika Bilježnica u režiji Edvina Liverića. Sjajno kazalište, sjajna ekipa!

Veoma sam zahvalna Edvinu Liveriću, ravnateljici Snježani Abramović i producentici Maji Gladović, kao i Aquarius Recordsu i Marijani Četković na realizaciji ovog koncerta.

4. Koliko je na Vas utjecao život u Los Angelesu, posebno na glazbeno stvaralaštvo, i u odnosu na ‘naš’ balkanski mentalitet?

U životu muzičara svako iskustvo utječe na razvoj. Što se tiče života u LA-u mogu reći da je na mene djelovao “klimatski”. Nakon mnogo kišnih godina u Amsterdamu, sunce LA-a je utjecalo i na moje stvaralaštvo. Postala sam mnogo “vedrija”, što se osjeti i u mojim kompozicijama.

5. Spoj harmonike i gitare zvuči prilično temperamentno i živo… Kako vi doživljavate svoje izvedbe, posebno zajedničke?

Potpuni užitak! A i naše prijateljstvo se još više produbilo zajedničkim muziciranjem.

miroslav tadić cover

Sretnik ili sretnica imaju priliku osvojiti dvije ulaznice za ovaj divan koncert – javite svoje ime i prezime na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila Aritmia do sutra, 29. lipnja u 16 sati.

Čestitamo Snježani Kiseljak!

Učitati još
Zatvori