Mint club & more svojim je cabaretom Zagreb stavio na kartu zabave uz velike svjetske metropole
Mint club & more svojim je cabaretom Zagreb stavio na kartu zabave uz velike svjetske metropole

Mint club & more svojim je cabaretom Zagreb stavio na kartu zabave uz velike svjetske metropole

Kada zamislite potpuno novi koncept izlaska u Zagrebu koji će vas podsjetiti na izlaske u klubovima svjetskih metropola morate izgovoriti samo jedno ime MINT club & more. U ulici Florijana Andrašeca 14, na zagrebačkoj Trešnjevci smjestio se Mint – mjesto koje će vas instantno lansirati u najbolje svjetske destinacije za zabavu.

Definitivno jedan od glavnih aduta ovog mjesta je i njegov Cabaret dinner show. 

Cabaret dinner show u Mintu

Cabaret dinner show u Mintu je novi koncept zabave – spoj cabaret točki i očaravajućeg ambijenta, zabave i vrhunske gastronomske ponude, elektrizirajuće atmosfere i besprijekorne usluge, to je spektakl koji se mora doživjeti. Talentirani plesači, pjevači, glumaci i akrobati tijekom večeri goste vode u čudesnu zemlju čiste zabave.

A kako je sve počelo? Tim ljudi koji u Mintu osmišljavaju koncept zabave, u najneizvjesnijem su trenutku pandemije koronavirusa odlučili cabaret dovesti u Zagreb. Iako su mnogi sa skepsom gledali na isplativost tako skupe produkcije u vrijeme kad se nije znalo što će biti sutra, projekt je zaživio.

Koliko je zahtjevno i izazovno stvarati ovakav show i po čemu je Mint toliko poseban da ga morate posjetiti što prije, u razgovoru nam je otkrio jedan od 30-tak vrsnih umjetnika u ovom projektu, Mario Jukić, koreograf Cabaret dinner showa.

Mario Jukić počeo je plesati još kao klinac fasciniran spotovima Michaela Jacksona i samim njegovim likom i djelom. 

“Sport mi je oduvijek bio dosta blizak i bitan te me shodno tome put odveo na sportski ples, akrobatski rock “n” roll. Nakon uspješne sportsko-plesne karijere odlučio sam krenuti u neke nove izazove i istraživati urbane i komercijalne plesne stilove.” kaže Mario.

Televizija, kazalište, koncertne turneje, glazbeni video spotovi, reklame… ples u svakom segmentu. Mjuzikl Mamma Mia doveo ga je u zagrebačko kazalište Komedija te nedugo nakon toga dobiva stalni angažman u baletnom ansamblu gdje i danas radi kao plesač u glazbenim predstavama.

Rađanje Mint Cabareta 

Na pitanje o začecima projekta, Mario odgovara: “Ideja je došla od vodstva Minta, koji su odlučili u to čudno, nestabilno vrijeme, cabaret dovesti u Zagreb. Na to se nastavila moja suradnja s njima, slučajno, nenadano. Kako je sve bilo zatvoreno, plesa je bilo na kapaljku i to u posebnim uvjetima. Kazalište također zatvoreno. Pa se rodila želja da nešto pokrenem, da se kreativno izrazim, da unesem malo optimizma kroz režiju jednog plesnog videa. To mi je otvorilo vrata Minta koji se svojim interijerom i stilom odlično uklopio u cijelu viziju tog videa, a tada sam se upoznao i s vodstvom kluba. Ubrzo nakon toga, pozvali su me da se pridružim produkcijskom timu. Njihova ideja mi se svidjela i tu priča kreće – rađa se Mint Cabaret.”

  • Kako bi ti usporedio Zagreb i neke druge svjetske metropole kada govorimo o cabaretu kao programu?

Danas kada govorimo o cabaretu kao programu moramo reći da se on uvelike promijenio od svojih početaka. Njegovi počeci oslanjali su se kroz satiru, glazbene brojeve, političke teme, kritiku društva a time i uži krug publike. Postepenom komercijalizacijom stvaraju se dinner showovi koji su namijenjeni za široku publiku, u vrhunskoj produkciji glazbenog i plesnog sadržaja praćeni s gastronomskom ponudom. Možda kao takav nam je svima najpoznatiji pariški Moulin Rouge koji je svojom idejom i konceptom otvorio vrata za ostale showove koje danas imamo diljem svijeta. Sama produkcija showa uvelike ovisi o mjestu, ambijentu, publici, a time i repertoarom.

Ulaskom u Mint već na prvu gosti su fascinirani njegovim interijerom što uvelike koristimo i za sami show. Klub je velik ali opet stvaramo jednu intimniju atmosferu i stalnim mijenjanjem pozicija izvođača držimo jednu napetost i faktor iznenađenja za publiku. Plesači, pjevači, akrobati, glumci vode nas kroz priču u vrhunskoj produkciji rasvjete, scenografije, kostimografije, svjetla i zvuka. Program je baziran na raznolikosti gdje kroz točke konstantno pokušavamo iznenaditi i šokirati publiku. Razne teme, filmski likovi i priče, vatra, letenje. Izbor glazbe od evergreena do današnjih hitova u interpretaciji svih  naših izvođača kroz razne koreografije, akrobate i vrhunske glazbenike. Puno je uloženo u sami show i slobodno mogu reći da smo na svjetskoj razini ako se uspoređujemo s drugim klubovima poput nas.  

Program Mint Cabaret je u našoj regiji postao neizbježno mjesto na karti zabave što dokazuje podatak da nas je do danas pogledalo više od 70 000 gostiju.

  • Koliko je izazovno pripremiti ovakav oblik zabave u klubovima?

Sve je dobro dok ima izazova, jer to je prvi korak u stvaranju nečega, poticanje na kreativnost, razvijanje ideja i mašte. Proces koji kreće od stvaranja nekih ideja i slika u glavi do same realizacije. Uvijek pokušavam slušati što bi publika voljela vidjeti, čuti i oni su moj prvi razlog kreiranja programa jer zbog njih ovaj show u namjeri i postoji. Izbor glazbe za koreografije, pjesama za pjevače i svirače, kako s time uklopiti i naše akrobate. Sve to zajedno začiniti kostimografijom, scenografijom, rasvjetom i vizualima koji daju još jedan veći dojam za cijelu priču. Jedan proces koji kreće od vizije u glavi do glavnih proba u dvorani. Uživam u ovom izazovu i cijelom tom procesu stvaranja koliko god on nekad bio i stresan ali zahvalan sam dok postoji jer mislim da gubitkom njega gubimo sebe i svoj rad.

Novi Cabaret u Mintu

  • Trenutno je aktualna nova predstava. Kakva je ona u odnosu na one dosadašnje?

Uvijek se trudimo biti bolji i drugačiji od prethodne predstave. Inovativniji, raskošniji, jednostavno bolji. Osim same produkcije kluba, svakako treba staviti naglasak na naše izvođače koji svojim radom, iskustvom i talentom čine ovaj show posebnim i velike zahvale njima na predanosti, sav trud i rad koji pružaju jer bez njih to ne bi bilo to. Novi show je koncipiran kroz tri čina, držeći se koncepta i forme prethodnog ali tematski potpuno drugačiji. U prvom činu kroz malo moderniji prikaz dajemo homage samom cabaretu kao formi. Drugim dijelom uvlačimo publiku u jedan svijet grijeha, borbe dobra i zla, naglašene senzualnosti i erotike. Trećim, završnim činom podsjećamo ljude da je životu potrebna ljubav, magija, zabava i da je to jedan kotač koji nas pokreće i sve čini boljim i ljepšim.

  • Dio plesača dolazi iz Komedije, kako ti se sviđa tim s kojim radiš?

Kao stvaralac ovog programa u Mintu tako sam nekako dobio povjerenje i priliku oformiti team ljudi, ansambl. Neki od njih su moji dugogodišnji kolege s plesne scene pa tako i kazališta Komedije. Ono što me je vodilo u svemu ovome je da imam široku paletu plesača i izvođača, raznih stilova i mogućnosti od baleta, hip hop i jazz plesne scene pa sve do burlesque, akrobata i aerial izvođača. Svaki od njih na svoj način plesnim izričajem ili drugim vještinama pridonosi ovom showu. Naravno da tu treba spomenuti i vrlo bitnu ulogu pjevača i ostalih glazbenika koji su dio ovog showa. Sad nas je tridesetak i svi smo ovdje s jednim ciljem i željom, a to je Mint Cabaret. Volim ovaj tim, ugodno mi je raditi i kreirati kroz njih, baš ih jako cijenim. Svi oni su vrhunski profesionalci koji daju svoj maksimum. Jako sam zahvalan i sretan što su dio ove priče.

  • Trend cabareta se polako vraća, što misliš što ga je oživjelo?

Nikada on nije nestao, to je jedan kazališni koncept koji ima svoju povijest i svakako je dio umjetnosti koji ima svoju publiku. Danas se njegova forma koristi kroz razne zabavne programe kako bi se privukla publika i stvorilo nešto novo, interesantno, drugačije od već ponuđenog na tržištu. Mislim da je potražnja za jednom novom vrstom entertainmenta oživjela i osvježila formu cabareta.

  • Kakve su točke u ovoj predstavi i kako publika reagira na njih?

Raznolikost i nepredvidivost točaka je ono što čini ovu predstavu zanimljivom i uzbudljivom držeći publiku stalno fokusiranom na show. Ovisno o točki reakcije su različite. Puno smijeha, nekad i suza, šoka i adrenalina pa sve do ovacija.

  • Imate i aerial točke koje su posebno atraktivne?

Svakako, i to su jedne od najatraktivnijih točaka i zauzimaju jedno posebno mjesto u ovom showu. Od plesačice na svili i obruču do plesno-akrobatskog para koji leti iznad publike. Sve su te točke na visini višoj od 5 metara što publiku, koliko god to već zvuči klišej, ostavlja bez daha.

  • Kakva je atmosfera u klubu s obzirom na to da je ovo idealan spoj kazališta i izlaska?

Publika koja dolazi prvi put svakako ima neka očekivanja da će vidjeti nešto drugačije od klasičnog izlaska ali mislim da ne očekuju ovakav jedan provod. Na početku su vrlo pristojni no što program ide dalje to su sve glasniji i raspoloženiji tako da atmosfera raste i gradira s početka prema kraju. Često nam se gosti vraćaju i po nekoliko puta. Danas osim hrvatske publike česti su nam gosti i iz okolnih  zemalja (Slovenija, Srbija, Italija, Austrija) tako da show zna biti rasprodan i do tri tjedna unaprijed što mislim da je rezultat same atmosfere koje program i klub tijekom večeri stvore.

  • Sudjeluje li publika, kakve su njihove reakcije?

Oooo daaa, to je i nama najdraže kada kao izvođači na sceni dobivamo povratnu reakciju publike koja često pjeva i pleše s nama. Također tu je i naša himna kluba koja je namijenjena da animiramo i dignemo publiku na noge kroz jednu jednostavnu plesnu sekvencu gdje nam se svi pridruže i u tom trenu jednostavno cijeli klub pleše. Ne znam kako da vam to opišem. Morate doći i uvjeriti se sami. 

Program koji slijedi u idućim danima itekako je bogat, a možete ga redovito pratiti na webu, ali i na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku kluba. Vidimo se u Mintu.

Foto: Ivan Klekar

Učitati još
Zatvori