Nova izložba u Galeriji Kranjčar

Nova izložba u Galeriji Kranjčar

solo show1_gallery simulaker_slovenia_2016

Galerija Kranjčar ovogodišnji program započinje izložbom Kolektivni snovi zagrebačke slikarice Martine Grlić u četvrtak, 26. siječnja u 19 sati. Martina Grlić pripada mlađoj generaciji hrvatskog slikarstva koje je usmjereno na figuraciju i narativni potencijal slike. U svome radu ona reflektira promjene koje su se dogodile i još uvijek se događaju unutar postsocijalističkog društva.

U ciklusu Tvornica, središnje mjesto zauzima figura radnika koji u socijalističkoj mitologiji nosi oznaku heroja, a tijekom tranzicije biva žrtvom marginalizacije. Ciklus slika Proizvod sastoji se od prikaza svakodnevnih predmeta, proizvedenih u pogonima starih tvornica, a pokušaj je rekolekcije osobnog i kolektivnog sjećanja iz vremena socijalizma.

2_140x170cm_oil-on-canvas_2017

U svojem najnovijem slikarskom ciklusu indikativna naziva Kolektivni snovi kao da, na jedan posve drugačiji i autorski prepoznatljiv način, neke već postojeće ‘slike’ – riječ je uglavnom o fotografijama iz razdoblja jugoslavenskog socijalizma što ih pronalazi u starim žurnalima odnosno na internetu – lišava njihovih izvornih značenja te ih na taj način nedvojbeno radikalno mijenja. Martina u svom slikarstvu problematizira prošlost, ali to nipošto ne znači da je ono i okrenuto prošlosti. Naprotiv, izrazito je suvremeno, kako u konceptu tako i u izvedbi.

1_140x170cm_oil-on-canvas_2017

Osim toga, kadrovi izvornih fotografija u pravilu se ne poklapaju s onim naslikanim; autorica radije odabire veće ili manje detalje te na taj način, postupkom selektivnog preuzimanja, uspostavlja posve nove kompozicijske zadatosti.

'Man-study'_150x120cm_oil-on-canvas_2016

in the studio_workin-progress1

Učitati još
Zatvori