Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom 28.Sarajevo Film Festivala
Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom 28.Sarajevo Film Festivala

Mads Mikkelsen prošetao crvenim tepihom
28.Sarajevo Film Festivala

Drugog dana 28. Sarajevo Film Festivala počele su projekcije filmova u okviru više natjecateljskih programa.

U sklopu Natjecateljskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazana svjetska premijera bosanskohercegovačkog filma BALADA redateljice Aide Begić. Radnja filma prati Meri, neambicioznu domaćicu, majku osmogodišnje djevojčice, koja vrativši se nakon bračnog brodoloma u roditeljsku kuću shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila. U glavnim su ulogama Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović.

Helena Minic Matanic
Tatjana Sojic

Premijera filma Korzet

Regionalna premijera filma ‘Korzet’ austrijske redateljice Marie Kreutzer o životu carice Elizabete Austrijske drugi je film iz jučerašnjeg dijela Natjecateljskog programa – igrani film. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom Festivalu u Cannesu, u okviru programa Un Certain Regard.

‘Sisi’ slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je sve jače stezati svoj korzet. Uloga joj je, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije. Glad za znanjem i strast prema životu, tjeraju je da pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža pa smišlja plan kako da zaštiti vlastito nasljeđe. U ulogama su: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner i Colin Morgan.

Kotlina filmska ekipa

Osim filmskih ekipa navedenih filmova, na crvenom tepihu predstavila se i ekipa serije ‘Kotlina’, redatelja Danisa Tanovića i Aide Begić.

‘Kotlina’, kriminalistička mini serija radnjom prati usamljenog policijskog inspektora koji nakon što je pronađeno tijelo u sarajevskom Zemaljskom muzeju, zaranja u današnje Sarajevo kako bi pronašao nestali sefardski tekst iz 14. stoljeća. Također, pokušava si dokazati da grad koji je nekada volio i koji nikada nije smogao snage napustiti i dalje postoji. U ulozi inspektora našao se Feđa Štukan, a pored njega glume i Ida Keškić, Boris Ler, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović i mnogi drugi.

Lana Baric
Jasna Djuricic

Mads Mikkelsen u Sarajevu

U 18:40 sati na crveni tepih 28. Sarajevo Film Festivala stigao je Mads Mikkelsen. Slavni danski glumac prošetao je crvenim tepihom i pozdravio brojne obožavatelje.

“Prvi put sam ovdje. Imao sam malo vremena prošetati, pojedesti ćevape i to je to što sam vidio za sada. Veoma sam sretan što sam na festivalu. Volio bih da imam sedam dana pogledati cijeli grad, ali sutra već moram ići ” rekao je Mikkelsen.

Mads Mikkelsen

Večeras u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola prikazan je film LOV Thomasa Vinterberga, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu, a prije projekcije uručeno mu je priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Mikkelsen je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikkelsen, Jovan Marjanovic
Mads Mikkelsen i obozavatelji

FOTO: PR

Učitati još
Zatvori