Novi veliki mural u Švedskoj s potpisom Lonca

Novi veliki mural u Švedskoj
s potpisom Lonca

lonac 4

Lonac na No Limit Borås

Mural naziva Waiting For The Sky To Dry novo je, upravo završeno, djelo umjetnika Lonca. Naslikao ga je u sklopu No Limit Street Art Borås (ili skraćeno No Limit Borås) umjetničkog događanja u gradu Borås, u Švedskoj. Radi se o velikom umjetničkom događanju koje se održavalo od 3. do 10. rujna, a koji donosi različiti umjetnički i kulturni sadržaj svim posjetiteljima. U No Limit Boråsu posjetitelji mogu vidjeti više izložbi u galerijama te doživjeti sve radove kao što je Lončev, na ulicama Boråsa, no sa stručnim i organiziranim vodstvom.

lonac-3

 

Waiting For The Sky To Dry – novi veliki rad

Lonac je naslikao Waiting For The Sky To Dry – rad koji prikazuje njegovog prijatelja i umjetničkog kolegu Cheza 186. Tema rada nije nas iznenadila jer slijedi niz prizora koje smo do sada ove godine kod Lonca i imali prilike vidjeti. On je velike murale ove godine odlučio posvetiti kolegama umjetnicima. Iako je u Zagrebu ove godine realizirao neke samoinicirane projekte koji se ne bave stvarnim ljudima, na stranim fetsivalima odlučio je slikati radove koji prikazuju prijatelje i kolege koji su na neki ili bilo koji način povezani s uličnom umjetnošću. Dok je slikao na Braču ovog ljeta, istovremeno je smišljao koncepte za nadolazeće projekte. Chez186 je u tom trenutku okrečio zid i sjeo u hlad te mu je spontano došla ideja naslikati upravo tu scenu – trenutak kada se okreči zid i čeka se krenuti slikati. Lonac je htio prikazati taj zabavan osjećaj, početak avanture.

Lonac za svoje radove koristi fotografije kao referencu tako da na kraju tijekom fotografiranja odluči što bi i kako odgovaralo na određenome zidu. Uvijek pokušava iskoristiti elemente zida, ili onoga što je na njemu ili pored njega, kao dio scenografije prizora. Situacija koju slika prikazuje i odgovara karakteru naslikane osobe – ta spontanost se najbolje dobiva fotografiranjem i na kraju prenošenjem na veliki format. Na kraju – naziv rada ima najviše veze s (ne)vremenom po kojemu je Švedska poznata jer je Lonac veći dio vremena za slikanje provodio čekajući da stane padati kiša…

lonac 2

lonac 1

Foto: Brian MacElvaine,  No Limit Street Art Borås

Učitati još
Zatvori