Nostalgična šetnja Zagrebom: Pogledajte kako su nekad izgledala kupališta na Savi

Nostalgična šetnja Zagrebom: Pogledajte kako su nekad izgledala kupališta na Savi

Kupalište na Savi 1920., foto: Zagrepčanke

Zagreb je oduvijek imao sreću što se, kao i mnogi europski gradovi, nalazi na rijeci koja mu je kroz povijest donosila brojne benefite. Ne možemo se oteti dojmu da se Sava nekad puno više uklapala u svakodnevni dio života Zagrepčana. Nažalost, danas situacija nije ni približno kao prije pedeset ili sto godina, a u iskorištavanju rijeke debelo zaostajemo za drugim europskim gradovima. Mi smo prokopali po povijesnim fotografijama Zagreba i njegovog odnosa sa Savom. Kako su izgledala kupališta na Savi? Gdje su se sunčale nudistice, a gdje su zagrebački fuliri zavodili mlade dame? Prošećite s nama kroz povijest kupališta na Savi.

Foto: Zagrepčanke
Foto: Franjo Meznarić

Kupališta na Savi

Kupalište na Savi važan je dio zagrebačke povijesti. Prije više od 90 godina otvoreno je prvo javno kupalište s kabinama, ormarićima, ležaljkama i svime potrebnim za bezbrižna duga ljeta u vrućem gradu. Najpoznatiji dio kupališta bio je Babinjak, ograđen i namijenjen samo ženama, prva nudistička plaža u Europi. Većina građana ljeta je provodila u Zagrebu, a kupanje na Savi bio je sastavni dio gradskog života.

Foto: Iz obiteljskog albuma Ane Romić
Foto: Zagrepčanke

Nakon šezdesetih samo sunčanje i tuš

Pravi agramerski štih, druženja i ljubovanja odlike su starog Zagreba. Njegov šarm još možemo osjetiti samo preko fotografija i video uradaka koji nam pobliže mogu dočarati situaciju kao je to nekada izgledalo. Šezdesetih godina zbog onečišćenja zabranjeno je kupanje, pa su se nakon toga građani dolazili samo sunčati i polijevati tušem. Nakon velike poplave 1964. ideja kupanja potpuno je prestala.

https://www.youtube.com/watch?v=YberffpDnk4

Na mjestu nekadašnjeg kupališta donedavno su ostali splavovi. Oni su, barem minimalno, opskrbljivali Zagreb noćnim životom kakav je poznat u drugim gradovima kojima su rijeke žile kucavice. Danas je od splavova ostao samo Brazil, kojeg ponekad nostalgičari unajmljuju za različite proslave, no daleko je to od iskorištavanja punog potencijala rijeke. Danas je savski nasip omiljeno rekreacijsko mjesto za većinu Zagrepčana, a nerijetko se na različitim lokacijama održavaju i različiti festivali na otvorenom. Ako ste u raspoloženju da oživite nostalgiju nekadašnjeg savskog života, navratite od četvrtka na nasip kod Hendrixovog mosta. Tamo se do 20. rujna održava Green River Festival.

Green River Festival

Cilj festivala je ponovno oživjeti savsko kupalište s poznatim Babinjakom, čije će gošće biti poznate žene, koje svojim radom i entuzijazmom ostavljaju trag u našoj svakodnevici. Svratite na sunčanac s ekipom, a povedite i klince i klinceze. Za njih će tamo biti raznolik program, od radionica, crtaonica, mozgaonica pa do igara bez granica i sudjelovanja u pričopričama. Želja je organizatora spojiti jučer i danas uz dodatak sutra pa će oživjeti i običaje nekadašnjeg kupališta uz tada popularne kartaške igre šnaps i preferans, plesnjake i VR kutak s projekcijama. Kompletan festival opremljen je predmetima od recikliranih materijala. Radno vrijeme Green River Festivala je od ponedjeljka do četvrtka od 15 sati do ponoći, petkom od 15 do 2, subotom od 10 do 2 i nedjeljom od 10 do ponoći.

https://www.instagram.com/p/CD_tpEMqYIr/

Foto: Zagrepčanke

Učitati još
Zatvori