Dobra doza kulture sljedeći tjedan

Dobra doza kulture sljedeći tjedan

zgraf12_gif-final

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Zgraf 12 održat će se od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja ‘Društvene reprize’ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

Program 12. izdanja uključuje izložbe Reviju i Temu, Grand Prix 11 te izložbu studenata, Eduzgraf program bogat radionicama i za odrasle i za djecu, predavanja članova Međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf Kino, a završit će s konferencijom Dizajn u praksi. O ovogodišnjem izdanju manifestacije popričali smo i s izvršnom direktoricom Moranom Matković, intervju možete pročitati na linku.

15937237_1345749892164947_3029728914443880075_o

U zagrebačkom klubu MAMA 10. siječnja održat će se kolokvij otvoren za javnost sa zanimljivom temom ‘David Bowie – vita, melankolija i politička ekonomija’ na kojoj će se s distancom od godine dana od smrti velikog umjetnika održati Katarina Peović Vuković i Katja Kolšek s gostima nastojati trezveno pristupiti fenomenu.

Pokušat će se odgovoriti na sljedeća pitanja: Zašto je Bowie izazvao takve reakcije? Nije li on umjetnik koji je razotkrio temeljni mit pop-kulture: mit o vječnoj mladosti? Što se može reći o njegovim umjetničkim opsesijama – vremenu i smrti? Detalje o događaju i rasporedu predavanja možete saznati na Facebook stranici.

Prva aktivnost Graffiti na gradele kolektiva u 2017. dogodit će se 14. siječnja u zagrebačkom Studentskom centru, u Savskoj 25, i donosi bogat program čiji je središnji dio velika jednodnevna izložba mladih autora i autorica koji su do sada stvarali, a i stvarat će u budućnosti, na najboljem boutique festivalu u Hrvatskoj. Ovu prestižnu titulu GRaffiti na gradele festival odnio je ove godine, a vjerujemo da će s nastavkom svojih odličnih aktivnosti samo potvrditi i čvrsto čuvati svoje mjesta malog, no itekako velikog, ljetnog festivala.

Na izložbi ćete moći vidjeti radove poznatih umjetnika Lunara, Chez186, Sarmea, Modula Osam, Hane, MANE MEI, Vuka Z. Oreba aka Rad Recordera, Casina (HAHA), Royala (HAHA), Glitchboy2000, Boruta Planinca i Pleha. Na jednom mjestu okupit će se cijeli niz domaćih umjetnika, od veterana street art i graffiti scene pa i do onih najmađih. Osim izložbe organiziran je i skate session i party s odličnim DJ line up-om: Oliver (Bassinga, Krankšvester (Sett & 3ki Stil)), Zembo (BLAW:BLAW) i Kuna (Kiosk skateshop crew).

Modul 8 & Boris Bare, Graffiti na gradele, 2016.

Modul 8 & Boris Bare, Graffiti na gradele, 2016.

U najnovijoj produkciji veliki Komedijin ansambl kao ravnopravne alternacije predvode Sandra Bagarić, Renata Sabljak i Danijela Pintarić u ulozi Nine Filipovne, Đani Stipaničev i Davor Radić kao Griša, Ronald Žlabur i Damir Poljičak kao Larry, Dražen Čuček i Dražen Bratulić kao Stanley, Mila Elegović i Jasna Palić Picukarić u ulozi Brigadirke, te Mirela Brekalo i Denis Grabarić kao Marfa te Adalbert Turner i Dario Došlić kao Samuel, a dirigenti su Veseljko Barešić i Krešimir Batinić. Redatelj je isti kao i 1971. – Vlado Štefančić.

jalta-jalta-1

U subotu, 21. siječnja 2017. u 19:30 sati, Jalta nove generacije u produkciji iz 2010. godine doživjet će 200. izvedbu, a u glavnim će ulogama nastupiti: Danijela Pintarić, Đani Stipaničev, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Mila Elegović, Adalbert Turner, Denis Grabarić, i Dario Štulić, dok će orkestrom Kazališta Komedija ravnati Krešimir Batinić. Sudjeluju zbor i balet Kazališta Komedija. Komedijinu Jaltu je do danas vidjelo preko 450 tisuća gledatelja, a ako vi još niste pogledajte na stranici Kazališta Komedija kako do ulaznica.

jalta-jalta-2

Umjetnička organizacija RUPER u suradnji s Teatrom &TD početak ove godine obilježit će premijerom predstave To nismo mi, to je samo staklo nastale prema istoimenom tekstu Ivane Sajko. U režiji Franke Perković te dramaturgiji Ivana Penovića i Saše Božića predstavu će izvesti mladi glumice i glumci Tena Nemet Brankov, Tina Orlandini, Matija Čigir i Bernard Tomić. Premijera je zakazana za 12. siječnja, u dvorani SEK Teatra &TD u 20 sati. Reprizna izvedba na rasporedu je 13. siječnja.

to-nismo-mi-to-je-samo-staklo-foto-damir-zizic-1

To nismo mi, to je samo staklo

to-nismo-mi-to-je-samo-staklo-foto-damir-zizic-6

To nismo mi, to je samo staklo

Tekst To nismo mi, to je samo staklo obuhvaća posljedice, odnosno valove ekonomske krize koji su iza sebe ostavili golemu hrpu ničega, uznemirenje koje je proizvelo bezbroj pitanja koja ne daju odgovore, nego čuđenje, a potom alijenaciju od društva i alijenaciju društva samoga. Takve promjene u ravnoteži prošlosti kao ostavštine i budućnosti kao mladenačkog potencijala najviše se očituju na razini obitelji, odnosno odnosu djece i njihovih roditelja te okoline koja ih definira. Franka Perković režijom se ove predstave nakon više od deset godina vraća u Teatar &TD.

'La La Land'

‘La La Land’

Svi ljubitelji filmova i TV serija znaju da se večeras održava svečana ceremonija dodjela Golden Globe nagrada i vjerujemo da imate svoje favorite. A kako bi se podsjetili na odlična ostvarenja kraj tjedna planirajte u kinu, a svakako novi film koji ne smijete propustiti je ‘La La Land’, a ako još niste još stignete pogledati dva odlična domaća filma – Goran i Sve najbolje! Sve informacije o terminima projekcija i cijenama ulaznica te rezervacijama možete saznati na blitz-cinestar.hr.

Foto: Damir Žižić (To nismo mi, to je samo staklo), Journal arhiva

Učitati još
Zatvori