Odlična serija za lijene ljetne dane

Odlična serija za lijene ljetne dane

better-call-saul-episode-201-jimmy-odenkirk-small-4-935.jpg

Prilično nedavno (sredinom travnja ove godine) završilo je emitiranje druge sezone američke serije ‘Better Call Saul’. Prikazivana je na kanalima AMC i Netflix te je dolaskom Netfilx mreže dostupna za gledanje i u Hrvatskoj.

‘Better Call Saul’ kriminalistička je serija, tzv. ‘spin-off prequel’ iznimno popularne serije ‘Breaking Bad’. Autori jedne i druge serije su Vince Gillian i Peterom Gould. Radnja serije smještena je u 2002. godinu te prati priču odvjetnika Jamesa Morgana ‘Jimmy’ McGilla kojeg je fantastično utjelovio Bob Odenkirk i to šest godina prije nego se pojavljuje kao alter ego Saul Goodman u seriji ‘Breaking Bad’.

Prva i druga sezona donose po deset epizoda svaka te će najavljena treća sezona također imati deset epizoda. Serija je bila nominirana za nekoliko prestižnih televizijskih nagrada, a osvojila je sedam Primetime Emmy Award, tri Writers Guild of America Award, Critics’ Choice Television Award, Screen Actors Guild Award i Golden Globe Award.

better-call-saul-episode-201-jimmy-odenkirk-small-2-935

Serija donosi mnogo odlično ostvarenih uloga – prva i, naravno ona zbog čega ju najviše gledamo, jest uloga Jamesa Morgana, odvjetnika iz malog američkog mjesta te prevaranta. Ako ste gledali ‘Breaking Bad’, brzo, ako ne i odmah prepoznat ćete u kakav vremenski kontekst ga autori stavljaju, no ako niste – radi se o pozadinskoj priči o odvjetniku, ljigavcu, koji je tijekom svoje mladosti radi svojeg prevarantskog umijeća zaradio nadimak ‘Slippin’ Jimmy’. Njegov brat Chuck mu je pomogao u teškom razdoblju života te mu je našao posao u svojoj odvjetničkoj firmi ‘Hamlin, Hamlin and McGill’.

better-call-saul-episode-201-jimmy-odenkirk-small-5-935.jpg

Jimmy se u međuvremenu školovao za odvjetnika, no bratov partner ga nije htio zaposliti u odvjetničkom uredu. Na početku serije Jimmy je potplaćeni javni odvjetnik, no vremenom se to mijenja te gledamo i pratimo fantastičan razvoj lika i karaktera u onaj koji smo imali prilike vidjeti kod njegovog alter ega u seriji ‘Braking Bad’, a to je onaj koji stremi stvarno velikim visinama, no u isto vrijeme poseže za najnižim metodama i postupcima.

better-call-saul-episode-203-jimmy-odenkirk-small-935

better-call-saul-episode-205-kim-seehorn-935

Dinamika serije je odlična, lagano gradeći priču, niti niste svjesni koliko vas ‘uvuče’ u radnju, zainteresira i zadrži pozornost. Bobu Odenkirku je ova uloga vjerovatno vrhunac dosadašnje karijere – iako smo ga gledali u odličnoj seriji Fargo, a tko prati komediju sigurno ga prepoznaje po stvarno raznolikim ulogama koje je glumio u ‘Saturday Night Live’ – Saul Goodman je lik koji se ne zaboravlja. Ako niste, svakako pogledajte prve dvije sezone, treća je potvrđena, tako da imate vremena kako biste ‘ulovili’ priču.

better-call-saul-episode-203-jimmy-odenkirk-4-small-935

Foto: Better Call Saul

Učitati još
Zatvori