Zavirili smo u novootvorenu knjižaru Planetopija u srcu Pule – za sve koji vole knjige i razmišljaju održivo
Zavirili smo u novootvorenu knjižaru Planetopija u srcu Pule – za sve koji vole knjige i razmišljaju održivo

Zavirili smo u novootvorenu knjižaru Planetopija u srcu Pule – za sve koji vole knjige i razmišljaju održivo

Knjižare su čarobna mjesta u kojima pisci skrivaju sve svoje svjetove satkane od promatranja naših života. No kada knjižara ima i veću, važniju ulogu, a ta je očuvanje naše planete, onda ona nosi doista poseban predznak. Takva je i knjižara Planetopija. 16 godina izdavaštva, s jednom knjižarom u Zagrebu, Planetopija je postala nezaobilazna adresa svih Zagrepčana, ali i njihovih gostiju. Sada, velika vijest stiže za sve stanovnike Pule. U centru grada otvorila se knjižara Planetopija koja na jednom mjestu nudi taj savršen spoj ljubavi prema knjizi i ljubavi prema našoj planeti.

U svijetu u kojem živimo i u kojem je brzi život itekako uzeo maha, okretanje sebi, prirodi, promjenama od velike je važnosti kako bi sačuvali vlastito zdravlje, a u konačnici i vlastiti život. Kako živjeti bolje, zdravije i u skladu s okolišem? Pitanja je bezbroj i brojni su autori na njih pokušali i pokušavaju i dalje dati točan odgovor. Planetopija se svojim pomnim izborom knjiga profilirala u jednog od najvažnijih hrvatskih nakladnika. Svojom prvom knjižarom u Zagrebu osvojili su publiku jedinstvenim konceptom kojim objedinjuju ljubav prema kvalitetnoj knjizi i težnju životnom stilu u skladu s prirodom.

Naslovi koje volimo

Među brojnim knjigama koje objavljuje nalaze se brojni naslovi koje volimo kao npr. čarobna knjiga Dječak, krtica lisica i konj, uvijek posebne slikovnice, od kojih je nedavno objavljena Ti, moja prekrasna djevojčice odmah došla na vrh ljestvice najprodavanijih u Hrvatskoj, ili pak vrhunski priručnici o zdravlju poput velikog hita Dah američkog istraživačkog novinara Jamesa Nestora kojeg je Planetopija ugostila u Zagrebu krajem prošle godine. Tu su i knjige Medicinskog medija, svjetski popularnog začetnika globalnog trenda ispijanja celerovog soka, zatim knjige dr. Northrup koje spadaju u klasike ženskog zdravlja, ili pak knjiga Wima Hofa zbog kojeg sve više ljudi prakticira tuširanje ili kupanje u ledenoj vodi. Objavljuju i klasike istočne i zapadne filozofije poput Tao te chinga, Meditacija Marka Aurelija i knjiga neprežaljenog zen-učitelja Thich Nhat Hanha, te vrijedne biografije i aktualnu publicistiku. Planetopija je poznata i po zamamnim veganskim kuharicama koje objavljuje posljednjih dvadesetak godina, puno prije nego je plant based prehrana postala popularna.

Knjižari zaljubljenici u knjige

U samom centru Pule, u Fotničkoj 4 tako je ove godine otvorena druga Planetopija knjižara u Hrvatskoj. Puležani su je objeručke prihvatili, upravo zbog njezinih kvalitetnih naslova hrvatske izdavačke scene kao i originalnih eko-proizvoda za svakodnevnu upotrebu ili poseban poklon. Ono što Planetopiju definitivno krasi jesu iznimno ljubazni i otvoreni zaposlenici i sami zaljubljenici u knjige. Ako trebate preporuku ili savjet – ne ustručavajte se pitati ih. Spremno će vam pomoći.

Planetopija u srcu Pule

Osim što se vizualno i dizajnom oslanja na zagrebačku, i u pulskoj knjižari ćete pronaći birana izdanja s područja beletristike, publicistike, poezije, filozofije, psihologije, osobnog razvoja, prirodnog zdravlja i ekologije kao i knjige na engleskom jeziku. Uz Planetopijina izdanja, knjižara nudi i birane hitove svih hrvatskih izdavača – knjige Robina Sharme, Elene Ferrante, Yuvala Harrarija ili pak Mire Furlan, Ivane Bodrožić i Tisje Kljaković Braić, uz ponajbolja svjetska izdanja na engleskom jeziku. Za male čitatelje Planetopija pomno bira najkvalitetnija i najljepša izdanja slikovnica i knjiga za djecu.

Nezaobilazan Eko-kutak s cool dizajnerskim predmetima

Eko-kutak je posebna priča. On je za sve koji su svjesni  važnosti očuvanja okoliša i traže ekološki prihvatljive proizvode kvalitetnog dizajna. Ako vježbate jogu, važna vam je zero-waste filozofija ili želite izbjeći proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu – Planetopija misli na sve koji razmišljaju zeleno i održivo.

Među najpopularnijim proizvodima su boce i termosice za višekratno korištenje 24bottles, najbolje svjetske ekološke prostirke za jogu Jade i Manduka, akupresurna podloga Shakti od organskog pamuka, šalice za kavu i kutijice za užinu od bioplastike bez melanima i BPA Zuperzozial, studio Roof zidni dekori od recikliranog kartona, blazinice za uklanjanje šminke od prirodnih materijala i za višekratnu upotrebu Bambaw i Organic Company, četke za pranje posuđa od brezovine, kokosa i nehrđajućeg čelika, zdjelice od kokosa, papir za čuvanje namirnica od ekološkog biljnog voska, bilježnice od recikliranog papira Clairfontaine, sunčane naočale od pluta ili reciklirane plastike Parafina i dizajnerski hit ruksaci od recikliranih boca za vodu berlinskog branda Ucon Acrobatics. 

Prirodni mirisni štapići Shoyeido japanskih majstora koji se oslanjaju na tajne zanata stoljećima duge tradicije i o čijoj kvaliteti možda najviše govori to što su omiljeni mirisi u većini hramova u Japanu, a uz Palo Santo drvca, omiljeni su i kupcima u Planetopijinim knjižarama.

„Jako smo sretni što je upravo Pula, grad bogate povijesti i kulture, naš novi dom knjiga. Naša ponuda uključuje ponajbolje naslove domaćih i stranih izdavača, ali i ekološke proizvode po čemu smo jedinstveni i drugačiji. Kako je Pula važan turistički grad, u ponudi imamo i knjige na engleskom jeziku. Dizajnu interijera posvetili smo posebnu pažnju jer želimo i vizualno naglasiti naš identitet i da naš prostor bude mjesto dobrodošlice svim kupcima i posjetiteljima“, kaže direktorica Planetopije Marina Kralj Vidačak. 

Bilo da ste u Zagrebu ili Puli, ovo su knjižare u kojima ćete uživati. A možete povesti i svoje ljubimce. Čeka ih i zdjelica vode na ulazu. A kad ne stignete ili vam je prevruće za šetnju do centra grada, zaronite u Planetopijinu online knjižaru ili se osvježite razgovorima na njihovom podcastu.

Foto: Planetopija

Učitati još
Zatvori