Najljepše young adult knjige u koje smo se zaljubili

Najljepše young adult knjige u
koje smo se zaljubili

Young adult knjige posljednjih desetak godina gomilaju se na našim TBR listama. Iako ih književna industrija nerijetko ‘servira’ kao štivo za tinejdžere, radi se o žanru koji se zaista ne može ukalupiti u određenu dobnu skupinu. Da, u središtu su radnje protagonisti čija se svakodnevica vrti oko školskih ili fakultetskih klupa, ali teme koje istražuju young adult knjige univerzalne su. Mentalno zdravlje, seksualnost, obiteljske tragedije, gubici i prijateljstva upakirane u naizgled jednostavan život tinejdžera ili studenata.

Zasigurno je takvim knjigama teško odoljeti i zbog sitne doze nostalgije vezane uz svijet u koji nas vode. Bliske su nam zbog malog milijuna situacija koje smo prošli, teen problema koji nam se sada čine mizernima ili prvih puta koji su uvijek najintenzivniji. Šarm young adult knjiga upravo je taj simpatični balans pitkog i veselog te mračnih tema kojima su prošarane. Nekima se od takvih knjiga sigurno smiješi status klasika.

Radio Silence, Alice Oseman

Alice Oseman napisala je priču o Frances, djevojci koja ne skida pogled s cilja, disciplinirana je i napravit će sve da upiše studij engleske književnosti na Cambridgeu. To je Frances pred svojih školskim kolegama i profesorima, dok je prava Frances istinska fangirl. Vrijeme provodi izrađujući umjetnost za fantasy podcast Universe City na YouTubeu. Ta ju neobična ljubav spoji s Aledom, genijalcem iza njezinog najdražeg podcasta, s kojim konačno može biti svoja. No, kad njihovo prijateljstvo pukne nakon što podcast postane viralan, Frances se mora suočiti s najmračnijim događajem iz prošlosti.

Eleanor and Park, Rainbow Rowell

Rainbow Rowell poznata je po svojim nevjerojatno relateable likovima, zabavnom dijalogu i humoru. ‘Eleanor & Park’ izašla je 2012. godine i brzo zaradila oduševljenje čitatelja te nagradu Goodreadsa za najbolji young adult roman. Priča prati dvoje 16-godišnjaka u 80-im godinama prošloga stoljeća, a koncipirana je na njihovim naizmjeničnim naracijama. Eleanor je ‘nova djevojka u gradu’, pomalo netipična, bucmasta i crvene kovrčave kose. Park je mladić koji sjedi na kraju autobusa s glavom i mislima u knjigama. Za sve je nevidljiv – osim za Eleanor. Uskoro kroz kasnonoćne razgovore i retro kazete njih dvoje razvijaju odnos koji prerasta u onu pravu, prvu zaljubljenost u životu.

Fangirl, Rainbow Rowell

Roman iz 2014. upoznaje nas s Cath i Wren, sestrama blizankama koje su cijeli život bile kao jedno. Sad su upisale fakultet i Wren se želi distancirati; partijati, opustiti se i jednostavno ne dolaziti ‘u paketu.’ I to joj izvrsno ide. Cath, s druge strane, se zatvara u svoju sobu i svaki slobodan trenutak piše fanfiction o knjigama o Simonu Snowu (koji je samo inačica Harryja Pottera). Istovremeno brine o svom tati koji nikad nije bio potpuno sam, a njezina cimerica ima dečka koji je konstantno ‘tu negdje.’ ‘Fangirl’ nas tako vodi na putovanje o identitetu, obitelji i prijelazu u svijet odraslih.

The Brown Sisters trilogija, Talia Hibbert

Talia Hibbert proslavila se svojim serijalom knjiga ‘The Brown Sisters’ u kojima pametno balansira humorom, ozbiljnim temama i romantikom.

Prva u trilogiji je ‘Get a Life, Chloe Brow’ u kojoj pratimo junakinju koja, nakon što gotovo umre, osmisli sedam uputa uz koje će konačno početi živjeti uzbudljivi život. Među njima su ‘pijani izlazak’, ‘vožnja motorom’, ‘kampiranje’, ‘beznačajni seks’ i slično. No, na takvoj misiji treba nekog tko će ju mentorirati, a Red Morgan – tetovirani majstor na motoru koji u slobodno vrijeme slika – njezina je najbolja opcija. Knjiga vam donosi sve što želite od romantične komedije, a istovremeno se poigrava temama mentalnog zdravlja i trauma.

Slijedi je nastavak ‘Get a Hint, Dani Brown’ u kojem pratimo Daniku Brown. Potpuno usmjerena na karijeru i akademske uspjehe, Dani zna da za nju nisu ozbiljne romantične veze, već samo usputne avanture. Nakon što ju zaštitar Zafir Ansari doslovno spasi život od nezgode na poslu, Dani misli da je on kandidat upravo za usputnu avanturu. No, kad video ‘spašavanja’ dospije na internetu i razvije čitavu bazu ‘DrRugbae’ fanova, bivša zvijezda rugbyja ima bizarnu ideju. On želi da nastave glumiti vezu zbog publiciteta, a ona se slaže jer već ima plan; glumit će vezu u javnosti, ali Zafira će zaista zavesti.

All the Bright Places, Jennifer Niven

Jennifer Niven napisala je dirljiv roman o dvoje tinejdžera čiji se život spajaju na vrhu školskog zvonika na kojem su se oboje igrom slučaja našli iz vlastitih razloga. Radnja prikazuje Theodorea Fincha i Violet Markey koji nam naizmjenično pripovijedaju u knjizi. Thedor je opsjednut smrću i mislima mu se motaju načini na koje može počiniti samoubojstvo. Violet živi za trenutak da napusti mali gradić u Indiani i tragediju odnosno gubitak sestre koji joj je život ovdje zauvijek zapečatio. Njih dvoje, na potpunom uvrnut način, pronalaze način da se nose sa svakodnevicom. No, Finchu njegov svijet lako klizi iz ruku i pitanje je koliko daleko Violet može ići da mu pomogne? Niven kroz njihov odnos istražuje život introverta te usamljenost u ponekad toksičnom teen svijetu određenom društvenim mrežama. Knjigu je dodatno popularizirala istoimena ekranizacija na Netflixu u kojem glume Elle Fanning i Justice Smith.

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky

Smiješan, dirljivi, bezvremenski moderni klasik koji bilježi vrtoglave uspone i padove odrastanja priča je o ljubavi, gubicima, strahu i nadi te nezaboravnim prijateljstvima koja nam pomažu kroz život. Coming-of-age roman poigrava se temama odrastanja, seksualnosti, mentalnog zdravlja i seksualnog zlostavljanja kroz život 15-godišnjeg introverta Charlieja. Njegova razmišljanja i skrivenu životu tragediju saznajemo kroz Charliejeva pisma napisana neimenovanoj osobi. Izvanredni mladi glumci Emma Watson, Logan Lerman i Ezra Miller na velika platna donose priču koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Knjige Johna Greena

John Green apsolutno je doveo young adult žanr na vrhunac popularnosti svojim romanima.

Njegove su knjige pisane prepoznatljivim stilom ispunjenim humorom, referencama iz pop kulture i britkim dijalogom. Radnja njegovih romana ‘vuče’ se za likovima čiji su karakteri, interesi i navike glavne zvijezde svake priče. Vjerojatno najpopularnija među knjigama je ‘The Fault in Our Stars’ koja je 2014. postala prava senzacija zahvaljujući i istoimenom filmu. Naše su preporuke svakako ‘Turtles All the Way Down’ i ‘Looking for Alaska.’

Simon Vs. The Homo Sapiens Agenda, Becky Albertalli

Svi zaslužuju veliku ljubavnu priču. Ali za sedamnaestogodišnjeg Simona to je komplicirano. Iako je on već osvijestio svoju seksualnu orijentaciju, to još nikome nije priznao. Pritisak raste kad se zaljubi – ali ne zna u koga je točno zaljubljen. Simon i misteriozni Blue upoznali su se online. Idu u istu školu, ali ne odaju si međusobno prave identitete. Kad njihovi tajni e-mailovi dođu u krive ruke, Simon se nađe u zastrašujućoj fazi života u kojoj se mora suočiti s obitelji, promjenama, identitetom i odrastanjem. Knjiga je također adaptirana u film ‘Love, Simon.’ Ovdje pronađite i ostale filmove nastale prema young adult knjigama.

One of Us Is Lying, Karen McManus

Priča u četiri nastavka Karen McManus super je odabir za one željne teen drame, napetosti i elementa trilera. ‘One of Us Is Lying’ prava je kombinacija kultnog filma ‘The Breakfast Club’ i misterija u tipu ‘Pretty Little Liars’, kako navodi Goodreads. Intrigantna i skroz otkačena priča prati petero tinejdžera koji se međusobno ne poznaju, a zajedno završe u školskoj kaznionici. No, samo njih četvero izađe van. Svatko može biti ubojica; Bonwyn – mozak svega, Addy – ljepotica, Nate – kriminalac koji je već na uvjetnoj, Cooper – uspješni sportaš i Simon – outsider zaslužan za suludu aplikaciju koja prenosi tračeve o učenicima. Simon je ubijen za vrijeme kazne, a dan nakon planirao je objaviti priče o svima koji su to popodne proveli s njim. Svatko je od njih nešto skrivao, ali kako je to povezano sa Simonom?

Foto: Amazon

Učitati još
Zatvori