Najljepše ljubavne knjige ikad napisane, savršene za čitanje ili darivanje ovog Valentinova

Najljepše ljubavne knjige ikad napisane, savršene za čitanje ili darivanje ovog Valentinova

Drugačije no ikad, Valentinovo 2021. nećemo obilježiti na klasičan, ponekad i pretjerano komercijaliziran način, ali zato u veljači (koja je zaradila tako nadimak mjeseca ljubavi) možemo uroniti u spektakularne ljubavne knjige i priče. Neke su smatrane klasicima, druge to tek postaju i baš sve obrađuju ljubavnu tematiku na autoru svojevrstan način, gradeći pritom mozaik ostalih likova i popratnih priča u njima. Istovremeno su sve ove knjige i divan poklon za Valentinovo!

Ljubavni klasici koje morate pročitati jednom u životu

Najljepše ljubavne knjige dobrom su većinom klasici. Oni koji su malo po malo pomicali granice, definirali žanr ljubavnog romana, a pritom ostali dovoljno pitki i intrigantni da ih i danas – gotovo 100 ili čak 200 godina kasnije – smatramo knjigama koje volimo čitati iznova i imati ih u našoj kućnoj biblioteci.

Pride and Prejudice, Jane Austen

pride and prejudice

Možda najomiljenija, a zasigurno najpoznatija knjiga Jane Austen, ‘Pride and Prejudice’ klasičan je ljubavni roman. To je čarobna i vječna priča o Lizzy Bennet, jednoj od najsimpatičnijih književnih junakinja, i ponosnom gospodinu Darcyju, o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima i, naravno, ponosu i predrasudama.

‘Pride and Prejudice’ danas je gotovo sinonim za ljubavni roman i nakon 200 godina od objave ostaje relevantan prikaz nekih aspekata ljubavnih veza. Istovremeno prožeta društvenom kitikom, ‘Pride and Prejudice’ roman je koji apsolutno svi moraju pročitati.

Wuthering Heights, Emily Bronte

Prvorazredan ljubić i neupitni klasik, općeprihvaćena je percepcija čitalačke publike i kritike romana Emily Brontë iz 1847. godine. ‘Wuthering Heights’ djelo je kojeg prosijava gotovo nadnaravni sjaj ljubavi koja, unatoč svemu, pa i smrti, živi vječno. Puno je više od same ljubavne note, a postavila se kao apsolutni klasik književnosti i zahvaljujući načinu na koji je Emily Brontë neobično snažno i uvjerljivo opisala intenzivnu emocionalnu dramu.

The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald

The Great Gatsby

Otprilike 100 godina nakon Jane Austen, F. Scott Fitzgerald stvorio je još jedno ljubavno djelo koje se pozicioniralo kao jedno od najvažnijih američke književnosti. Smještena u 20-godine prošloga stoljeća, one najluđe godine koje danas Hollywood toliko voli prikazivati, ‘The Great Gatsby’ govori nam o misterioznom gospodinu Gatsbyju i njegovoj nikad prežaljenoj ljubavi Daisy.

Iz perspektive pomalo izgubljenog pripovjedača koji biva razapet između obje strane, knjiga nam donosi jednu od najemotivnijih ljubavi u književnosti uopće, a istovremeno interesantne likove koji je okružuju. Nedavno je stigla vijest da stiže i serija po knjizi pa je to odlična prilika za pročitati ju iznova.

Moderni i noviji ljubavni romani

Romani moderne, pa i vremenski gledano sasvim nove, književosti donose nam suvremenije ljubavne priče i likove. Jednako utjecajne, čitamo ih svaki put s novom perspektivnom i jednakim oduševljenjem.

Love in the Time of Cholera, Gabriel Garcia Marquez

Gabriel Garcia Marquez najbolji je pisac magičnog realiza koji tako dobro uokvirava ljubavnu tematiku. Kompleksna knjiga donosi priču o dvoje mladih, zaljubljenih ljudi koji svoje osjećaje ne mogu ostvariti zbog okoline, posebice teškog oca djevojke. Ona je prisiljena udati se za nekog drugog, životi im se razilaze. Nakon puno godina, kad ona izgubi supruga koji joj nikad nije bio suđen, njih se dvoje ponovno sastaju u jednoj sasvim drugoj priči.

The Time Traveler’s Wife, Audrey Niffenegger

Audrey Niffenegger autorica je jednog od najinteresantnijih ljubavnih romana napisanih u 21 stoljeću. Osim same ljubavne priče, širi se na teme gubitka, slobode i identiteta. Vodi nas u priču o muškarcu Henryju koji ima neobičan poremećaj zbog kojeg putuje kroz vrijeme, ali potpuno nepredvidljivim rasporedom, te njegovoj ženi Clare koja se zbog toga mora nositi s njegovim propuštanjem sadašnjosti. Autorica alternira njihove perspektive u priči u kojoj putovanje kroz vrijeme postaje metaforičan prikaz mnogih problema s kojima se susrećemo u ljubavnim i drugim odnosima. Po knjizi je snimljen i film, ponovno s Rachel McAdams u glavnoj ulozi, dok Henryja glumi Eric Bana.

The Atonement, Ian McEwan

najljepše ljubavne knjige - The Atonement

Ian McEwan napisao je ‘Okajanje’, genijalan roman koji je proglašen jednim od najutjecajnijih romana uopće. Po istoj je knjizi snimljen nagrađivani film s Saoirse Ronan, Keirom Knightley i Jamesom McAvoyjem u glavnim ulogama. Radnja se prožima na više vremenskih perioda odnosno u 1935. godinu u Engleskoj, Drugi svjetski rat te sadašnjost, dok paralelno pratimo razvoj događaja koje zauvijek definira samo jedan potez jednog lika. Ljubavna je to priča koja je određena lažima, zločinima i krivim optužbama.

The Notebook, Nicholas Sparks

Nicholas Sparks autor je romana ‘The Notebook’ koji donosi ljubavnu priču vojnika, povratnika iz Drugog svjetskog rata koji u nemogućnosti pronalaska svoje velike ljubavi od prije petnaest godina mora prolaziti jedno te isto sjećanje koje ima na nju, romantično ljeto koje su proveli zajedno, sve dok ju iznenada ne ugleda. Njihovo ponovno sastajanje razvija se u veliku romantičnu aferu koja će sa sobom donijeti i bezbroj rizika za oboje. Po knjizi je snimljen i istoimeni film koji se redovito nalazi na popisu najljepših ljubavnih filmova ikad snimljenih.

Call me By Your Name, Andre Aciman

call me by your name

‘Call Me By Your Name’ roman je Andrea Acimana koji je izašao 2007. godine, a iznova se planetarno proslavio prekrasnom filmskom inačicom iz 2017.

Smještena u 80-e godine u Italiju, što nesumnjivo donosi dozu nostalgije i ugođaja savršenog za ovu ljubavnu priču, knjiga prati odnos 17-godišnjeg Elia Perlmana i 24-godišnjeg profesora Olivera. Knjiga na dirljiv i intrigantan način donosi pogled u intimnost, seksualnost, opsesivnu ljubav i prijateljstvo. Nije bitno jeste li već gledali film jer knjiga bez sumnje donosi novu dimenziju priče.

Foto: Unsplash, Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori