Toksična pozitivnost: Pritisak da budemo sretni i izgledamo sretno nikad nije bio veći
Toksična pozitivnost: Pritisak da budemo sretni i izgledamo sretno nikad nije bio veći

Toksična pozitivnost: Pritisak da budemo sretni i izgledamo sretno nikad nije bio veći

Među novim publicističkim naslovima našu je pažnju privukao onaj koji tematizira toksičnu pozitivnost. Naizgled dvije nepovezane riječi čine sintagmu koja sjajno opisuje doba u kojem živimo. Doba usmjernom ka prezentaciji površnih ideala…

Koliko ste puta u razgovorima u kojima je netko tražio podršku, pomoć ili suosjećanje mogli čuti isprazne fraze poput Sve će biti u redu, Vrijeme liječi sve rane, Sve se u životu događa s razlogom… Iako dobronamjerne, takve izjave u pojedinim situacijama mogu biti i iznimno štetne, tvrdi američka psihoterapeutkinja Whitney Goodman, autorica hvaljene knjige Toksična pozitivnost.

Kada pozitivnost postaje toksična?

Toksična ili forsirana pozitivnost odnosi se na pretjerano pozitivan pogled na situacije koji ne nudi rješenje, već postaje dio problema. Naime, iako se uglavnom koristi u dobroj namjeri, toksična pozitivnost dovodi do potiskivanja negativnih emocija, umjesto da ih se osvijesti i procesuira na zdrav način. U konačnici, to dokazano pogubno djeluje na naša tijela, umove, ali i međuljudske odnose.

Daleko od toga da je pozitivnost potpuno loša. Štoviše, kad se pravilno primjenjuje, ona može biti itekako korisna. Naime, pozitivni osjećaji poput zahvalnosti, zadovoljstva, optimizma i samopouzdanja dokazano produljuju život i pospješuju zdravlje. Nema sumnje da je zdravo osjećati se pozitivno kad to doista osjećamo, zaključuje Goodman, a ne kad to kažemo samo reda radi, odnosno jer okolina to očekuje od nas.

Nikad pozitivniji, nikad nesretniji

Pritisak da budemo sretni i izgledamo sretno nikad nije bio veći. “Stalno nam govore da se ništa ne postiže bez pozitivnog razmišljanja. Pozitivno razmišljanje sve popravlja, a sreća i pozitivnost postali su i cilj i obveza. A kad vam nešto u životu pođe po zlu, to je zato što ste bili pesimistični ili se niste dovoljno trudili”, ističe autorica.

Danas je na tržištu više od deset tisuća knjiga o pozitivnom razmišljanju, a razni gurui samopomoći, terapeuti i životni treneri neprestano nas uvjeravaju da nas samo jedna pozitivna misao dijeli od boljeg života. Pozitivno razmišljanje upakirano je u gotov proizvod i prodaje se kao lijek za sve naše probleme. Unatoč tome, ljudi su sve više tjeskobni, depresivni i potišteni.

Protuteža plitkoj pozitivnosti

Neki bi mogli zaključiti kako se i navedeni naslov uklapa u promoviranje samopomoći. Ostaje mogućnost da ga shvatimo i tako, no našu je pažnju privukao prvenstveno zbog stavljanja drugog svjetla na pitanje “vječno pozitivnog stava” i otvaranja novog diskursa o ovoj temi.

Dok toksična pozitivnost negira emociju i tjera nas da je potisnemo, zdrava pozitivnost, objašnjava Goodman, obuhvaća i stvarno stanje stvari i nadu da će biti bolje. Osim analize problema toksične pozitivnosti, autorica čitateljima nudi konkretna rješenja i savjete. Ova je knjiga sjajna protuteža svijetu koji, kad zagusti, zna reći samo gledajte to s vedrije strane!

Foto: Privatna arhiva, Pexels

Učitati još
Zatvori