Kultna trilogija koja ste možda propustili, a posebno će oduševiti obožavatelje Elene Ferrante

Kultna trilogija koja ste možda propustili, a posebno će oduševiti obožavatelje Elene Ferrante

Biografije, memoari i autofikcija oduvijek je imala svoju publiku, ali posljednjih godina apetit za takve sadržaje kao da je eksplodirao. Prvi relevantan primjer možemo pronaći već kratkim pogledom na filmsku industriju u kojoj su u godini iza nas izdominirale biografske priče – primjerice, Tick, Tick…Boom! o Jonathanu Larsonu, Spencer o princezi Diani, House of Gucci o modnom carstvu, Respect o Arethi Franklin i drugi. Kako biografijom vrvi film, tako autobiografijom vrvi književnost. Međutim, dok su još uvijek vrlo popularni memoari i autofikcija poput one Oceana Vuonga (On Earth We’re Briefly Gorgeous) ili Tare Westover (Educated), ako ste u potrazi za slojevitom pričom kakva bi posebno mogla kupiti ljubitelje europske književnosti i knjiga o temama ženskog identiteta, seksualnosti i položaja – onda imamo prijedlog što da potražite u obližnjoj knjižnici ili naručite online.

Remek-djelo danske književnosti

Književna senzacija o kojoj vam danas pišemo nije nova, ali posljednjih tjedana čini nam se da se o njoj ponovno puno govori. U pitanju je slavna Kopenhaška trilogija odnosno The Copenhagen Trilogy kultne danske autorice Tove Ditlevsen koja je prije godinu dana dobila novo izdanje na engleskom jeziku, dok je na hrvatski preveden prvi roman Djetinjstvo.

Trilogija je nastala između 1969. i 1971. godine i danas se smatra pravim remek djelom danske književnosti. Sastoji se od romana Childhood, Youth i Dependency u kojem Ditlevsen kroz naratoricu opisuje različita ženska iskustva i uloge koje svaki životni period nosi. Iako je nastala prije pedesetak godina, njezina trilogija besprijekorno se uklapa u današnje rasprave i teme koje moderan val feminizma donosi. Kroz tri sasvim različita romana autorica donosi intimističku priču o vlastitim iskustvima koja su joj obilježila životne etape.

Roman Childhood tako progovara o odrastanju djevojčice koja se ne uklapa u standard, a jedina je konstanta u njezinom životu opsesija i djetinja očaranost prijateljicom Ruth, kao i odlučnost da jednog dana postane spisateljica i pjesnikinja. Drugi roman Youth opisuje doba Toveine adolescencije u kojem mora napustiti školu vrlo rano i okrenuti se potplaćenim i teškim poslovima. Međutim, ona kao djevojka nije spremna na takvu stvarnost i žudi za drugom – onom ispunjenom poezijom i ljubavlju. Uz ratno stanje koje opsjeda Europu, Tove proživljava susrete s manipulativnim poslodavcima, nacistički nastrojenom okolinom i nepoželjnim seksualnim iskustvima, a sve na putu do vlastite vizije neovisnosti koja se prepliće s njezinom željom za pjesništvom. Treći i posljednji roman u trilogiji kreće prvom od četiri braka koja će naša pripovjedačica doživjeti, dok se paralelno bori s teškom ovisnošću koja će ju pratiti kroz cijelu priču.

The Copenhagen Trilogy donosi nevjerojatan portret ženskog iskustva nastalog u neprestanom sudaranju autoričinog identiteta kao pjesnikinje u usponu, majke i supruge, književnog autsajdera i ovisnice. Njezin mračan i uvijek britak stil pisanja inspirirao je kasnije generacije autora među kojima su i proslavljeni Karl Ove Knausgaard i Rachel Cusk. Tove Ditlevsen svoj je život prekinula s 58 godina, nakon niza mentalnih slomova i četvrte rastave, a tijekom godina se njezina trilogija istaknula kao ključno remek djelo danske književnosti.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori