Na police uskoro stiže knjiga koju nećemo ispuštati iz ruke

Na police uskoro stiže knjiga koju
nećemo ispuštati iz ruke

Knjiga Larsa Myttinga Sestrinska Zvona prometnula se u veliki hit odmah nakon izlaska. Riječ je o prvom dijelu planirane trilogije koja se bavi sukobom tradicionalnog i modernog, a smještena je u Norvešku 19. stoljeća.

Sada ćemo moći uživati u nastavku ove napete priče o mladosti, ljubavi, žudnji I propasti. Na police uskoro stiže drugi dio najavljene trilogije, knjiga nazvana Tapiserija Sestara Hekne.

Povratak na mjesto otkuda je sve krenulo

Priča ide ovako – 22 dvije godine prošle su od smrti Astrid Hekne, a Kai Schweigaard i dalje je pastor u Butangenu. Jehans Hekne, Astridin preživjeli sin, odrastao je u snalažljiva, sposobna i bistra mladića. Dijelom je to zbog pastorove strpljive pedagoške ruke, a dijelom zbog nemirna, pustolovna duha koji je naslijedio od majke. Život u Butangenu u međuvremenu se nije mnogo promijenio. Drevno proročanstvo utkano u nestalu tapiseriju darovitih blizanki Hekne i dalje tiho živi među žiteljima. Isto tako živi i upozoravajući zvon zauvijek razdvojenih Sestrinskih zvona.

I kada Jehans Hekne u lovu na sobove pukom slučajnošću upozna Victora Harrisona, engleskoga mladića svojih godina, osjeti neobjašnjivu bliskost. Pastor tada počinje preispitivati događaje iz prošlosti. Niz burnih promjena koje će potom uslijediti iz temelja mijenja mnoge živote, a pokazuje i da su sraštene blizanke o svijetu znale mnogo više no što su ikad bile spremne izgovoriti.

Stare predaje i legende

U drugome dijelu trilogije Hekne autor produbljuje priču o staroj norveškoj obitelji, predajama i legendama koje je okružuju i nevjerojatnim sudbinama njezinih članova u različitim naraštajima, zauvijek povezanima neopipljivim, ali čvrstim vrijednostima.

Auto Lars Mytting norveški je književnik i novinar čiji je rad u fokus javnosti došao 2011. godine, kada je objavio djelo u kojem piše o dugoj skandinavskoj tradiciji sječe i obrade drva. Potom je krenuo u smjeru povijesnih romana, žanra u kojem se odlično isprofilirao. Sestrinska Zvona, prva knjiga planirane trilogije, originalno je objavljena 2018. godine, i od tada je postala bestseler u više od 15 svjetskih zemalja.  

Foto: HENA/Unsplash

Učitati još
Zatvori