Kad bismo birali top 5 knjiga koje želimo na Interliberu, to bi bile ove

Kad bismo birali top 5 knjiga koje želimo
na Interliberu, to bi bile ove

Nakon što je više puta odgođen, najveći književni sajam napokon se vratio u grad. Početkom sljedećeg tjedna, od utorka 9. studenog, vraćamo se na klasično mjesto događanja: Zagrebački Velesajam na kojem će brojni hrvatski nakladnici izlagati svoje ključne književne novitete godine uz primamljive popuste koji nas zovu da svojoj polici nadodamo još jedan odličan naslov.

Odlična godina za stranu i domaću književnost

Bila je ovo genijalna godina u svijetu knjiga – dobili smo neke dugoiščekivane naslove koji su tek izašli u svijetu, kao i hrvatske prijevode svjetskih bestsellera koje smo mjesecima priželjkivali. Samo smo ove godine u našem Journal Book Clubu predstavili dio impresivnog sijaseta knjiga koji je stigao u hrvatske knjižare, primjerice Otok nestalih stabala Elif Shafak, Nizozemska kuća Ann Patchet, Nevidljivi život Addie LaRue autorice W.E. Schwab i slično.

Vjerujemo da ćete na sajmu pronaći knjigu zbog koje ćete nadolazeće hladne večeri i vikende provesti uronjeni u pisani svijet, a svakako se nadamo da će se na toj listi pronaći i hrvatski ili regionalni autori. Domaća je književnost bila jednako plodonosna ove godine kao i svjetska pa su tako, recimo, izašli hvaljeni romani kao što je Putujuće kazalište Zorana Ferića, knjiga 2020. sastavljena iz tekstova Lane Bastašić, Luize Bouharaoue, Rumene Bužarovske, Danila Lučića, Dijane Matković i Nikole Nikolića, roman Sine, idemo kući Ivice Prtenjače i slični. Ako vam se pruži prilika, svakako potražite i izvrsne knjige Dalibora Jakusa Kraljev gambit, Lane Bastašić Uhvati zeca i Dine Pešuta Tatin sin, i to su tek neki koje bismo izdvojili.

Svjetski bestselleri koje preporučujemo

Ovog smo se puta, pak, fokusirali na svjetske odnosno međunarodne bestsellere koje bismo svakome preporučili, a neke još uvijek nismo nabavili pa na Interliberu krećemo u mali pohod na iste.

Hamnet, Maggie O’Farell

Kao jedna od najuzbudljivijih knjiga 2020., pozicionirao se roman Hamnet autorice Maggie O’Farell. O’Farrell već poznajemo kao spisateljicu koja je dobila brojne pohvale za prvijenac After You’d Gone, a zatim i roman The Hand That First Held Mine. Može se pohvaliti s nekoliko ozbiljnih književnih priznanja, a Hamnet je dobio upravo Women’s Prize za najbolju fikciju prošle godine.

U pitanju je raskošan roman o Shakespeareovom sinu Hamnetu, dječaku koji je preminuo s 11 godine 1596. godine. Radnja započinje ljetnog dana u Stratfordu kad djevojčicu Judith iznenada uhvati groznica. Njezin brat blizanac, mladi Hamnet, panično odlazi u potragu za pomoći, no, nikoga nema kod kuće. Majka Agnes radi na polju, otac William u Londonu. I nitko ne sluti da se sprema smrt djeteta koja će mnogo toga promijeniti.

Mračna kći, Elena Ferrante

Elena Ferrante prošle je godine izbacila sasvim novi roman Lažljivi život odraslih koji bismo svima preporučili. No, uvijek je dobra ideja vratiti se njezinim prethodnim djelima, koji nisu nužno iz napuljske tetralogije. Profil je upravo tako pripremio novo izdanje romana Mračna kći po kojem uskoro izlazi i film s Olivijom Colman u glavnoj ulozi.

Roman prati nastavljenu profesoricu u svojim srednjim godinama koja ostaje sama nakon što su njezine kćeri preselile k ocu. Ususret ljetu odlučuje otići na ljetovanje u malo mjesto na Jonskom moru. Na putovanje odlazi s ravnodušnim očekivanjima, spremna na to da će ju obuzeti uspomene i nostalgija zbog obitelji, ali ono što se događa je upravo suprotno – Leda uživa u slobodi i svoje dane provodi na plaži. Vrijeme tako teče, dok na odmoru ne upozna Ninu, mladu majku koja pokušava balansirati život i roditeljstvo u pratnji velike obitelji. Gledajući Ninu, Leda se počinje vraćati u prošlost, preispitujući svoje majčinske i druge odluke koje su zavijek definirale njezin i život cijele njezine obitelji.

Divni svijete, gdje si, Sally Rooney

Trenutno zaista nema autorice millennial generacije koja je izazvala odjek kakav je izazvala Sally Rooney u cijelom svijetu. Njezini stilski odmjereni, a dinamični romani svrstali su se među najzanimljivija djela posljednjih desetak godina na svjetskoj književnoj sceni.

Najnoviji roman koji je izašao početkom rujna prati Alice, Felixa, Eileen i Simona, mlade ljude koje okružuju sasvim različite životne okolnosti. Trebaju jedno drugo, poigravaju se međusobno, zbližavaju se i udaljavaju, vode ljubav, sumnjaju u sebe i svoje osjećaje, no najviše od svega zabrinuti su za svijet u kojem žive – svijet koji se nalazi na rubu ekološke katastrofe, u kojem vlada Trump, svijet neoliberalizma. Pitaju se jesu li oni posljednji koji svjedoče kraju epohe, kako da pomognu osiromašenima, hoće li uspjeti vratiti vlastitu vjeru u naš divni svijet.

Najbolja zabava u životu, Claire Lambardo

Ako ste čitali Ann Patchett i Nizozemsku kuću onda bi vam se mogla svidjeti i obiteljska saga Claire Lombardo. Roman se našao na listi bestsellera New York Timesa, bio je nominiran za Women’s Prize, a reakcije i osvrti čitateljske publike svjedoče utisku koji ova priča ostavlja.

Najbolja zabava u životu slojevita je saga o nekoliko generacija čikaške obitelji Sorenson. U svom udobnom domu u predgrađu, David i Marilyn četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. No skladan roditeljski brak za njihove je četiri već odrasle kćeri, Wendy, Violet, Lizu i Grace, nedostižan ideal, i gotovo provokacija. Složeni obiteljski odnosi izvor su njihovih teških frustracija i ozbiljnih osobnih drama. Svaka se od sestara sa svojim frustracijama bori na svoj način: buntovništvom i kukavičlukom, tajnovitošću i lažima, posrtanjima, ambicijama i rivalstvom. No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi Jonah Bendt, tajni sin jedne od sestara Sorenson posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam.

Klara i sunce, Kazuo Ishiguro

Vrlo vjerojatno jedan od najboljih romana koje smo pročitali ove godine. Kazuo Ishiguro, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izbacio je novu knjigu u ožujku ove godine. Da je u pitanju fascinantan literarni svijet bilo nam je jasno već pri prvom čitanju, no, kad smo knjigu još jednom primili u ruke, uvukla nas je neopisivom lakoćom.

Klara i Sunce smještena je svijet u budućnosti u kojem je tehnologija umjetne inteligencije vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Inteligentna je, promatra svijet do najmanjeg detalja i drugačija je od ostalih. Kompleksna i nerijetko duhovita priča tako komentira humanost i ljubav, a Ishigurova Klara naratorica je koju ćemo još dugo pamtiti.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori