Memoari princa Harryja: Saga koje nam je službeno dosta
Memoari princa Harryja: Saga koje nam je službeno dosta

Memoari princa Harryja: Saga koje
nam je službeno dosta

“Princ Harry optužuje Camilu za curenje kraljevskih priča medijima”, “Princ Harry objavljuje SMS poruke između ‘jecajuće’ Meghan i Kate”, “Prince Harry priznao da je bio rasist prije nego je sreo Meghan”, “Harry otkrio kako ga je William fizički napao zbog Meghan”, samo su neki od naslova koji su posljednjih tjedana preplavili domaće i svjetske news portale.

Novu turu vijesti s britanskog kraljevskog dvora potpirilo je izdavanje memoara odbjeglog princa Harryja. Knjiga nazvana Spare se od utorka, 10. siječnja nalazi u službenoj prodaji.

Sve što nas je (i nije) zanimalo

Njegova strana priče – podnaslov je koji sugerira Harryjevu “listu za odstrel”. Glavno oružje u ovom obračunu su samo riječi, no sasvim je jasno kako i one mogu ostaviti trag. Percepcija Harryja kao negativca ili pozitivca, ubojice ili žrtve uvelike ovisi o vašoj naklonosti prema vojvodi od Sussexa. Utiska samo kako će napisani redci malo koga natjerati da promijeni svoje mišljenje, no jedno je sigurno – dugo je vremena proteklo od kad je jedan književni naslov zadobio toliko pažnje.

Dokaz kako i bogati plaču, sapunica bolje od one meksičke i/ili krah vladajućih – navedene rečenice možda opisuju znatiželju koja nas navodi da se uključimo u ovu priču. Priznajemo, plitki tračevi o poznatima predstavljaju sjajnu razonodu. Ujedno, oni su i uspješno socijalno ljepilo u trenutcima kada nam ponestane tema u društvenim interakcijama – jer najlakše je pretresati živote bogatih i slavnih. Posebice kada o njima svi imamo neko mišljenje.

Spare (us)

Ipak, priča o Harryju i njegovoj životnoj ispovjedi puka je razonoda sve do onog trenutka kada prestaje biti voljna. Dojma smo kako je navedena granica ovih dana pređena. Priča je to koja iskače s novinskih stupaca, iz malih i velikih ekrana, a preneseno gledano i iz paštete. Naša svakodnevica postaje zaglušena sadržajem u kojem ne želimo nužno sudjelovati. I upravo je u tome zamka uspjeha prodaje monografije Spare.

Kažu kako se knjiga ne sudi po koricama, a zbog cjelokupne situacije do njih ovoga puta nismo ni poželjeli doći. Sage nam je i službeno dosta.

Foto: Penguin Books, Profimedia

Učitati još
Zatvori