Ove domaće i strane autorice suvremene poezije čitat ćemo ovog proljeća

Ove domaće i strane autorice suvremene
poezije čitat ćemo ovog proljeća

poezija-3

Poezija je osjećaj za detalj, hrana za dušu i odgovor na sva postavljena i ne postavljena pitanja. Svatko od nas u sebi nosi ono nešto, što se u brojnim kulturama različito naziva, a vlastito ispunjenje karakteriziramo upravo kroz realizaciju tog istog. Pjesnici su čuđenje u svijetu, rekao je davno Antun Branko Šimić, a pjesme su poruka i osjećaji koji se među ljudima šire jače od bilo koje informacije. Dotiču nas i raštimavaju, pa ponovo uštimavaju. Suvremena poezija popularna je u posljednje vrijeme, pogotovo zato što su vlastite nesigurnosti, strahovi, tjeskobe, i unutarnji nemiri zbog vanjskih prilika posebno naglašeni i svatko od nas traži utjehu i snagu za svakodnevno funkcioniranje. Može li išta biti bolje za samospoznaju od spoznaje svijeta u nama i oko nas kroz riječi onih kojima je to vokacija – pjesnika? Ako ste slabi s inspiracijom, izdvojili smo nekoliko domaćih i stranih autorica suvremene poezije koje ćemo čitati ovog proljeća.

poezija_2

Rupi Kaur, Tijelo dom

Rupi Kaur, autorica je koja je obilježila desetljeće. Svojom direktnom, jasnom i životnom poezijom obraća se upravo mlađim generacijama koje u njezinim djelima pronalaze sebe. Njezine zbirke pjesama uvijek su nam na listi čitanja, a nova “Tijelo dom”, istražuje razna lica identiteta u formi koju sama opisuje kao ‘ljubavno pismo sebi samoj”.

Marija Dejanović, Etika kruha i konja

Originalna i unikatna ljepota pjesničkih slika, Mariju Dejanović učvrstila je vrlo visoko na ljestvici hrvatskih pjesnikinja moderne poezije. Njezina “Etika kruha i konja” izravno dopire do čitatelja i čita se u dahu.

etika-kruha-i-konja

 Warsan Shire

Piše o društvenim problemima, feminizmu, rasizmu, izbjeglicama, političkim i društvenim traumama. Ova aktivistica svojom će vas poezijom potaknuti duboko i omogućiti vam pristup kritičkom razmišljanju i aktivizmu. Obožavamo njezinu zbirku Teaching My Mother How To Give Birth.

made-of-story

Monika Herceg

Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na desetak jezika. Intimne, snažne, duboke. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Obožavamo njezinu “Vrijeme prije jezika”, knjigu izdanu u 2020.

vrijeme_prije_jezika_fraktura

Karyna McGlynn

Ova mlada pjesnikinja poznata je po svom specifičnom mračnom, intenzivnom i tragačkom izričaju. Njezina poezija oslanja se na vlastite transformacije, događanja, promjene, suočavanje i otpuštanja. Ovoga proljeća čitat ćemo njezinu zbirku  I Have to Go Back to 1994 and Kill a Girl .

Nada Topić

Nada Topić piše poeziju i kratku prozu. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na Trećem programu Hrvatskog radija, u časopisima (Zarez, Fantom slobode, Poezija, Tema, Sarajevske sveske, Riječi, Panorama, Mogućnosti…), u zbornicima i na internetskim portalima. Obožavamo njezinu zbirku poezije iz 2020. naziva “Sestra”.

poezija_1

Foto: Pexels, Instagram, Facebook

Učitati još
Zatvori