Ako ste u potrazi za novim štivom: Od britanskog klasika  do anti-self-help knjige koja ne štedi nikoga

Ako ste u potrazi za novim štivom: Od britanskog klasika do anti-self-help knjige koja ne štedi nikoga

Kraj je mjeseca što znači da su mnogi od nas pri kraju s knjigama koje trenutno čitamo. S tim na umu napravili smo izbor knjiga koje su stigle ili tek stižu u naše knjižare. Na popisu se nalaze naslovi renomiranih autora, ali i novih spisateljskih imena koja su oduševila svojim prvijencima.

Sve je s**bano, Mark Manson

Mark Manson u kratkom je roku osvojio široku publiku svojim romanom Profinjeno umijeće stava j*** mi se u kojem je govorio o tome koliko boli i patnje ljudi spremni izdržati da bi dobili što žele. Manson se tako izdvojio kao autor anti-self-help knjiga, a u svojem novom djelu Sve je s**bano Manson se bavii pitanjem svih pitanja: što danas ne valja sa svijetom?

Kako u najavi stoji: “Nakon što je još jednom, po tisućiti put, pun nevjerice zatvorio novine i isključio sve novinske portale, Mark Manson zapisao je pitanje koje i sami sebi postavljamo gotovo svakog dana: što to danas ne valja sa svijetom? Što ne valja s nama? Društvo je poludjelo? Ja sam poludio? Ili oboje? Razlika između Marka Mansona i nas je u tome što mi nastavimo sa svojim danom, a on je ranojutarnje egzistencijalno brundanje uz kavu pretvorio u knjigu. Pitanju je pridružio nedostajali komadić slagalice – odgovor. “

Posljednji preživjeli, Tess Gerritsen

Moguće je da vam ime Tess Gerritsen zvuči poznato budući da se radi o autorici koja se našla na listama best-sellera novina poput Sunday Times, New York Times i USA Today. Njezini forenzičarski trileri među najpopularnijima su, a Gerristen činjenica da je po struci liječnica samo dodaje dozu jezive realnosti njezinim romanima. U najnovijem romanu
Posljednji preživjeli, koji na naše police donosi Mozaik knjiga, autorica prati opasne avanture istražiteljskog para, detektivke Jane Rizzoli i forenzičarke Maure Isles.

“Kad se istražiteljice nađu u školi koja je osnovana kao utočište za djecu koja su izgubila roditelje u nasilnim okolnostima, dugo će im trebati  dok zaključe da troje djece nije trebalo preživjeti i da sudbina njihovih roditelja očekuje i njih. No kad se na školskom imanju dogodi ubojstvo istražiteljice će shvatiti da je ubojica bliže no što su očekivale.”

Noćni cirkus, Erin Morgenstern

Fraktura je u pretprodaju stavila roman Noćni cirkus autorice Erin Morgenstern. Roman Noćni cirks objavila je 2011. godine kad joj je bilo tek 32 godine, a zbog tog je djela zaradila usporedbe s svjetski renomiranim autorima poput Neil Gaiman, Rayja Bradburyja i Susanne Clarke. Ova young-adult roman prati ljubavnu priču u kojoj se prepliću i elementi fantastike, a koja je vezana za misteriozni cirkus koji radi i postoji samo noću.

“Cirkus stiže bez najave. Ne prethode mu nikakve objave. Naprosto je tamo, a još jučer nije ga bilo. Crno-bijeli prugasti platneni šatori kriju jedinstveno, neponovljivo iskustvo prepuno iznenađenja što oduzimaju dah. Zovu ga Le Cirque des Reves i radi isključivo noću. No iza kulisa odvija se žestoko nadmetanje – dvoboj mladih mađioničara Celije i Marca, za koji su ih od djetinjstva pripremali njihovi prevrtljivi učitelji. Njih dvoje ne zna detalje te igre u kojoj preživljava samo pobjednik, a cirkus je tek pozornica za tu izvanrednu bitku mašte i volje.”

Buddha iz predgrađa, Hanif Kureishi

Roman Buddha iz predgrađa apsolutni je moderni klasik britanske književnosti. Djelo Hanifa Kureishija objavljeno još 1990. godine do danas je prevedeno na više od 20 jezika, a po njemu je snimana i BBC-jeva TV serija za koju je glazbu pisao David Bowie. Za sve one koji nisu pročitali Kureishijev roman koje portretira rasne i klasne odnose u Britaniji, knjiga dolazi u naše knjižare u izdanju V.B.Z.-a.

“Glavni junak romana, ujedno i pripovjedač, Karim Amir, živi u Južnom Londonu, s majkom Engleskinjom i ocem Indijcem, gdje provodi svoje tinejdžerske dane u bezbrižnom životarenju i u neprekidnoj potrazi za pustolovinama i seksualnim otkrićima. No, sve se počne mijenjati kada se njegov otac, koji je u lokalnoj zajednici počeo održavati predavanja o budizmu, popraćena vježbama joge i istočnjačkim meditacijama, previše zbliži s jednom od svojih sljedbenica, drskom i ambicioznom Evom, majkom Karimova školskog kolege Charlieja, idola svih lokalnih vršnjaka. Ubrzo nakon rasapa na obiteljskom planu, mladi Karim, nadajući se ostvariti glumačku karijeru, ulazi u svijet buntovnih kazališnih redatelja i glumaca, punk-rock zvijezdi, glamuroznih zabava, seksualnog eksperimentiranja.”

Dva prsta iznad gležnja, Andrija Škare

Izdvojili smo i jednu knjigu domaćeg autora koja zvuči obećavajuće. Radi se o romanu prepoznatog novinara i književnika Andrije Škare. Njegov je rad oduvijek bio vezan uz knjževnost, književnu kritiku, a radio jei kao scenarist, urednik i voditelj. Nova knjiga govori o odrastanju koje je išlo paralelno s hrvatskm demokracijom, odvajanju od obitelji te traženjem seksualnog i svakog drugog identiteta.

“Dva prsta iznad Monikinog gležnja nalazi se neobična tetovaža. Nije ona toliko neobična po sadržaju, koliko po tome kako je tamo dospjela i kako ju je od tinejdžerske do odrasle dobi pratila kroz život i na njega utjecala. Ako je tetoviranje nešto poput odijevanja bez odjeće, glavna junakinja ovoga romana na pragu petnaeste godine života „odjenula“ je priču s fabulom koja će svoj vrhunac doživjeti u dvadesetima, a rasplet… tko zna, na nekoj od postaja nepredvidivosti života, koju ovaj roman sjajno oponaša.”

Foto: Press

Učitati još
Zatvori