Ovo je 5 art knjiga koje možete čitati ovih dana
Ovo je 5 art knjiga koje možete čitati ovih dana

Ovo je 5 art knjiga koje možete
čitati ovih dana

Dani u kojima smo, ali i oni koji su pred nama definitivno su stvoreni za čitanje. Blagdanska strka pomalo se sliježe, sabiru se dojmovi od prošle i donose se odluke za novu godinu, a odmor je ono što je svima neophodno. Neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude više čitanja, educiranja, ponavljanja pomalo zaboravljenog gradiva, ali i otkrivanje novog.

Uživanje u umjetnosti

Umjetnost je spasiteljica svakodnevica i nepresušan izvor inspiracije. Kako bismo ju mogli bolje razumjeti napisano je na stotine tisuća knjiga pa je odabrati pet nimalo lak zadatak. Naravno, svakodnevno se pojavljuju i nove, ovisno o trendovima. Donosimo vam popis od 5 art knjiga koje možete čitati ovih dana, a koje bi vam se mogle svidjeti.

“What Artists Wear” autora Charlieja Portera

Ova knjiga istražuje odnos umjetnika prema modi i načinu na koji odjeća može biti izražajno sredstvo umjetničkog izraza. U ovoj knjizi, autor Charlie Porter istražuje odjeću umjetnika, analizira njihov stil i razmatra kako odjeća može utjecati na percepciju umjetnosti i identiteta umjetnika. Knjiga se bavi pitanjima poput toga zašto određeni umjetnici biraju određene stilove odjeće, kako odjeća može biti povezana s umjetničkim pokretima ili pojedinačnim umjetničkim izrazima te kako moda može odražavati kulturne promjene.

“Art and Fear” od David Baylesa i Teda Orlanda

“Umjetnost i strah: O životu kao umjetnik” autora David Baylesa i Teda Orlanda knjiga je koja istražuje izazove s kojima se suočavaju umjetnici u svom kreativnom putovanju. Autori se bave pitanjima i dilemama s kojima se umjetnici često susreću, pružajući duboki uvid u umjetnički proces i razumijevanje vlastitog umjetničkog puta.

“The Shock of the New” od Roberta Hughesa

Hughes istražuje povijest moderne umjetnosti, fokusirajući se na ključne trenutke i umjetnike. Prvotno je napisana kao dokumentarna TV serija emitirana tijekom 1980. godine, a kasnije je pretvorena u istoimenu knjigu. Hughes, poznati australski kritičar umjetnosti, istražuje razvoj umjetnosti od kraja 19. stoljeća do 1970-ih.

Subway Art, Henry Chalfant i Marta Cooper

“Subway Art” je kultna knjiga koja dokumentira i promiče subkulturu ulične umjetnosti, posebno grafiti umjetnosti, kroz fotografije i priče. Knjiga je autorski rad Martha Cooper, fotografinje, i Henryja Chalfanta, pisca i urednika. Objavljena je 1984. godine i brzo postala klasično djelo u području grafiti kulture.

“The Story of Art” od E.H. Gombricha

“Priča o umjetnosti” autora E.H. Gombricha jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga o povijesti umjetnosti. Ova knjiga pruža sveobuhvatan pregled povijesti umjetnosti, često se koristi kao uvod za početnike. Ključna karakteristika knjige je njezina jednostavna i jasna naracija koja prati povijest umjetnosti od prapovijesti do suvremene ere.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori