Journal Book Club: Imamo cool nove knjige koje čitamo ovog mjeseca

Journal Book Club: Imamo cool nove knjige
koje čitamo ovog mjeseca

Vjerujemo da ovih dana svi čitamo više nego inače, godišnji su odmori u punom jeku i svaki odlazak na plažu potpun je tek s knjigom u ruci. Mnogi su se od nas primili štiva koje su nam nedavno preporučile hrvatske book influencerice, a posljednjih su nam tjedana stigli novi super naslovi u hrvatskom prijevodu.

Izdvojili smo najzanimljivije knjige koje čitamo u kolovozu!

‘Pop’, Edi Matić

Zaintrigiralo nas je novo djelo domaćeg autora Edija Matića. ‘Pop’ je netipična biografija jednako netipičnog junaka. Roman počinje od kraja, od mjesta gdje je za lažnog fratra Jadrana Grobareka skrivanje pod svećeničkom haljom već završilo jer mu je policija ušla u trag. No, priča ide „unatrag“ s razlogom jer, iako je ono zbog čega je Jadran pobjegao na otok i zbog čega su ga kasnije priveli u sobu za ispitivanje materijal za policijski zapisnik – sve ono između puno je više od toga. To između materijal je za roman, pa se Jadran Grobarek u isljedničkoj sobi i ponaša tako – kao literarni junak koji je jedva dočekao svoju priliku da zaživi i dočara inspektoru mikrokozmos otoka na kojem je od robusnog tjelohranitelja političara evoluirao u ateističkog duhovnog pastira.

‘Utopljeni’, Neil Jordan

Iz naklade Ljevač očekuje nas djelo dobitnika Oscara, Zlatnog lava i BAFTA-e pa je malo reći da jedva čekamo uroniti u ovo djelo. Neil Jordan autor je romana ‘Utopljeni’ koji je teško žanrovski opisati. Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje u ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma.

‘Moja mačka Jugoslavija’, Pajtim Statovci

Zašto se ne bismo okrenuli i mlađim autorima? Na policama će nam se zasigurno naći novi roman u nakladi VBZ-a, ‘Moja mačka Jugoslavija’ finskog autora Pajtima Statovcija podrijetlom s Kosova. Iako se radi o prvijecu, Statovci se svojim romanom brzo uvukao na liste najvažnijih finskih autora i priskrbio si prestižne književne nagrade. Knjiga  prati sazrijevanje mlade Albanke Emine, koja živi u ruralnom dijelu Kosova. Ondje je Emine, osamdesetih godina 20. stoljeća, odrastala u okruženju punom predrasuda, nacionalnih, vjerskih, ali i onih prema ženama, kojima je, kako se smatralo, bilo mjesto u kući. Unatoč tome, Emine je uzbuđena oko svadbene svečanosti na kojoj će se udati za naočita muškarca, Bajrama, kojega je dotad vidjela samo jedanput i o kojemu gotovo ništa ne zna, ali kojega se ipak nada jednog dana zavoljeti. No ubrzo se Jugoslavija, zemlja u kojoj Emine, Bajram i njihova djeca žive, počinje urušavati i oni bivaju prisiljeni pronaći privremeni dom negdje drugdje, daleko na sjeveru, u Finskoj. 

‘Kad je Nina znala’, David Grossman

Fraktura, koja je nedavno otvorila prvu knjižaru u Zagrebu, ponovno nam je donijela djelo Davida Grossmana, najvažnijeg izraelskog suvremenog pisca. Nakon romana ‘Ušao konj u bar’ koji mu je donio nagradu Man Booker, Grossman donosi jednako važnu priču. ‘Kad je Nina znala’ knjiga je o tri snažne žene i njihovu putovanju do otoka na kojemu je Vera provela dvije i pol godine, odbivši da svojega mrtvog muža proglasi neprijateljem naroda. Rane koje se prenose generacijama i obiteljske tajne koje upravljaju životima, ljubav od koje klecaju koljena i ljudskost koja iskupljuje građa su nadahnjujuće životne priče Eve Panić Nahir, koju je dokumentarcem otkrio Danilo Kiš, a ovjekovječio ju je David Grossman veličanstvenim romanom ‘Kad je Nina znala.’

‘Ona je rekla’, Jodi Kantor i Megan Twohey

Bez sumnje možemo okarakterizirati aferu Weinstein kao događaj koji je promijenio svijet ili u najmanju ruku potaknuo raspravu o #MeToo pokretu. Profil je sada donio priču novinarki koje su razotrkrile filmskog producenta Harveyja Weinsteina. “Ovo je također priča o istraživačkom novinarstvu, koja počinje s prvim nesigurnim danima našeg izvještavanja, kada smo znale vrlo malo, a gotovo nitko nije želio razgovarati s nama. Opisujemo kako smo izvlačile tajne, otkrivale podatke i slijedile istinu o moć­nom čovjeku, iako se on služio svim sredstvima da onemogući naš rad. Također, prvi put opisujemo završni razgovor s producentom – njegovu konačnu riječ – u uredima New York Timesa, neposredno prije objavljivanja, kada je shvatio da je stjeran u kut”, zapisale su autorice, a prenio je Profil.

‘Napuklina’, Ragnar Jonasson

Na ljetnom popisu knjiga uvijek se nađe napeti triler koji nam skrene misli sa svega ostaloga. Ovaj smo se put odlučili na roman ‘Napuklina’ Ragnara Jonassona u nakladi Znanja. Godine 1955. dva mlada para sele se na nenastanjen, izolirani fjord. Njihov boravak ondje naglo završava kad jedna od žena premine pod tajanstvenim okolnostima. Slučaj nikad nije riješen. Pedeset godina poslije iskrsava stara fotografija, i postaje jasno da parovi možda ipak nisu bili sami na fjordu. U obližnjem gradu koji je u karanteni zbog iznenadne pojave smrtonosne zarazne bolesti i gdje su tajne način života, mladi policajac Ari Thór pokušava razjasniti što se zaista dogodilo s nesretnom ženom. Pomaže mu Ísrún, televizijska novinarka iz Reykjavika, koja i sama istražuje drugi, sve mračniji slučaj. Stvari se dodatno zakompliciraju kad usred bijela dana nestane malo dijete.

Mars Room, Rachel Kushner

A jedna mračna i nevjerojatno relevantna priča pojavila se u nakladi Oceanmore. Roman ‘Mars Room’ autorice Rachel Kushner prati mladu samohranu majku Romy koja radi u striptiz-baru u San Franciscu. Plešući u krilima klijenata zarađuje za životm, no, striptiz-bar je samo polazište prema nizu nesretnih događaja koji naposljetku Romy dovodi u zatvor na izdržavanje dvostruke cjeloživotne kazne zbog umorstva. Kakav je život u zatvoru, tko su i kakve su zatvorenice, kakva su njihova nedjela, kakvi su njihovi međusobni odnosi, odnosi s propalim obiteljima, djecom, roditeljima, odnosi zatvorskih zaposlenika sa štićenicama, kakav je američki sustav?

Foto: Unsplash, Hena com, Ljevak, VBZ, Fraktura, Znanje, Oceanmore, Profil

Učitati još
Zatvori