Najzabavnije knjige ikada napisane

Najzabavnije knjige ikada napisane

Doza smijeha je garantirana ama baš svaki put kada posegnete za jednom od ovih knjiga! Donosimo sedam naslova koje svakako trebate imati u svojoj biblioteci i koje ćete barem tri puta pročitati i vraćati se po najdraže dijelove i citate. No, pripremite se, taj broj će sigurno biti mnogo, mnogo veći….

Catch-22, Joseph Heller

Kvaka 22 američki je satirični ratni roman prvi put objavljen 1961. Radnja romana smještena je u vrijeme tijekom Drugog svjetskog rata od 1943. pa nadalje. Kvaka 22 često se spominje kao jedno od velikih djela književnosti 20. stoljeća. Roman slijedi lik Yossariana, bombardera ratnog zrakoplovstva te mnoge druge likove koji su smješteni na otoku Pianosa kraj Italije i pokušavaju napustiti vojsku prije nego što poginu. Struktura romana se u nekim poglavljima vrti u krug, tako da jedan događaj nadopunjuje drugi.  Roman je brutalno iskrena i vulgarna satira, baš kakva treba biti.

Diary Of A Nobody,  George i Weedon Grossmith

Roman je originalno objavljivan u nastavcima u magazinu Punch u periodu od 1888. do 1889. godine, da bi na kraju bio objavljen kao ilustrirana cjelina 1892. godine. Roman donosi svakodnevne događaje londonskog činovnika Charlesa Pootera, njegove supruge Carrie i njihovog sina Lupina. Ovo humoristično djelo odmah je prepoznala publika i kritika i do danas je ostao jedan od najpoznatijih humorističnih romana.

A post shared by @mundi41 on

Portnoy’s Complaint, Philip Roth

Visoka književnost često je oštroumna, satirična, ironična, apsurdna, no jako rijetko se radi o djelima koja će čitatelja nasmijati na glas. A ovo djelo je upravo takvo. Profinjeno koje će vas tjerati na smijenja na glas.

A post shared by Abel Cuevas (@abelcuevas) on

Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café, Fannie Flagg

Ljubavna priča koja se odvija u caféu u željezničkom gradu Whistle Stop, Alabama. Flagg jako vješto kombinira crnu humor i satiru kako bi skrenuo pozornost na pitanje rasizma i istospolnih odnosa na američkom jugu. Roman je bio nominiran za nagradu Pulitzer.

A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again, David Foster Wallace

Ovdje se radi o potpuno ‘pomaknutoj’ priči krstarenja Karipskim morem i putniku, paranoidnom muškarcu koji umisli da ga nadzire služavka te razvije čudne fobije prema toaletu. Ovo je roman koji će vas natjerati na smijeh kojeg se dugo nećete moći otarasiti, a posebno svaki put kada se samo sjetite određenih dijelova knjige…

A post shared by Artfulreader (@artfulreader) on

The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 ¾, Sue Townsend

Ovo je kultna priča o odrastanju ispričana u dnevničkoj formi Adriana Molea. Adrian iskreno bilježi sve svoje dnevne brige, od dana do dana, sa smionošću koja nije poznata u prozi ovog žanra. Saznajemo sve o njegovom čvrstom vjerovanju u svoj književni talent, o njegovoj velikoj ljubavi prema Pandori, o nesebičnom pomaganju starcu Bertu Baxteru, o alkoholičarskim i seksualnim neprilikama njegovih roditelja… Smijeh je garantiran i to svaki put kada posegnete za knjigom koja je obilježila mnoga adolescentska razdoblja.

A post shared by Heather (@gormodoheathers) on

White Teeth, Zadie Smith

Ovo britko i nadasve duhovito štivo Zadie Smith, smješteno je u multikulturalni sjeverozapadni London. To je bogata obiteljska saga triju generacija dviju obitelji: jedne bangladeških, a druge jamajčanskih korijena. Okosnicu romana čine dvojica sredovječnih, tragikomično nesposobnih pater familiasa, Alfred Archibald Jones, poznatiji pod nadimkom Archie, te Samad Iqbal, Musliman Bengalac iz Bangladeša.

Roman je autorica napisala sa samo 18 godine, a kako ga je doživjela naša Ilina Cenov možete pročitati ovdje.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori