Ove su knjige dignule svjetski hype i baš su super odabir za čitanje vikendom

Ove su knjige dignule svjetski hype i baš su
super odabir za čitanje vikendom

Ljeto smo proveli čitajući štiva s ljetnog izdanja Journal Book Cluba, a mnogi su posegnuli i za najboljim preporukama knjiga iz hrvatskih knjižara. Međutim, svjetske bestseller ljestvice donijele su nam nekoliko neodoljivih stranih književnih noviteta koje želimo čitati narednih tjedana. Od renomiranih autora do čijih smo knjiga odbrojavali preko interesantnih memoara do mladih pisaca – donosimo vam šest knjiga koje planiramo naručiti.

Malibu Rising, Taylor Jenkins Reid

Tko god je čitao knjigu Daisy Jones and The Six autorice Taylor Jenkins Reid, bez sumnje će požuriti po još jednu retro priču. Ovog nas puta upoznaje s Mickom Rivom, glazbenom superzvijezdom osamdesetih godina i njegovom djecom koja se pripremaju za tradicionalni, glamurozni Riva party u svom domu u Malibuu. Međutim, epic ljetni tulum na površinu će izvući brojna obiteljska pitanja, na kocku staviti njihove odnose, a do kraja večeri čitav svijet ove obitelji će eskalirati, zajedno s kućom – u vatri, doslovce. No, prije nego što se događaji dramatičnu razviju, uživat ćemo u glazbi i atmosferi 1980-ih.

You and Me on Vacation, Emily Henry

Jedna od najšarmantnijih knjiga koje ovog ljeta možete ponijeti na plažu je novi roman Emily Henry koja je čitalačku publiku osvojila prošlog ljeta knjigom Beach Read. Savršena priča za dozu eskapizma tijekom ljetnih vrućina upoznaje nas s Poppy i Alex. Najboljim prijateljima koji svake godine ljetuju zajedno, a iako su sasvim različiti, spojila ih je jedna zajednička vožnja još za vrijeme fakulteta. Od tog susreta, svake godine provode zajedno jedan genijalan tjedan odmora ljeti. Točnije, provodili su ih do prije dvije godine kad su sve zakomplicirali i prestali razgovarati. Nešto će sada potaknuti Poppy da se javi Alexu za jedno posljednje zajedničko ljetovanje ikad, a začudo – on se složi.

Somebody’s Daughter, Ashley C. Ford

Ashley C. Ford već je renomirana novinarka čije smo tekstove pronalazili u novinama i časopisima kao što su Elle, The Guardian, New York Times i Marie Claire. Neki je mogli upoznati i preko brojnih podcasta i emisija u kojima je sudjelovala pa ne čudi da je njezina prva knjiga, zapravo memoar, dočekana s velikim iščekivanjem. Somebody’s Daughter donosi priču o njezinom odrastanju, ocu kojeg je idolizirala, a koji je završio u zatvoru, traumi i rasi. Izašla je početkom lipnja i u kratkom roku oduševila kritičare i dobila izvrsne ocjene publike pa ju svakako vrijedi staviti na svoju TBR listu, iako nije pitke tematike kao prethodni naslovi.

The Other Black Girl, Zakiya Dalila Harris

Vjerojatno knjiga koja je izazvala i najveći hype ovog ljeta i o njoj su pisali BBC, The Washington Post, Time, Esquire i ostali veliki strani mediji. Zakiya Dalila Harris upoznaje nas s dvije mlade crne žene koje se upoznaju u bijelom svijetu nakladničke industrije u New Yorku. Radnja prati Nellu, 26-godišnju asistenticu urednika kojoj je dosta činjenice da je jedina tamnoputa osoba u kompaniji Wagner Books. Svaki dan osjeća mikroagresiju ostalih pa je tako presretna kad u Wagner dođe Hazel, napokon još jedna Afroamerikanka. Tek su se počele povezivati kad Hazel odjednom postaje omiljena djevojka u uredu. Kad Nelli na stoli osvane sumnjiva poruka, počinje sumnjati upravo na Hazel, a ta opsesija ugrozit će nešto puno više od njezine karijere.

The Turnout, Meg Abott

Megan Abott napisala je desetak nagrađivanih romana, kao što je bestseller Dare Me. Upravo je zato publika ima na radaru i izuzetno se veseli njezinim novitetima. Ovog ljeta nadamo se ‘uloviti’ roman The Turnout, najnoviju priču koja se vrti oko baletnog studija i jedne obitelji. Radnja prati Daru i Marie Durant, sestre koje plešu balet otkad znaju za sebe. Školovala ih je i trenirala njihova majka koja je tragično preminuli s njihovim ocem i u nasljeđe im ostavila plesnu školu. Marie sada školuje mlađu djecu, Dara stariju, a Darin suprug Charlie vodi ured. Sve su usavršili i plesna škola je na vrhuncu kad baš uoči tradicionalnog Orašara dođe do neobične nesreće, a potom u njihove živote uđe netko tko bi tu ‘savršenu’ plesnu fasadu mogao ozbiljno narušiti.

Afterparties, Anthony Veasna So

O zbirci priča Afterparties puno se pisalo. U pitanju je djelo mladog Anthonyja Vaesna Soa koji je tragično preminuo u prosincu prošle godine. Duhovite i intimne priče govore nam o perspektivi kambodžiskih Amerikanaca koji žive u Kaliforniji, različito se nose s pitanjima rase i identiteta, ali i obitelji, prijateljstva i ljubavi. Sva su ta ‘velika’ pitanja smještena u neodoljivo zabavne likove i scenarije koji se, onima koju su knjigu već uspjeli pročitati, dugo vrte mislima. Tek izlazi ovog kolovoza, ali književni kritičari već govore kako je u pitanju prekrasan budući bestseller.

Foto: Instagram, Amazon

Učitati još
Zatvori