Goodreads je proglasio najbolju knjigu 2020. godine

Goodreads je proglasio najbolju
knjigu 2020. godine

Pri svakom biranju nove knjige koju ćemo kupiti i početi čitati prva stvar koju provjerimo je ocjena na Goodreadsu. Ova najpopularnija platforma za ljubitelje knjiga donosi recenzije iz prve ruke čitatelja, jednostavna je za koristiti i izvor je vijesti za sve book-related teme. Ono čemu se publika posebno veseli je Goodreads Choice Awards kojom Goodreads svake godine proglašava najbolje knjige koje su izašle u raznim kategorijama.

Ona glavna je Best Fiction, a za samo pet glasova pobjedu je odnijela knjiga ‘The Midnight Library’ autora Matta Haiga.

Najbolja knjiga 2020. godine – ‘The Midnight Library’

Matt Haig već je poznat publici, posebice američkoj, po knjigama ‘Reasons to Stay Alive’ i ‘How to Stop Time’ te ‘Notes on a Nervous Planet.’ Voli zadirati u teme tjeskobe, depresije i mentalnog zdravlja, ali uvijek na inovativan i pitki način. ‘The Midnight Library’ nije iznimka.

“Negdje između života i smrti postoji knjižnica u kojoj se police nastavljaju u nedogled. Svaka knjiga prilika je da isprobamo život koji smo mogli živjeti. Prilika da vidimo kako bi nam život izgledao da smo donijeli druge odluke- Biste li učinili nešto drugačije kad biste imali priliku poništiti stvari za kojima žalite?”, kaže sinopsis knjige.

Radnja prati neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće i tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Na tisuće scenarija koji bi se odigrali da ste samo jednu stvar napravili drugačije. Iako zvuči primamljivo, biste li zaista odabrali posjetiti knjižnicu i kako bi se na kraju svi ti životi razlikovali od onog koji ste proživjeli? Bi li zaista bili toliko bolji?

Haig s takvim pitanjima suočava Noru Seed koja cijeli život pokušava ugoditi drugima, a kad se nađe u zaista teškim životnim trenucima počinju joj se javljati mračne misli i najcrnji scenariji zbog kojih i završi u tajanstvenoj knjižnici. Za vrijeme putovanja knjižnicom mora utvrditi što je uopće ispunjava i zašto je njezin život vrijedan proživjeti.

Samo pet glasova iza – ‘Anxious People’ Fredrika Backmana

Najbolja knjiga 2020. godine gotovo je postala ‘Anxious People.’ Backmanu je titula romana godine promaknula za samo 5 glasova čitatelja, a neovisno o Goodreads Choice Awards ima bolju ocjenu nego ‘The Midnight Library.’

Frederik Backmana napisao je potpuno suludu crnu komediju. Autor nas upoznaje s događanjima koja su uslijedila zbog zločina koji se nikad nije ni dogodio. Pljačkaš upada u apartman koji trenutno razgledava nekoliko ljudi i odluči ih sve držati kao taoce. No, kako pritisak raste sa svih strana, nitko ne očekuje da pljačkaš i nekoliko stranaca, koji se međusobno ne poznaju, imaju toliko zajedničkog. Dok policija smišlja plan kako spasiti ljude, zločincu je jedno na umu; je li strašnije predati se policiji ili ostati zatočen s ovakvom grupom nemogućih ljudi?

Ostali pobjednici u ključnim kategorijama su:

  • Misterij i triler: ‘The Guest List’, Lucy Foley
  • Povijesna fikcija: ‘The Vanishing Half’, Brit Bennett
  • Fantasy: ‘Crescent City’, Sarah J. Maas
  • Ljubavni roman: ‘From Blood and Ash’, Jennifer L. Armentrout
  • Sci-fi roman: ‘To Sleep in a Sea of Stars’, Christopher Paolini
  • Horori: ‘Mexican Goth’, Silvia Moreno-Garcia
  • Humoristični roman: ‘Strange Planet’, Nathan Pyle
  • Non fiction: ‘Stamped’, Jason Reynolds i Ibram X. Kendi
  • Memoar i autobiografija: ‘A Promised Land’, Barack Obama
  • Najbolji prvijenac: ‘Such a Fun Age’, Kiley Reid
  • Najbolji YA roman: ‘Clap When You Land’, Elizabeth Acevedo

Foto: Goodreads, Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori