Miri Gavranu uručena prestižna nagrada Republike Austrije

Miri Gavranu uručena prestižna
nagrada Republike Austrije

mge_web (184 of 84)

U Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu održana je svečanost uručenja Zlatnog ordena časti za zasluge u Republici Austriji našem književniku i dramatičaru Miri Gavranu, kojim ga je odlikovao savezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen.

U ime predsjednika Republike Austrije orden je našem književniku uručio veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, koji je naglasio da Miro Gavran u svojim djelima obrađuje univerzalne teme, da njegovi junaci, kao i sam autor, imaju pozitivan stav prema životu i da se to zrcali u njegovom stvaralaštvu, te da kroz svoje djelo Gavran prenosi vrijednosti kao što su humanist, tolerancija i ljudskost koje mu leže na srcu.

Veleposlanik Wiedenhoff je istaknuo i snažnu vezu između Mire Gavrana i Austrije, te podsjetio da je u Beču prikazano dvanaest Gavranovih predstava na gostovanjima u proteklih dvadesetak godina, objavljena su četiri njegova romana Zaboravljeni Sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat, izvedene su dvije premijere, a najavljena je još jedna premijera za rujan ove godine.

mge_web (107 of 84)

Uz to je veleposlanik Wiedenhoff podsjetio nazočne i da je Miro Gavran višestruko nagrađivani autor u zemlji i inozemstvu, i da je u prosincu 2017.u Beču preuzeo prestižnu Europsku nagradu Alois Mock Europa-Preis, koja se dodjeljuje osobama koje svojim djelom na poseban način potiču europsko jedinstvo.

Potom se nazočnima obratio Miro Gavran i istaknuo da je istinski počašćen time što mu je Savezni Predsjednik Republike Austrije Dr. Alexander Van der Bellen odlučio dodijelio ovaj orden kojim se valorizira njegovo književno i kazališno djelovanje u Republici Austriji.

“Taj orden nije samo priznanje meni osobno nego je priznanje i potvrda prijateljstva i kulturne povezanosti Austrije i Hrvatske i u prošlosti i u sadašnjosti, tako da s velikim zadovoljstvom podsjećam na prošlu godinu, koja je bila proglašena Godinom kulturne suradnje Austrije i Hrvatske, tijekom koje se zauzimanjem Austrijanaca i Hrvata dogodilo izobilje predivnih kulturnih programa, kojima se posvjedočila naša uzajamna bliskost i povezanost. Dodjela ovog visokog priznanja jednom književniku, samo je još jedan od dokaza koliko se u Austriji njeguje i uvažava umjetnost kao bitan segment sveukupnog života. Oduvijek sam cijenio austrijsku kulturu i umjetnost i u njoj uživao i od nje učio, stoga sam sretan što su i moja književna i kazališna djela prevedena na njemački jezik i vrednovana u toj predivnoj zemlji u kojoj se kultura uvijek cijenila. Uvjeren sam da književnost i kazalište ovaj svijet mogu učiniti ljepšim i boljim mjestom za život, te da su u stanju zbližiti i povezati ljude i narode .”, istaknuo je Miro Gavran u svojoj zahvali.

mge_web (130 of 84)

Svečanu dodjelu ordena svojim muziciranjem su uveličale višestruko nagrađivane mlade glazbenice Lucija Štivčević, Vanesa Iličić, Noami Konforta i Ana Pavković.

Na svečanosti u povodu dodjele ovog odlikovanja hrvatskom književniku nazočili su brojni uglednici iz diplomatskog, političkog i kulturnog života: veleposlanica Republike Bugarske Tanya Dimitrova, veleposlanik Republike Slovačke Juraj Priputen, ministar savjetnik u veleposlanstvu Ruske Federacije Vladimir Prokhorov, viša stručna savjetnica u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Vera Šimić- Jajčinović, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Ana Lederer, potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić, kompozitori Darko Domitrović i Tonči Huljić, kazališna redateljica Nina Kleflin, glumci Branka Cvitković, Anja Šovagović,Mladena Gavran i Jakov Gavran, nekadašnji ministar-savjetnik u austrijskoj vladi Marijan Brajinović, televizijski redatelj Zdravko Fuček, ravnateljica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky, književnice Sonja Zubović i Natalija Vorobjova Hržić, te Gavranova prevoditeljica na poljski Anna Tuszynska.

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

Učitati još
Zatvori