Matthew McConaughey je napisao memoare koji uskoro dolaze i na naše police
Matthew McConaughey je napisao memoare koji uskoro dolaze i na naše police

Matthew McConaughey je napisao memoare koji
uskoro dolaze i na naše police

I dok smo u mislima lagano već na moru te radimo popis knjiga u kojima ćemo uživati u hladu, jedan naslov nam je sada skočio na vrh tog popisa. Riječ je o knjizi Zelena svjetla koju je napisao proslavljeni glumac i oskarovac Mathhew McConaughey. Riječ je o njegovim memoarima koji će domaćim čitateljima biti dostupni od 1. srpnja u izdanju Školske knjige. Proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, autobiografija Zelena svjetla osvojila je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i lekcijama o životu punom zadovoljstva.

celebrity autobiografije

Sve prepreke života i rješenja za njih

Kako je sam glumac istaknuo, ova knjiga bavi se njegovim privatnim i profesionalnim putom, kao i svim preprekama na koje je nailazio. Čitateljima također nudi uvid u to kako te prepreke kvalitetno svladati i živjeti život punim plućima.

Ovaj život živim već pedeset godina, njegovu zagonetku pokušavam riješiti četrdeset dvije godine, a dnevnike o mogućim rješenjima te zagonetke vodim posljednjih trideset pet godina. Bilješke o uspjesima i neuspjesima, radostima i žalostima, o stvarima kojima se čudim i onome zbog čega se naglas smijem. Kako biti pravedan. Kako ublažiti stres. Kako se zabaviti. Kako manje nanositi bol drugima. Kako da drugi manje nanose bol meni. Kako biti dobar čovjek. Kako naći smisao u životu. Kako biti vjerodostojniji samome sebi. U posljednje sam vrijeme skupio hrabrost otvoriti te dnevnike. Pronašao sam priče kojima sam svjedočio i koje sam doživio, lekcije koje sam naučio i zaboravio, pjesme, molitve, vjerovanja o tome što je bitno i mnoštvo naljepnica za automobile. Pronašao sam dosljednost u načinima kojima sam pristupao životu i koji su mi pružali više zadovoljstva i u to vrijeme i danas, riječi su kojima Matthew McConaughey započinje Zelena svjetla.

Glumac ostvaren u brojnim područjima

Matthew McConaughey danas je jedan od omiljenih holivudskih glumaca koji svakom novom ulogom pomiče granice. Karijeru je započeo ulogama u raznim romantičnim komedijama, da bi se s godinama prometnuo u jednog od vodećih dramskih glumaca. Njegova sposobnost prilagodbe svakom liku kojeg glumi, kao i fizička i psihička priprema kroz koju prolazi, donijeli su mu i prestižnog Oscara. Riječ je o filmu Dallas Buyers Club u kojem je šokirao svojom fizičkom transformacijom. Budući da je riječ o glumcu koji konstantno pomiče granice, ne čudi i njegov izlet u književne vode. Osim svog književnog prvijenca, Matthew se može pohvaliti i time da je postao profesor Sveučilišta Texas u Austinu.

Foto: Školska knjiga

Učitati još
Zatvori