U Zagrebu se napokon otvorila divno uređena knjižara Fraktura u koju ćemo stalno svraćati

U Zagrebu se napokon otvorila divno uređena knjižara Fraktura u koju ćemo stalno svraćati

Dok u raznim svjetskim gradovima u plan putovanja stavljamo i posjet knjižarama poput onih lanca Waterstones u Londonu, Zagrebu je sličan prostor dosad nedostajao. Centru grada oduvijek je nedostajala knjižara koja je puno više od toga. Kultura knjige i čitanja nije na izdahu, štoviše, u hrvatsku nakladu sve češće stižu izvrsni naslovi, ali nedostaje mjesto koje će ljubiteljima priča donijeti preporuku, prostor za izgubiti se u čitanju i razgovor s onima kojima je čitanje jednako nezaobilazno.

Zagrebačka ulica nedaleko popularne Džamije, Kneza Mislava, postat će poznata baš kao mjesto gdje zalaze knjigoljupci. Tamo se 4. srpnja otvorila prva Knjižara Fraktura. Službeno je tako slogan ‘Fraktura – najbolja literatura’ dobio i svoju fizičku dimenziju.

Vrt i kuća knjige: Drugačiji koncept knjižare

Oni koji čitaju, vole pa i gomilaju knjige znaju da je izdavačka kuća Fraktura jedna od nezaobilaznih ‘destinacija.’ Obiteljski posao Seida i Sibile Serdarević unatrag dvadesetak godina prerastao je u projekt koji donosi najpopularnije strane naslove i promovira rad naših domaćih bestseller autora. Mogućnost da sada uđemo i u fizičku Frakturinu knjižaru genijalna je vijest za ljubitelje knjige.

“Ideja nam je da vodimo tzv. uredničku knjižaru, u kojoj će biti birane knjige svih hrvatskih nakladnika, i to prije svega beletristika, kvalitetna publicistika, poezija, stripovi. Također uložit ćemo vrijeme i energiju da knjižari koji rade u knjižari poznaju knjige, da znaju prepoznati što čitatelji traže, da im znaju otkriti nove svjetove i autore”, ispričao nam je Seid Serdarević.

Bogata ponuda nije ono (jedino) što nas je privuklo. Koncept nove Frakturine knjižare je da postane vrt i kuća književnosti.

“Ona je vrt jer vrt je mjesto koje njegujmo, kojem se posvećujemo, u kojem svakodnevno nešto radimo, koji je živ organizam, i to šarolik, a kuća književnosti jer želimo da, zahvaljujući književnoj produkciji, promocijama, razgovorima koji će se odvijati gotovo svakodnevno u knjižari, ona bude mjesto okupljanja svih knjigoljubaca. “

Kulturna točka grada – Književnost, ali i unplugged koncerti i izložbe

Mnogima se 2020. ne čini kao godina za novi poslovni pothvat pa se možemo pitati i zašto baš sad kad su izdavačka kuća i webshop ionako izuzetno popularni među ljubiteljima čitanja? Koja su uopće očekivanja od knjižare u odnosu na izdavačku kuću?

“Knjižara je mjesto okupljanja, mjesto u koje naši čitatelji mogu doći, ući – taktilno je jednako važno kao i informacija koju pročitamo na internetu, a razgovor je još i važniji”, objasnio nam je Seid i nadodao kako se nada da će se knjižara isticati po izboru naslova, programima kojima je knjiga polazište. Uz to je i izvrsno tehnički opremljena pa će događanja biti moguće i livestreamati.

Planovi o kojima nam je ispričao i činjenica da se radi o velikom prostoru (od čak 97 m2) ponukalo nas je da Frakturinu knjižaru vidimo i kao svojevrsno novo zagrebačko mjesto za kulturu. Seid je potvrdio da se tomu i nada te da “knjižara ima mjesta za šezdesetak posjetitelja, a osim promocija, diskusija i razgovora s vremena na vrijeme ćemo održati i poneki unplugged koncert, izložbu… Iskreno se nadamo da će Ulica kneza Mislava na broju 17 postati nezaobilazna kulturna točka našega grada.”

Knjižara je tako logičan dodatak kvartu koji će zaokružiti taj kulturni punkt u kojem se već nalazi Dom likovnih umjetnika, Kinoklub Zagreb te Oris kuća arhitekture.

Estetika knjižare vodi u svijet mašte

Frakturine knjige teško je ‘fulati s obzirom na pažnju koja se posvećuje vizualnom dojmu knjiga. Naslovnice često uređuju domaći likovni umjetnici pa nas i interijer knjižare svakako intrigira, a konačni rezultat nije razočarao.

Sasvim očekivano – i na estetskom dojmu knjižare i vizualnom identitetu radila su imena domaće likovne scene.

“Strop knjižare motivima iz književnih djela iscrtao je akademski slikar Tomislav Buntak i taj strop sam po sebi daje knjižari posebnu dimenziju, odvodi nas u snovit svijet, svijet mašte, svijet knjige. Mario Aničić napravio je vizualni identitet i signalizaciju, a povremene izložbe će također ugostiti i nova imena naše likovne scene, ali i ona eminentna. 

Urednički koncept knjižare, mjesto za kulturu općenito te pomno uređivan interijer signaliziraju da bi upravo Knjižara Fraktura mogla imati tu titulu središnjeg mjesta književnosti u gradu jer, kako i Seid tvrdi, “nema ozbiljnog svjetskoga grada bez obzira na broj stanovnika da nema makar jednu, a često i mnogo više knjižara koje vrijedi posjetiti i koje su stanovnicima nekoga grada, kvarta obavezna točka na svakodnevnoj ili svakotjednoj mapi kretanja. Nadamo se da će tako biti i s našom knjižarom.”

Program i druge informacije možete pratiti i na Facebook stranici Frakture!

Foto: Fraktura

Učitati još
Zatvori