Otvaraju se knjižnice! Znamo zašto je dobra ideja učlaniti se ako već niste

Otvaraju se knjižnice! Znamo zašto je dobra
ideja učlaniti se ako već niste

Travanj ćemo zaključiti u još uvijek nesvakidašnjoj situaciji, ali s nešto ljepšim vijestima. S ublažavanjem mjera kojima se obuzdava epidemija koronavirusa, otvorile su se brojne knjižnice. Tako će se život mnogih studenata, ali i onih koji vape za novim štivom, barem za zrno unormaliti.

Kako će knjižnice funkcionirati?

Knjižnice će, kao i antikvarijati i knjižare, raditi drugačije nego na što smo navikli. Još neko vrijeme neće biti javnih događanja kojima su knjižnice česta kulisa. Čitaonice su tako još uvijek izvan korištenja, ali sad možemo tražiti, posuđivati i vraćati knjige. U knjižnici ćemo kao i u trgovinama morati poštovati mjere razmaka i dezinficirati ruke na ulazu, a poželjno je da što manje prelistavamo i diramo naslove koje ne planiramo posuditi. Prema uputama, knjižničari bi trebali prebrisati knjige koje vraćamo, a tu je i opcija da vraćene knjige idu u ‘karantenu’ na 72 sata odnosno u prostor gdje će se dezinficirati. 

Zašto je dobro učlaniti se u knjižnicu?

Povratak knjižnica mnoge je od nas razveselio. Tu su studenti kojima su knjižnice, unatoč internetu, još uvijek najvažniji izvor informacija. Međutim, pisanje diplomskih radova i seminara nije jedini razlog zašto biste se sad trebali vratiti svojoj knjižnici ili se napokon pridružiti. Knjižnice nikad nisu bile suhoparne zgrade…Štoviše, one su bile izvor ljubavi za čitanje, prelistavanje i istraživanje knjiga za mnoge od nas, mjesto na kojem smo mogli provoditi sate i gdje smo nailazili na dobro nam znana lica knjižničara i ostalih ljubitelja čitanja.

S novim i blažim mjerama brojne knjižnice napokon nam nude i da se online učlanimo! Potrebno je ispuniti obrazac, a zatim ćemo sve upute dobiti na mail – i maraton knjiga može početi.

Jedna je od najvećih prednosti knjižnica upravo: besplatne knjige! Često zaboravimo da knjižnice nisu tu samo zbog akademskih potreba nego da nam nude pregršt izvrsnog štiva za malu cijenu članarine – i to najčešće godišnje članarine. U pitanju nisu samo klasici svjetske književnosti. Primjerice, na policama Knjižnica grada Zagreba pronaći ćete i nove naslove. Tu su popularne drame, trileri i young adult romani pa tako možete sada posuditi knjigu ‘S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu’ Gaila Honeymana, hit knjigu ‘Little Fires Everywhere’ Celeste Ng ili ‘Normal People’ Sally Rooney.

Imajmo na umu i da knjižnice nude pregršt popratnih programa. U nekoj drugoj stvarnosti u kojoj nam maske i dezinficijens nisu najvažnija pratnja, knjižnica postaje izvrsno mjesto za upoznavanje osoba sa sličnim interesima. A to je još uvijek moguće, samo u malo drugačijem izdanju!

Upravo su posljednjih mjesec dana brojne knjižnice olakšale najteže vrijeme svojim članovima. Organizirala su se razna online događanja, internetska čitanja knjiga, a neki su se književni klubovi jednostavno preselili na Internet. Osim toga, u mjesecu kad smo slavili Noć knjige, knjižnice diljem Hrvatske imale su bogate programe.

Knjižnice grada Zagreba, primjerice, cijelo ovo vrijeme imaju izvrsnu akciju za posudbu e-knjiga. Iako nismo mogli podići željenu knjigu u tiskanom obliku, članovi knjižnica mogli su ih posuditi preko aplikacije Zaki Book. Slično nudi i Gradska knjižnica Marka Marulića  u Splitu, Gradska knjižnica Rijeka i druge knjižnice u Hrvatskoj.

Tu su i liste knjiga koje knjižnice preporučuju članovima, a koje sada možemo besplatno nabaviti.

Što ako ipak preferirate samo vlastite knjige i čitanje iz udobnosti svog doma?

E-knjige koje nude knjižnice idealno su rješenje za one koji ipak još ne žele odlaziti u knjižnice. Tu je i niz besplatnih stranica za čitanje knjiga o kojima smo već pisali.  Knjižnice svakako nisu jedina opcija jer s blažim mjerama vraćaju i knjižare!

Također, sa strogim mjerama, otvaraju se omiljene knjižare gdje možemo kupiti razne naslove. Iste imaju i izvrsne web shopove koji su, vjerujemo, još uvijek najsigurnija opcije za nabavljanje novih knjiga i nude razne akcije i popuste.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori