Knjige Sally Rooney vode nas na najljepša mjesta na koja želimo odmah otputovati

Knjige Sally Rooney vode nas na najljepša mjesta na koja želimo odmah otputovati

Do prije nekoliko godina malo je tko očekivao da će književna scena dobiti popularno ime kojem nije ni 30 godina. Sally Rooney nadmašila je epitet tek popularnog i u rekordno se kratko vrijeme uvrstila među najvažnije aktualne književnice. Nakon uspjeha knjige Conversations With Friends, Rooney je zapečatila uspjeh objavom romana Normal People. Iako je tek zakoračila u svijet književnosti, malo ju je tko nazivao mladom pridošlicom ili kratkotrajnim new-comerom. Jer uspjeh koji su knjige polučile, ali i relevantne teme i svijet koji su stvorile odmah je dao naslutiti da je ovo tek početak njezinog stvaralaštva.

Svijet Sally Rooney koji impresionira

Svijet koji Rooney gradi na svojim stranicama uvlači nas uvijek sve dublje uz neprestanu dozu melankolije. Likovi u fokusu nikad nisu naivno zadovoljni svojom svakodnevicom, štoviše, čak i kad se ona čini takvom, Rooney je razbija novim likovima koji će postojeće pomaknuti iz status quo pozicije. Ova mlada autorica vrlo se često pronalazi na listama najbolje literature u posljednjih nekoliko godina, a popularnost među mlađom publikom – tzv. millennialsima, opravdana je temama o kojima piše i stilom. Rooney se u pričama poigrava ljubavnim odnosima i prijateljstvima koja se ne mogu odvojiti od svijeta obilježenog kasnim kapitalizmom i svega što on nosi – jaz između klasa, pitanje društvenog statusa, modernu intrepretaciju ljubavi slično.

I sve to u prekrasnom književnom ambijentu izgrađenom u Irskoj, a ponekad i Italiji i Francuskoj. Serija Normal People po njezinom romanu oduševila je gledatelje, kako glumcima tako i estetikom. Trenutno se snima nova ekranizacija Conversations With Friends koja će, uopće ne sumnjamo, biti jednako uspješna, a uskoro na naše police dolazi novi roman Beautiful World, Where Are You.

Danas vas vodimo kroz najljepša mjesta u koja je Rooney smjestila radnju svojih knjiga, ali i lokacije na kojima su snimljene najljepše scene serija….

Dublin

Prekrasan Dublin jedna je od najčešćih kulisa u romanima Sally Rooney i ekranizacijama. Glavni grad Irske mjesto je radnje sa svojim prepoznatljivim lokacijama o kojima više donosimo u nastavku. Grad u kojem je Rooney i sama odrasla impresionira svojom Katedralom Sv. Patrika, dvorcem Dublin Castle divim parkom Phoenix i drugim mjestima koja su često prikazana u seriji Normal People i opisana u romanima Sally Rooney

Trinity College

Spektakularni Trinity College zauzima puno prostora u knjizi i seriji Normal People. Čak je i sama Sally Rooney bivša studentica ovog elitnog fakulteta, a danas na njemu drži i predavanja.

U knjizi se upravo na Trinityju odnos Marianne i Connella počinje dodatno preplitati, posebice uz sve intenzivniju prisutnost njihovih prijatelja. Serija je snimana na mnogim dijelovima Trinityja, kao što je park ispred kampusa i knjižnice. Trinity je u srcu radnje još jednog njezinog romana, Conversations With Friends, u kojem protagonistica Frances studira na ovom fakultetu.

Sligo

serija-Normal-People-cover-HBO-GO

Priča o Marianne i Connelu počinje u fiktivnom gradiću Carrickleu. Budući da je Rooney bila izvršna producentica serije, sigurni smo da ju je doista inspiriralo čitavo područje okruga Sligo u Irskoj. Gradić Tobercurry u seriji glumi Carricklea, a tamo su snimane scene poput proslave Nove godine.

U Sligu su također snimani prepoznatljivi prizori šetnja uz more, a oni najljepši kadrovi pripadaju obali Streedagh Beach.

Trst / Sant Orreste

Dio je priče Normal People smješten u Italiju, konkretnije u prekrasno opisanu vilu u Trstu u koju Connell dolazi posjetiti Marianne. Impresivna vila iz serije nalazi se, ipak, u mjestu Sant’Oreste. Nalazi se tek sat vožnje od glavnog grada Italije, Rima, a čak ju je moguće rentati na Airbnb-u!

U obližnjem mjestu Stiglianu snimljene su ostale scene iz Italije, poput one u kojoj par jede sladoled.

Švedska / Lulea

U knjizi Marianne odlazi studirati u Švedsku, a u seriji je za to odabran grad Lulea na švedskoj obali. Prizori hodanja po moru i sve one snježne scene snimljene su upravo u ovom šarmantnom skandinavskom gradu.

Sjever Francuske

Među omiljenim dijelovima Rooneyine knjige Conversations With Friends svakako nam je onaj smješten u Francusku. Našu protagonisticu Frances i njezinu prijateljicu Bobbi na putovanje pozove nešto stariji brači par, Melissa i Nick, koji imaju raskošnu vilu u francuskom Etablesu.

Iz tog se mjestašca radnje ponekad grana po Francuskoj, kroz izlete na koje ih par vodi. Zasad se čini da će se i serija snimati na području sjeverne Francuske.

Rim

Novi roman autorice ponovno je smješten u Dublin, ali dio radnje seli u Rim. Vjerojatno ne postoji ljepša kulisa za razvoj ljubavne priče između Alice, književne autorice, i Felixa, mladića koji radi u tvornici. Iako knjiga tek treba izaći stoga ne znamo kakvi će se točno događaji rasplesti na ulicama Rima, ne sumnjamo da će nam dugo ostati u pamćenju.

Učitati još
Zatvori