‘Kad tijelo kaže ne’ sasvim je drugačija knjiga o tijelu, emocijama i zdravlju

‘Kad tijelo kaže ne’ sasvim je drugačija knjiga o tijelu, emocijama i zdravlju

Postoje razni pristupi zdravlju i stanju organizma, a danas je potpuno jasno da naša psiha drastično utječe na cjelokupno zdravlje tijela. Ipak, mnogi od nas ne shvaćaju na kojim se sve razinama stres može javiti u našim životima pa i u tijelu. I to često bez da shvaćamo koliko daleko situacija može otići.

Dr. Gabor Mate ime je za koje su mnogi čuli kad govorimo o poremećaju pažnje kod djece, analizi ovisnosti i povezanosti tijela i duha.

Tri univerzalna okidača stresa

Njegova najpoznatija knjiga o zdravlju, „Kada tijelo kaže ne“ (u hrvatskom prijevodu Mirne Čubranić) govori da emocije imaju veliki utjecaj na naše zdravlje, odnosno na naš imunološki sustav.

U svojoj knjizi dr. Gabor Mate navodi da su tri univerzalna okidača stresa: neizvjesnost, nedostatak informacija i nedostatak kontrole. Autor smatra kako je većina današnjih liječnika zaboravila ono što je u tradicionalnim metodama liječenja poznato već tisućama godina – da su emocije važne kako za razvoj bolesti tako i za ozdravljenje.

Budući da je psiha u izravnoj vezi s imunološkim sustavom, kad smo pogođei stresom automatski postajemo podložniji bolestima. Knjiga raspravlja i o tome kako se te bolesti mogu pretvoriti u kronične probleme, a donosi i priče ljudi s kojima je dr. Gabor Mate radio.

Kako spriječiti stres pa tako i bolesti?

Crpeći iz podrobnih znanstvenih istraživanja i kliničke prakse dr. Maté daje odgovore na ključna pitanja o vezi između uma i tijela te ulozi koju stres i naš emocionalni ustroj igraju u mnoštvu uobičajenih bolesti. Također, interpretira bolest kao način na koji nas naše tijelo upozorava da u našem životu nešto nije u redu kada naš svjesni um to ne može ili ne želi priznati.

Knjiga bi trebala dati i odgovor na to kako spriječiti stres, smiriti tijelo i tako preventirati probleme sa zdravljem.

Foto: PR, Unsplash

Učitati još
Zatvori