Knjiga tjedna: Jedna od najpopularnijih, ali i najpotresnijih knjiga godine

Knjiga tjedna: Jedna od najpopularnijih, ali
i najpotresnijih knjiga godine

Goodreads, najpopularnija platforma za ljubitelje knjiga, nedavno je proglasila najbolje naslove 2020. O pobjedničkom smo vam romanu već pisali ovdje, a nova Journal knjiga tjedna bila je također vrlo izgledan kandidat. ‘My Dark Vanessa’ autorice Kate Elizabeth Russell jedna je od najpotresnijih priča 2020. godine. Iako vam ovih dana donosimo što više pozitivnih vijesti i priča, ovaj je teški roman nezaobilazan za sve ljubitelje knjiga.

Hype obilježio izdavanje knjige

Kate Elizabeth Russell nova je autorica kojoj je oslikavanje itekako riskantne ljubavne veze i osjetljive tematike pošlo za rukom. U romanu ‘My Dark Vanessa’ Russell propitkuje dinamiku odnosa između naivne 15-godišnje tinejdžerke i njezinog manipulativnog profesora i kako isti ostavlja trag i puno godina kasnije.

Radnja prati Vanessu Wye u dva vremenska perioda. Mlada i ambiciozna studentica 2000. godine umiješala se u ljubavnu aferu s karizmatičnim 42-godišnjim profesorom. Čak 17 godina kasnije, na vrhuncu #MeToo i sličnih pokreta, profesor Strane optužen je za seksualno nasilje, a žrtva koja ga je optužila traži Vanessinu pomoć. Kao odrasla žena sad mora odlučiti hoće li ostati tiho i vjerovati da se vlastitom odlukom upetljala u odnos s profesorom ili će se suočiti sa stvarnim činjenicama? Unatoč svemu, Vanessa ne zna kako se okrenuti protiv čovjeka koji joj je obilježio život na toliko načina i kojeg je u suštini i zavoljela. Kako nas knjiga nosi između prošlosti i sadašnjosti, tako otkrivamo kako se trauma manifestira i na koje sve suptilne načine vlada životom.

Knjiga ‘My Dark Vanessa’ trenutno ima genijalne recenzije na Goodreadsu i u stranim medijima. Kombinira elemente fikcije, trilera i coming of age priče. Tako nastaje napeti i dirljiv mozaik događaja koji se čini izuzetno aktualan i relevantan u današnjici.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori