Knjiga tjedna: Najpotresniji memoar o kojem ćete razmišljati danima

Knjiga tjedna: Najpotresniji memoar o
kojem ćete razmišljati danima

Za Journal knjigu tjedna najčešće biramo zabavne coming-of-age priče, napete trilere i intrigantne drame. Memoari se rijetko nađu kao naš izbor tjedna, ali ovaj Natashe Trethewey fascinantna je i toliko potresna priča da ju nismo mogli ignorirati.

Životna priča američke pjesnikinje

Tretheway je poznata američka pjesnikinja i dobitnica velike Pulitzerove nagrade za svoju zbirku pjesama ‘Native Guard.’ Proglašena je i laureatkinjom poezije u SAD-u, a njezini su radovi poznati po preispitivanju rase i američke povijesti. No, u svom se memoaru ‘Memorial Drive: A Daughter’s Memoir’ okrenula sasvim osobnim temama i čitateljima dočarala događaje nakon strahovitog zločina u Atlanti 1985. godine.

Trethewey se život preokrenuo kad joj je očuh upucao i tako ubio majku. Tad je imala samo 19 godina, a morala se istovrmeno nositi s nasilnom smrću majke i otkriti kako samostalno nastaviti živjeti. U memoarima istražuje kako su je ta tragična iskustva oblikovala u osobu kakva je danas i kako su utjecala na stil njezine poezije. Pjesnikinja nas tako na sasvim intiman način upoznaje s tugom i razmišljanjima u periodu kad je izgubila majku, a tako nas uvodi i u tragični život te žene. Istovremeno nas kroz njezinu priču vodi na putovanje na, tada još segregirani, jug Amerike.

Memoar je izašao prije nešto više od mjesec dana, a na Goodreadsu trenutno ima vrlo visoku ocjenu. Ništa manje laskave nisu recenzije u kojima čitatelji navode da je Tretheweyina nova knjiga vrhunski napisana, dirljiva, često bolna za čitanje, ali i nevjerojatno interesantna.

Ako ste zainteresirani za još neki memoar, ‘Educated’ Tare Westover je jedan od naših najvećih favorita.

Učitati još
Zatvori