Knjiga tjedna: ‘Know My Name’ dirljiv je i snažan istup Chanel Miller

Knjiga tjedna: ‘Know My Name’ dirljiv je i snažan istup Chanel Miller

Ovih se dana suočavamo s poplavom reakcija na priznanje brojnih žena iz javnog života o seksualnom zlostavljanju. Svjedočanstva koja nam se već danima vrte po glavi dokaz su da se stvari moraju promijeniti, ali i pokazatelj koliko sežu daleko traume djevojaka i žena koje su se suočile s takvim nasiljem.

Informiranje, dijeljenje priča i iskustva pomiče granice, a tako nam je za oko zapela knjiga ‘Know My Name‘ autorice Chanel Miller koja je svojevremeno ostavila svijet bez jedne riječi. Izvrsno ocijenjena autobiografija odnosno memoar govori o iskustvu seksualnog zlostavljanja, ali i onoga što je u uslijedilo u njezinom slučaju, na jedinstveni način.

Knjiga ‘Know My Name’ – priča Chanel Miller

Chanel Miller, autorica i umjetnica, prvenstveno je stekla pažnju svjetske javnosti pod pseudonimom Emily Doe. Miller je seksualno zlostavljana na prestižnom sveučilištu Stanford 2015. godine od strane Brocka Allena Turnera, također studenta fakulteta. Njezinu šokantnu i dirljivu izjavu sa sudskog saslušanja objavio je BuzzFeed, a prijepiska se pročitala više od 11 milijuna puta u samo četiri dana.

Sve do trenutka kad je objavila knjigu ‘Know My Name’, nitko nije znao kako se zapravo zove Chanel Miller jer se na nju referiralo – kako u sudskim dokumentima, tako i u javnosti – kao na Emily Doe. Po izlasku knjige, nagrađena je nagradom National Book Critics Circle Award, a njezin je slučaj poznat kao slučaj koji je rasplamsao kritike prema sudstvu, tretiranju seksualnog nasilja te politika koledža.

Miller je 2015. godine sa sestrom otišla na tulum na koledžu. Te su je večeri dva druga studenta pronašla kako leži na podu u potpuno nesvjesnom stanju, dok ju je Brock Turner zlostavljao. Iako je zlostavljač pokušao pobjeći, studenti su ga uhvatili i pozvali policiju. Unatoč svjedocima i dokazima, Turner je dobio tek šest mjeseci kazne što je izazvalo ogromnu reakciju javnosti. Izjava Chanel Miller izašla je u svim velikim medijima i postala je viralna.

Čitala se u Kongresu i potaknula tisuće žena da izađu sa svojim iskustvima. U dirljivoj i teškoj knjizi osvrće se na događaje i traumu koju je proživjela, ali činjenicu kako ju ista ne smije definirati. U knjizi prepričava vlastiti sram koji je osjećala, a njezina priča svjedoči katastrofalnom načinu kako sudstvo gleda na žrtve.

Knjiga ‘Know My Name’ ima izvrsne kritike publike i na tisuće komentara čitatelja koji se slažu s tvrdnjom na mijenja pogled na seksualno zlostavljanje i izaziva sve granice.

Foto. Instagram

Učitati još
Zatvori