Knjiga tjedna: Roman po kojem je snimljena serija ‘Firefly Lane’ donosi malo drugačiju priču

Knjiga tjedna: Roman po kojem je snimljena serija ‘Firefly Lane’ donosi malo drugačiju priču

Netflixova je publika poludjela za serijom ‘Firefly Lane’ koja se u ekspresnom roku svrstala u najgledanije u veljači. Zašto je serija pravi cheesy odabir za večer s prijateljicama već smo vam pisali ovdje, a za novu Journal knjigu tjedna odabrali smo upravo roman autorice Kristin Hannah po kojem je serija i snimljena.

Važno upozorenje prije svega: slijedi mnogo spoilera!

Knjiga ‘Firefly Lane’ omiljena je saga o prijateljstvu

Knjiga je odmah po objavi 2008. godine postala best-seller, a premijera Netflixove serije ponovno ju je svrstala među najtraženije. Radnja nas prvotno vodi u ljeto 1974. godine u život Kate Mularkey, pomalo nerdy tinejdžerke koja je sasvim svjesna da nikad neće biti popularna u školi. Svakodnevica joj se potpuno prevrne kad se točno nasuprot njezine kuće doseli karizmatična, otkačena Tully Hart. Sve je ono što Kate nije, potpune su suprotnosti, a čak su im i obitelji dijametralno različite. I baš se tako rodi savršeno prijateljstvo koje traje više od 30 godina. Knjiga ‘Firefly Lane’ vodi nas kroz sve faze njihovih života; tinejdžerstvo, fakultet, početak karijere, utopijske ljubavi i one potpuno destruktivne.

Njihovo prijateljstvo pregrmjelo je gotovo svaki test. Osim jednog koji će biti finalna kušnja svega što su prošle zajedno.

Razlike knjige i serije – zašto bismo prvo trebali pročitati, a zatim gledati?

Baš kao serija, u fokusu je knjige prijateljstvo Tully i Kate. Međutim, priča u Netflixovoj uspješnici nikako nije zaokružena i dovršena zbog čega je očekivano da će uskoro najaviti i drugu sezonu.

erija-Firefly-Lane-nova-serija-na-Netflixu

Kate i Tully u knjizi su nerazdvojive sve do velike izdaje zbog koje potpuno prekidaju odnos. Spaja ih, ipak, tužna vijest i tragedija godinama nakon što su prekinule kontakt. U knjizi Kate i Tully žive različite živote; Tully je novinarka i voditeljica talk showa, dok je Kate u braku s Johnnyjem (Tullyjevom nekadašnjom simpatijom) te brine o kćeri Marah i blizancima Williamu i Lucasu. Razlike između njih dvije često se odražavaju na njihovo prijateljstvo, ali potpuno eskaliraju kad Tully neugodno kritizira Katein način roditeljstva na live prijenosu talk showa.

Kate na to prekida njih odnos i odbija baš svaki kontakt s Tully. Međutim, nekoliko godina kasnije, Tully se vraća s posla na Antarktici i dočeka ju Katein voicemail u kojem ju proziva jer joj se nije nikad javila niti ispričala. Tully, kakva i je, ignorira voicemail, a nekoliko mjeseci kasnije stiže još jedan – ovoga puta nezanemariv. Kate boluje od raka dojke u četvrtoj fazi koji je metastazirao i nema puno vremena. Od tog trenutka dvije žene počinju ekspresno graditi ponovno svoje prijateljstvo, upijajući svaki trenutak koji imaju zajedno.

Dirljiv roman zato je odlična ideja pročitati, a zatim vidjeti kako će se cijela priča rasplesti u seriji koja bez sumnje mora dobiti drugu sezonu da bi se dotaknula ključnih dijelova knjige!

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori