Knjiga tjedna: Kultne priče koje su inspirirale seriju ‘Lupin’

Knjiga tjedna: Kultne priče koje su
inspirirale seriju ‘Lupin’

Serija ‘Lupin bez sumnje je prva velika serija 2021. godine. Bez puno promocije i reklamiranja, potpuno serija s Omarom Syjem u glavnoj ulozi brzo je postala jedna od najpopularnijih ovog mjeseca. Nakon gledanja posebno su nas zaintrigirali francuski misteriozni klasici o lopovu Arseneu Lupinu i možemo li ih nabaviti pa su kao knjige tjedna ovoga puta završile upravo te slavne priče.

Arsène Lupin – nenadmašivi francuski lopov

Fiktivni lik iz pera Mauricea Leblanca nastao je početkom 1900-ih godina u pričama autora koje je objavljivao u francuskom časopisu. Klasičan je antijunak koji se bori za dobro na lošoj strani zakona, maher je prerušavanja i obmana, a svojstvena mu je karizma i gentlemanski pristup. Francuski je James Bond i antipod britanskom Sherlocku Holmesu (koji se čak pojavljuje u Lupin knjigama i svaki ga put lopov nadmudri). U knjigama se autor, doduše, na kultnog detektiva referira kao na Herlocka Sholmesa. Baš kao Holmes, lik Lupina nebrojeno je puta poslužio kao inspiracija za filmove i serije, ali i stripove, mange i videoigre.

Knjige o Arseneu Lupinu – koliko priča o gentlemanskom lopovu postoji?

Od 1907. godine i prve knjige ‘Arsène Lupin, Gentleman-Thief’ izašlo je još 16 kolekcija priča o lopovu te 39 Leblancovih kratkih novela. Većina ih je napisana u prvoj polovici 20. stoljeća, a posljednja je knjiga ‘The Last Love of Arsene Lupin’ objavljena 2012. godine nakon što je rukopis sasvim slučajno pronašla autorova unuka Florene Boespflug-Leblanc. Netflixova serija ne bazira se na jednoj konkretnoj knjizi, već je inspirirana likom Arsenea Lupina.

Umjesto nekih novih knjiga kojima se veselimo, zašto ne biste uronili u ove zbilja dobre knjige? Leblancove priče odnosno knjige o Arseneu Lupinu prožete su britkošću, nadmudrivanjem i duhovitošću, a posebice u natjecanju s inačicom Sherlocka Holmesa. Kao ljubitelji crime fictiona ne možete preskočiti djela ovog kultnog autora koja su istovremeno izuzetno intrigantna i zabavna.

Najjednostavniji način kako doći do knjiga o Lupinu je upravo u gradskim knjižnicama. Sve ih možete pretražiti preko online kataloga u kojem piše točno u kojoj se knjižnici u gradu nalazi knjiga i koliko ih je dostupno. Također, ako je želite posjedovati, vrijedi posjetiti knjižare, ali i antikvarijate koji bi mogli imati priče o karizmatičnom lopovu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori