Knjiga tjedna: Ovaj roman mnogi uspoređuju s genijalnom ‘Gone Girl’

Knjiga tjedna: Ovaj roman mnogi uspoređuju s
genijalnom ‘Gone Girl’

Za Journalovu knjigu tjedna biramo raznovrsne žanrove zbog čega nam je čitanje konstantno omiljeni hobi. Od odličnih ljubića, potresnih memoara pa sve do poezije i self-helpa. Izvrsni trileri i krimići, ipak, izazivaju najviše reakcija u našoj redakciji, a čini se da je upravo takav novi roman ‘Girl A’, autorice Abigail Dean.

Za one s najviše strpljenja

Tek je izašao, a roman ‘Girl A’ kritičari već uspoređuju s nekim od najboljih trilera koje smo imali priliku čitati proteklih godina. Knjigu se dovodi u vezu s genijalnim trilerom ‘Gone Girl’ Gillin Flynn koji je jedan od najpopularnijih romana novijeg doba uopće. Istovremeno se šuška da je pravi izbor i za ljubitelje jednako uspješne knjige ‘Sharp Objects.’ Ovaj psihološki triler prati život djevojke koja je uspjela pobjeći iz traumatičnog zatočeništva, ali iskustva i sjećanja joj ne dopuštaju da nastavi normalan život.

Radnja prati Lex Gracie, ženu koja neprestano pokušava izbjeći etiketu i nadimak ‘Girl A’ odnosno identitet djevojke koja je uspjela pobjeći iz obiteljske ‘kuće horora’ i spasila i sebe i svoju braću i sestre. Roditelje godinama nije vidjela – otac joj ionako nikad nije napustio tu kuću traume, a majka je starost dočekala u zatvoru. Lex tako ide kroz sadašnjost, pokušavajući se nikad ne osvrnuti na nasilje koje je proživjela. No, kad njezina majka premine u zatvoru i ostavi svojoj djeci kuću koja nosi toliko strahovitih iskustava, Lex se mora suočiti sa svime što se dogodilo. To podrazumijeva i odnose s braćom i sestrama koji su ostali duboko obilježeni djetinjstvom.

Od napete i neizvjesne priče o bijegu i nasilju do intrigantnih odnosa koji neprestano iznenađuju i tajni koje samo što ne isplivaju na površinu, ‘Girl A’ mnogi čitatelji komentiraju kao knjigu koja izvrsno balansira napetost i dirljiva iskustva likova. Kritike na Goodreadsu redom hvale slojevito prepričano iskustvo traume iz šest različitih perspektiva i tempo kojim se cijela radnja razvija. Roman ‘Girl A’ bit će must read knjiga ove godine!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori