U Hrvatsku je stigao Okus, svjetski bestseler slavnog Stanleyja Tuccija
U Hrvatsku je stigao Okus, svjetski bestseler slavnog Stanleyja Tuccija

U Hrvatsku je stigao Okus, svjetski
bestseler slavnog Stanleyja Tuccija

Svjetski bestseler slavnoga glumca Stanleya Tuccija Okus – Moj život kroz hranu proglasili su The GuardianThe Times i The Daily Mail knjigom godine, a sada se u prijevodu Nade Mirković pojavljuje i na hrvatskom tržištu.

Intimni memoari o životu u kuhinji i izvan nje

Riječ je  o intimnim i neodoljivim memoarima Stanleyja Tuccija o životu u kuhinji i izvan nje. Prije nego što je ulogama u filmovima Vrag nosi Pradu i Igre gladi postao svjetski poznato ime, Stanley Tucci odrastao je u talijansko-američkoj obitelji koja se baš svaku večer okupljala oko kuhinjskog stola.

Okus je intiman pogled na spone između hrane i života, ispunjen anegdotama o odrastanju u Westchesteru, NY, o pripremama i snimanjima foodie filmova Velika noć i Julie i Julia, o zaljubljivanju tijekom večere i o zajedništvu sa suprugom u smišljanju zabavnih jela za njihovu djecu.

Svaki komadić ovog gastronomskog putovanja, kroz dobra i loša vremena, kroz jela iz restorana s pet zvjezdica, kao i ona koja su zagorjela u kućnoj pećnici, slastan je, iskren i topao. Ispunjen Stanleyjevim prepoznatljivim humorom i nježnom nostalgijom, Okus će ugrijati srce svakome tko zna koja je moć obroka skuhanog za one koje volite.

Okus je mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice, iako ćete u njoj pronaći i recepte koji će vam izazvati zazubice i koje ćete jednostavno morati isprobati. Možda ćete poželjeti napraviti temeljac od parmezana na način chefa Pina Posterara, koji će vašim jelima s tjesteninom dati posve novi okus ili pak skuhati ragu prema receptu koji se u obitelji Tucci prenosi iz generacije u generaciju.

Hrvatsko izdanje knjige uredila je Marina Dimić.

O Stanleyju Tucciju

Stanley Tucci (1960.) američki je glumac, pisac, filmski producent i filmski redatelj. Svjetsku je slavu stekao ulogom u filmu Vrag nosi Pradu, a glumio je i u filmskim hitovima poput Julie i Julia, Igre gladi, Terminal, Dogodilo se na Manhattanu, Put uništenja i mnogim drugima. Za ulogu u filmu Ljupke kosti nominiran je 2010. za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Godine 1996. snimio je film Velika noć (Big Night), priču o dvojici braće koji iz Italije emigriraju u Ameriku kako bi otvorili svoj restoran. Film je nadahnuo knjigu recepata Cucina and Famiglia koje su zajedno osmislili Tucci, njegova majka Joan te chefovi Gianni Scappin i Mimi Shanley Taft. Knjiga je objavljena 1999., a dosad je doživjela brojna reizdanja.

Tuccijev briljantni kulinarski show Searching for Italy (U potrazi za Italijom), koji se prikazivao na CNN-u, osvojio je dvije nagrade Emmy te nagradu Producers Guild of America za najbolji televizijski nefikcionalni program.

Autor je i popularnih kuharica The Tucci Cookbook i The Tucci Table: Cooking With Family and Friends. Živi u Londonu sa suprugom Felicity Blunt. Otac je petero djece.

Rekli su o knjizi

Okus Stanleya Tuccija zadivljujuća je, jednostavna i šarmantna knjiga koja, poput najbolje talijanske hrane, uvijek traži repete. Ponesete li je sa sobom u krevet, zaspat ćete sanjajući da ste u Italiji. No, ponesete li je u kuhinju, otkrit ćete da je koristite podjednako često kao što koristite tavu ili rezač.”

Stephen Fry, britanski glumac

“Neodoljiva priča o teku, obitelji i pašti. Velikoj količini pašte. U ovim veličanstveno napisanim memoarima Stanley Tucci, čovjek vrhunskog ukusa, poziva nas za svoj stol i poslužuje nam samo odlična jela.”

Jay Rayner, britanski gastro kritičar, The Guardian

“Nemoguće je čitati ovu knjigu a da vam ne rastu zazubice.”

Nigella Lawson, britanska televizijska kulinarska zvijezda

“Ovu ću knjigu imati u svojoj kuhinji, kraj svog kreveta i u svom koferu kad god putujem u Italiju. Kupit ću barem tri primjerka za sebe i svoje prijatelje, a to i vama preporučujem.”

Ruth Rogers, glavna kuharica i vlasnica londonskog restorana The River Cafe s Michelinovom zvjezdicom

“Podjednako je zarazna i zamamna, kao što je i duhovita i duboka. Jedini razlog da se ostavite čitanja ove knjige bit će želja da skuhate i pojedete nešto iz nje.”

Heston Blumenthal, britanski chef

“Svijet treba više ovakvih muškaraca: frajera – i hollywoodskih zvijezda – koji se oduševe kad žena naruči još jednu porciju; koji kuhaju za svoju djevojku srcem i dušom.”

Rachel Cooke, gastro kritičarka, The Observer

“Zabavno, dirljivo, fascinantno, intimno i prekrasno napisano.”

Kate Mosse, autorica knjige An Extra Pair of Hands

Foto: PR

Učitati još
Zatvori