Kako ubiti vlastitu obitelj knjiga je o kojoj se priča – i to s razlogom!
Kako ubiti vlastitu obitelj knjiga je o kojoj se priča – i to s razlogom!

Kako ubiti vlastitu obitelj knjiga je o kojoj
se priča – i to s razlogom!

Kažu knjigu ne valja suditi po koricama, no treba li je suditi prema naslovu? Knjiga mjeseca u našem Journal Book Clubu privukla nas je upravo neočekivanim naslovom – Kako ubiti vlastitu obitelj. Riječ je o urnebesno zabavnoj priči o psihopatkinji koja je osvojila vrhove top-ljestvica.

U romanu Belle Mackie dobivate priliku upoznati Grace Bernard. Ona je kći, sestra, kolegica, prijateljica i… serijski ubojica. Grace je izgubila sve i sad želi jedino osvetu. No nije računala da će u zatvoru završiti zbog zločina koji nije počinila.

 

Antijunakinja koju je tako lako zavoljeti

Ova hvaljena, mračna satira o klasnom društvu, obitelji i slavi osvojila je prvo mjestu bestselera Sunday Timesa i od svog izlaska ne silazi s ljestvica najčitanijih knjiga. Čitatelji, baš kao ni kolege pisci, nisu skrivali svoje oduševljenje romanom.

Richard Osman, megapopularni pisac krimića, ustvrdio je: “Obožavam ovaj roman”, dok je jednako slavna Jojo Moyes izjavila da joj je Kako ubiti vlastitu obitelj vratio želju za čitanjem. “Antijunakinja koja bi posramila svakog književnog zlikovca”, riječi su kojima su kritičari Observera opisali Grace.

Roman o moći koju muškarci imaju nad ženama

Bella Mackie istaknula da joj je bilo jako zanimljivo kako su joj brojne žene rekle kako su navijale za Grace dok su čitali roman: “Gledajte, Grace je bez ikakve sumnje psihopatkinja, a ipak brojne žene žele da pobijedi. Pomalo nalik onome što osjećamo za Villanelle u seriji Ubijanje Eve. Zabavljalo me pisati o ženi koja se ne trudi svidjeti i koja se ne trudi biti simpatična. Žene ulažu jako puno vremena kako bi se predstavile kao pomirljive, brižne. Grace nije takva i vjerujem da se to čitateljima svidjelo. No ako bih trebala sažeti o čemu je riječ u ovom romanu, rekla bih da je to roman o moći koju muškarci imaju nad ženama i kako je sve namješteno tako da oni pobijede. Stoga, da, iako sam htjela napisati humorističan roman, željela sam i da oni koji ga budu čitali osjete bijes zbog načina na koji svijet funkcionira.”

Hrvatski prijevod knjge donosi nam naknada Stilus, a svoj primjerak možete nabaviti ovdje.

Foto: Pexel, Stilus

Učitati još
Zatvori