Poezija koja je osvojila Instagram. Otkrivamo tko se krije iza profila Zalutali Pjesnik
Poezija koja je osvojila Instagram. Otkrivamo tko se krije iza profila Zalutali Pjesnik

Poezija koja je osvojila Instagram. Otkrivamo tko se krije iza profila Zalutali Pjesnik

U bespućima Instagrama nerijetko ćete naići na citate ili stihove koji će u vama izazvati niz emocija. Što dobrih, što loših. Našu pažnju ovoga su puta privukli redci koje smo zapazili na profilu Zalutali pjesnik.

Iza njega se krije Nikolina Hrubik, dvadesetogodišnjakinja iz Zagreba, autorica zbirki pjesama živi, diši, voli i gorko i slatko. S njom smo ovoga puta razgovarali o njezinom pjesništvu, inspiraciji i Instagram poeziji.

Zalutali pjesnik

Upitali smo je kako se odlučila na ovaj pseudonim, a Nikolina nam je na to kazala sljedeće: “Po prirodi mi je da lutam, bilo u mislima iii fizički, takvog sam karaktera, lutajućeg. Za mene je pisanje druga dimenzija i često sam u mislima na sto mjesta odjednom pa je vjerojatno nekako taj pseudonim došao upravo zbog toga!”

Njezina literarna avantura započela je nakon što je kao jedanaestogodišnjakinja u pisanju pronašla utjehu nakon smrti najbliže prijateljice. “Pisanje je tada za mene bila zona komfora koja mi je davala bijeg od realnosti s kojom sam naučila rukovati kroz godine. Što sam starija, sve više shvaćam (sa strane pisca) koliko je pisanje zapravo intimna stvar, a najveći korak bio je podijeliti taj dio mene sa svijetom“, otkriva nam.

Bol kao poticaj i inspiracija

Brojni su pjesnici inspiraciju za svoje stihove pronašli u boli i tuzi, a Nikolina priznaje kako je jedna od njih te da ju inspirira, začudno, sve loše što ju zadesi.

“Dok nema boli, čežnje,želje, nema ni poezije. Poezija je vapaj za nečime, neprestana imaginacija, u njoj ne postoji balans, u njoj se pretjeruje. Kada bih doslovno morala opisati onda bi to ovako zvučalo: pustiš tu neku emociju da te nadvlada, raskomada a zatim je pretvoriš u najljepšu umjetnost na svijetu i na kraju te ojača, i tako iznova, vjerujem da u tome leži ljepota i mač pisanja”, ističe.

Instagram poezija

Nikolinu su svojevremeno usporedili s kanadskom pjesnikinjom i svjetskom pjesničkom senzacijom Rupi Kaur, a nas je zanimalo što ona misli o ovoj usporedbi. “Za mene je Rupi najljepši dio koji su mi prišili, i to u samome početku kako sam napravila Instagram stranicu”, priznaje nam Nikolina, dodajući: “Oduvijek volim Rupi i ona je za mene pravo nadahnuće. Zaista mi je drago što imam tu čast da me uspoređuju s njom, jednom od najvećih spisateljica našega doba.”

Baš poput Rupi, Nikolina je dionica onoga što teoretičari književnosti nazivaju “Instagram poezija”. U literarnim krugovima učestalo se vode rasprave je li riječ o pravoj poeziji ili ne, no za našu sugovornicu nema dvojbe. “Prava poezija je svaka poezija koja je napisana direktno iz srca, ali vjerujem da postoje nijanse. Postoje riječi koje dijelim na lnstagramu i postoji moja poezija. To je onaj dio koji ću radije ostaviti za svoje knjige”, otkriva Nikolina.

Važnost emocije

Na tragu ove teme, zanimalo nas je u čemu, prema Nikolininom mišljenju, leži privlačnost Instagram poezije. Čini se kako je tajna skrivena u emocijama. “Bitna je ta emocija u kojoj će se ljudi prepoznati, ne samo naškrabana riječ, jer jednostavno osjetiš kada osoba nešto proživi i zaista piše o tome od one koja samo piše”, napominje.

U emocijama je Nikolina prepoznala i tajnu svog uspjeha na društvenim mrežama. “Moja poezija mora biti udarna na prvu i s malo riječi mora puno toga dati. Radim balans između ljubavi, tuge, života i motivacije i to četvero često izgleda poput mentalnog sloma, nečega sto svi mi svakodnevno proživljavamo”, dodaje.

Sigurno mjesto

Njezina poezija možda proizlazi iz sadašnjosti, no nas je zanimalo što donosi budućnost? “Nemam velika očekivanja osim još podosta izdanih knjiga. Planiram ostati mali čovjek i pisati svoju poeziju u svoja četiri kuta sobe. Dapače, voljela bih proputovati svijet sa svojim knjigama, one su moje sigurno mjesto. Isto tako želim da budu sigurno mjesto i onoj osobi u čijim se rukama nalaze”, priznala nam je Nikolina.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori