U novom Journal Book Clubu otkrili smo vam zašto pročitati hit roman Sally Rooney

U novom Journal Book Clubu otkrili smo vam zašto pročitati hit roman Sally Rooney

Jesenska sezona Journal Book Cluba donijela nam je književne naslove do kojih je publika odbrojavala. Nakon bestsellera autorice Elif Shafak, u fokusu šestog po redu book club susreta bila je spisateljska senzacija druge generacije – Sally Rooney. Irska autorica, poznata po svom specifičnom načinu prezentiranja modernih ljubavnih odnosa u aktualnoj društvenoj atmosferi, nerijetko podijeli publiku romanima. Upravo se zato njezin najnoviji roman Divni svijete gdje, si učinio kao idealan odabir za novi književni susret!

Razgovor u znaku najvažnije autorice millennial generacije

Sally Rooney u nekoliko se godina transformirala iz renomirane studentice dublinskog sveučilišta u književnu senzaciju svjetskih razmjera. Svojim romanima Razgovori s prijateljima i Normalni ljudi uvrstila se na gotovo sve relevantne bestseller liste, a popularnost takve razine donijela je i poprilično podijeljena mišljenja publike. Dok neki radnju njezinih romana smatraju monotonom i ‘bespotrebnom’, drugi su impresionirani načinom na koji na papir prenosi stanje današnjeg društva. Posebice karakteristične millennial generacije kojoj i sama pripada.

Njezin najnoviji roman Divni svijete, gdje si u kratkom je roku za mnoge ljubitelje Rooneyine književnosti postao njezin najbolji roman dosad.

Radnja se vrti oko dva atipična ljubavna odnosa – Alice je slavna spisateljica koja upoznaje Felixa, skladištara. Eileen je, pak, njezina najbolja prijateljica koju kompleksan odnos sa Simonom, politički angažiranim muškarcem, prati već godinama. Njih četvero navigiraju kroz sasvim različite svakodnevice, dok paralelno Alice i Eileen kroz svoje dugačke mejlove komentiraju kako se njihovi osobni doživljaji uklapaju u svijet u kakvom živimo.

Šesti Journal Book Club ugostio Dinu Pešuta

Journalova kolumnistica, književna moderatorica, po struci pravnica, i ljubiteljica književnosti, Ilina Cenov, imala je još jednog interesantnog sugovornika. Dramaturg i književnik Dino Pešut pronašao se u ulozi novog gosta komentatora. Budući da je i sam autor i pripada istoj generaciji kao i Rooney, Dino je u razgovoru pokrio širok dijapazon intrigantnih tema koje okupiraju roman Divni svijete, gdje si. Od stila pisanja hit autorice, fenomena slow adultinga, prikaza društvenih konvencija i ljubavnih odnosa do načina komentiranja ekonomskih prilika – naši su protagonisti book cluba na površinu izvukli brojne aspekte knjige. Zaključno su odgovarali i na pitanja čitatelja koja su pristizala tijekom live prijenosa, a složili su se da Rooney može pokriti i publiku koja ne pripada millennial generaciji – upravo zato što baš “svatko poznaje komplicirane odnose”, kako je Dino zaključio.

Ako ste propustili JBC…

Naš smo književni susret ponovno prenosili live, ali ako ste ga kojim slučajem propustili ili tek planirate pročitati knjigu, možete ga pronaći na našem YouTube kanalu. Tamo se nalaze i sva dosadašnja izdanja Journal Book Cluba, književne priče koju nastavljamo i dalje…Uskoro ćemo vam predstaviti novi naslov koji čitamo u listopadu i koji ćete dobiti priliku osvojiti te sudjelovati u Journal Book Clubu. Pratite Journal.hr i pridružite se našem malom književnom klubu!

Foto i videoprodukcija: Broadcast.hr

Sadržaj nastao u suradnji s:

Naklada Fraktura: https://fraktura.hr/

Učitati još
Zatvori