Journal Book Club: ‘Ono’ Stephena Kinga

Journal Book Club:
‘Ono’ Stephena Kinga

Nova knjiga Journal Book Cluba je kultni roman Ono pisca Stephena Kinga! Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle!

Stephen King: Ono

Roman Ono je knjiga koja je utjecala na mnoge ljubitelje horora i trilera, a najviše sve zaljubljenike u žanr tijekom njihovih tinejdžerskih godina. U vrijeme kada je knjiga prvi put objavljena, 1986. godine, instantno je postala bestseler i predložak za jedan od najstrašnijih horor serijala u kojemu je užasnog klauna fantastično utjelovio britanski glumac Tim Curry.

Stephen King je oduvijek bio poznat i slavan pisac, ipak su njegova djela u pravilu postajala književni hitovi, a i predlošci za jednako uspješne filmove i serije. Kada ne piše horore, Stephen King jednako vlada i drugim žanrovima – tako je napisao kratku priču Rita Hayworth and Shawshank Redemption prema kojoj je snimljen film s najvećim scoreom na IMDb-u i često proglašavan najbojim filmom svih vremena; Iskupljenje u Shawshanku.

Mnogim čitateljima je rizično vraćati se starim obožavanim djelima, često misleći da djelo više neće imati tu snagu kojom nas je osvojilo. No, roman Ono ne samo da opet instantno uvuče čitatelja, već bez obzira na to što znamo kako radnja teče i kraj nam je više nego dobro znan – donosi jezu koja ponekad biva sve jačom s godinama.

Ono je knjiga o odrastanju, djetinjstvu, prijateljstvima koja se čine da će trajati zauvijek. King, osim što je majstor horora, odlično prikazuje to nevino doba djetinjstva – lovi atmosferu, ideju bezvremenosti kao nitko drugi i predstavlja ju točno onakvom kakvom smo ju sami doživljavali kao djeca. Dani su dugi, godišnja doba vječna, a prijateljstva će trajati do smrti. King se sjeća detalja djetinjstva toliko živo da kreira situacije svima dobro poznate i s kojima se ama baš svi mogu poistovjetiti. No nije sve zabava i igra! On donosi i onu surovu stranu svega – vršnjačko nasilje, dječji mobing, osjećaj nepotpunosti i izolacije. Ono nije samo horor priča, to je roman i o odrastanju.

Tako King donosi priču djetinjstva i života Billa, Richieja, Stana, Bev, Eddieja i Mikea (The Loser’s Club) i istovremeno oživljava prokletstvo grada Derry. Iako su mnogi kritizirali njegovu sklonost ka detaljiziranju i dubokoj analizi, ovih isprva zastrašujućih 884 stranice romana – proletjet će vam u hipu!

Pošaljite svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila ONO, do 14. studenog, kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo Katarini Juras!

Foto: Tom

Učitati još
Zatvori