Judita Gamulin i Mia Melcher o hitu Quentina Tarantina u novom Journal Book Clubu

Judita Gamulin i Mia Melcher o hitu Quentina Tarantina u novom Journal Book Clubu

Journal Book Club i u 2022. godini nastavlja vam donositi brojne književne preporuke i liste knjiga s kojima ne možete pogriješiti. Prije nekoliko smo vam tjedana otkrili najnoviji bestseller koji ćemo komentirati koncem mjeseca, a nosi potpis jednog od najpoznatijih filmskih kreativaca posljednjih tridesetak godina – onaj Quentina Tarantina!

Tarantinova knjiga Bilo jednom u Hollywoodu bila je jedna od najiščekivanijih noviteta u svijetu beletristike, nakon što je istoimeni film još 2019. godine dobio ovacije u Cannesu, punio kina i ostvario velike uspjehe u box officeu, a nitko nije htio propustiti glumačku kombinaciju Leonarda DiCaprija, Brada Pitta i Margot Robbie. Upravo njih troje krase i naslovnicu hrvatske verzije knjige u izdanju Stilusa, a budući da je u pitanju književna adaptacija filma, naše smo nove goste potražili upravo u tim sferama hrvatske umjetničke scene.

Journalovoj book club moderatorici i dugogodišnjoj kolumnistici Ilini Cenov pridružit će se dva poznata imena hrvatskih kazališnih odnosno filmskih krugova – redateljica Judita Gamulin i glumica Mia Melcher!

Mia i Judita u novom Journal Book Clubu

Juditu smo upoznali još tijekom prve karantene kad smo s njom razgovarali o stanju kulturne scene u Hrvatskoj. Mlada filmska i kazališna redateljica i scenaristica posljednje tjedne provodi u Parizu na rezidenciji tijekom koje radi na ideju za svoj dugometražni film. U ZKM-u je režirala popularnu predstavu H.E.J.T.E.R.I. prema drami Dine Pešuta kojeg smo također ugostili u Journal Book Clubu, kao i brojne druge projekte, među kojima želimo izdvojiti i fantastičnu Platformu Pukotine. Mia je, pak, ovih dana ispratila novu izvedbu multi kulti projekta Cvit samoće u kojem glumi i pjeva Freeda Nera Imorelle (Nera Stipčević), a glumila je u nekim od nama omiljenih predstava Zagrebačkog kazališta mladih, kao što su Črna mati zemla, Eichmann u Jeruzalemu, Hinkemann, Tit Andronik i drugima.

Dvije kreativke ovih dana čitaju Tarantina, a ususret Journal Book Clubu koji se održava 28. veljače, uspjele su u moru svojih projekata izdvojili kratko vrijeme za razgovor o knjigama, čitanju i što očekuju od novog izdanja JBC-a!

  • Obje se bavite kreativnim poslom, a zbog istog  zasigurno i puno čitate. Kako uspijete u svoj raspored ‘ugurati’ još i one knjige za vlastiti gušt?

Judita: Čitanje je nekako usko vezano uz način na koji radim – dok pišem čitam bez prestanka jer mi pomaže misliti i širi teme kojima se bavim. Zapravo nikad nije bilo da sam čitala nešto što mi nije otvorilo nekoliko novih smjerova koje bih inače promašila.

Mia: Ja čitam nekoliko knjiga istovremeno, a počela sam čitati intenzivnije zadnjih 10 godina. Uvijek postoji vrijeme kad stigneš čitati! To se vrijeme, vrijeme za čitanje, računa drugačije;)

  • Kakvu književnost najčešće same birate: koji vam žanrovi leže i zašto, koje izbjegavate i kako se Bilo jednom u Hollywoodu zasad uklapa u vaš čitalački ukus?

Judita: Navukla sam se na realizam današnjice i voajersko udubljivanje u psihologiju osobe za koju na kraju imam osjećaj da je poznajem bolje nego vlastite prijatelje – obožavam sve Knausgaardovsko, sve što je na granici osobnog dnevnika te intimne eseje. Moram priznati da nikad ne bih otvorila Bilo jednom u Hollywoodu da nije bilo ove prilike, ali što više čitam, to više slojeva otkrivam i pitam se što sam još propustila!

Mia: Moram biti iskrena ono što trenutno čitam jest poezija. Bilo jednom u Hollywoodu se zapravo
uopće ne uklapa u čitalački, ali se svakako uklapa u moj filmski ukus.

  • Kad biste morale odabrati top tri najdraže knjige sa svoje police koje bi to bile i zašto biste ih preporučile?

Judita: Toliko sam opsjednuta s Rachel Cusk da top tri dodjeljujem njenoj trilogiji Outline, Transit, Kudos, zbirci eseja Coventry i novom romanu Second Place. U sve te knjige na neki je vrlo iskren, intiman i neogorčen način upisala za sebe velika pitanja majčinstva, ženskog i muške privilegiranosti, a ta su pitanja i za mene trenutno najveća pitanja. Odgovaraju mi izostanak snažnog narativa koji te stresira i tjera na čitanje te gusta nabijenost pričama o ljudskim sudbinama čega sam očito vječno gladna.

Mia: Tu bi bile Svijet koji nije od ovoga svijeta Wislawe Szymborske, Kafka na žalu Harukija Murakamija i Lijek za ljubav Leonarda Cohena. Teško mi je reći zašto bih ovo nekome preporučila. Ovo je trenutno moj top tri, a da ste me pitali prije 2 mjeseca bile bi ovdje neke sasvim druge knjige.

  • O Tarantinu ne možemo razgovarati bez da se dotaknemo njegovog filmskog opusa – jeste li gledali Once Upon a Time in Hollywood i kako biste ga usporedili s njegovim drugim filmovima? Koji vam se njegov film najviše urezao u pamćenje?

Judita: Kad pomislim na Tarantina, zapravo pomislim na Pulp Fiction. Prvi put kad sam gledala Bilo jednom u Hollywoodu nisam vidjela ništa osim vintage odjeće i Gucci naočala. Onda sam to izjavila pred jednim svojim kolegom i ispala preglupa pa ponovila gledanje i shvatila da se o njemu može razgovarati satima te da tome i služi. Danas ga vidim prije svega kao Tarantinovu neobično neironičnu odu starom Hollywoodu, a onda kao analizu Hollywooda kao svojevrsnog kulta, tvornicu svjetonazora koja je imala enorman utjecaj na kulture diljem svijeta. Strašno me zanima tko bismo bili da se Hollywood nikad nije dogodio? I kakvi bi odgovori bili na pitanja koja muče Rachel Cusk.

Mia: Ja Tarantina jako volim! Sviđa mi se kako se mijenja, zapravo mislim da se ni ne mijenja nego da namjerno donosi odluke što će i kada raditi, poseban je. Oduvijek je bio specifičan u stilu i znaku. Mogu usporediti samo neke detalje, ali filmovi su mu dosta različiti, vrijeme na filmu tretira drugačije nego do sada.

  • I za kraj – što očekuje od Journal Book Cluba do kojeg sad već polako i odbrojavamo:)?

Mia: Velika pohvala za ovu ideju i projekt! Ne očekujem ništa, tako je uvijek najbolje, ali ono u što sam sigurna da će Journal Book Club biti je kvalitetno druženje ispunjeno kreativnim temama.

Kako se uključiti u Journal Book Club?

Journal Book Club, s Tarantinovom knjigom u fokusu, održat ćemo 28. veljače u 18 sati! Deset sretnih dobitnica već je osvojilo knjigu, ali svi se mogu pridružiti našem književnom klubu. Live prijenos razgovora tijekom kojeg možete postavljati pitanja održat će se na Journalovom YouTube kanalu, a stay tuned jer ćemo vam tijekom ovog tjedna donijeti sve finalne informacije o novom književnom susretu!

Foto: Tatjana Bukvić,: Mare Milin / ZKM, Matej Jurčević, IMDb

Hvala A1 koji će ponovno tehnički podržati Journal Book Club!

Učitati još
Zatvori