Journal Book Club: Koje ćemo knjige čitati u listopadu?

Journal Book Club: Koje ćemo knjige
čitati u listopadu?

Jesenski raspored čitanja više je nego romantičan… Topla šalica čaja, dekica, diskretne zrake sunca kroz prozor i omiljeno štivo, idiličan je plan za slobodno vrijeme i san je svakog tko voli knjigu… Koje knjige predlažemo za listopad, saznajte niže, a kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjigama koje čitamo, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za ovaj novi klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Nikad robom, Goran Gerovac

U danima u kojima nova vijest jedva poživi jedan dan, novinar, urednik i romanopisac Goran Gerovac uspio je iskočiti iz okvira tržišno i medijski zadanog vremena. Njegove kolumne objelodanjene proteklih godina u prilogu dnevnih novina pod egidom “Nikad robom”, preuzetom od kultnog, danas bi se reklo, antifašističkog stripa jedne generacije, nadživjele su javne povode i živote političara i procesa koje su ih potaknule. Objedinjene i ukoričene one su danas ne samo vrhunsko štivo nego i snažni autentični poziv za otpor porobljenom i zarobljenom svijetu. Riječ je, dakako, o igri riječi: sveprisutna, izvorno talijanska riječ robba, kojom se definira glavni sastojak i cilj tržišnog gospodarstva, odavno je u Hrvatskoj značenje s predmeta proširila na ljude i njihove odnose. Zato Gerovca valja čitati s dvostrukim ključem, to je poruka s dva koda ili po narodski: nema predaje, nema prodaje.

Cvijeće, Afonso Cruz

Tema romana Cvijeće je naše pamćenje i pitanje kako nas ono određuje. Priča je smještena u suvremeni Portugal, a glavni lik je gospodin Ulme koji je svakoga dana sve više uznemiren novinskim vijestima. Nakon što doživi moždani udar, potpuno gubi emocionalno pamćenje: sjeća se svog PIN-a na bankomatu, ali se ne sjeća prvog poljupca. Zna sve o glazbi, ali ne sjeća se da je ikada vodio ljubav. Pripovjedač knjige, cinični novinar nezadovoljan životnom rutinom, pokušava Ulmeu pomoći vratiti izgubljeno emocionalno pamćenje. Ali ta zadaća nije nimalo laka jer odgovor na pitanje tko smo ovisi o osobi koju pitamo: netko kome se ne sviđamo, za nas će reći da smo grozni, dok će onaj tko nas obožava tvrditi da smo sveci.

Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne “psihologije pamćenja”, roman Cvijeće Afonsa Cruza je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima – malih stvari koje ostaju u našem sjećanju. Riječ je o izvrsnom romanu jednoga od najvažnijih suvremenih portugalskih autora čija su djela prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.

Još uvijek Alice, Lisa Genova

Protagonistica romana Još uvijek Alice je Alice Howland, cijenjena profesorica kognitivne psihologije na Sveučilištu Harvard, a posebna joj je specijalizacija lingvistika. U sretnom je braku s jednako tako uspješnim suprugom Johnom s kojim ima troje odrasle djece: Annu, Lydiju i Toma. Tek što navrši 50 godina, Alice se počne događati da zaboravi riječ usred predavanja, onda zaboravi kako da se vrati kući iz svoga susjedstva i zabrine se. Nakon dijagnoze rane Alzheimerove bolesti i spoznaje da ju je vjerojatno naslijedila od oca te da i njezina djeca mogu naslijediti bolest od nje, počinje drugi život Alice Howland, ali i svih oko nje.

Alice u tom životu prestaje biti iznimno sposobna i poštovana profesorica koja s lakoćom drži brojna pozvana predavanja na svjetskim sveučilištima, prestaje biti osoba čiji se život zrcali kroz profesionalnu kompetenciju i vrijednost i postaje osoba koja ulaže izniman napor u organizaciju svoje svakodnevice nastojeći sačuvati osjećaje, nadu, smislenost, borbu za svaki dan. Ulazeći duboko u Alicein um, ali i u čitav njezin svijet, autorica Lisa Genova u romanu Još uvijek Alice ocrtava odnose u kojima se i prostor i vrijeme i jezik rastaču, no ostaju dodiri, osmijesi i osjećaji, a djelići nepovezanih sjećanja ukazuju na to da je, koliko god teško, ipak moguće sačuvati bît vlastite ljudskosti. Autorica Lisa Genova na web stranici Lisa Genova podiže razinu svjesnosti o Alzheimerovoj bolesti te nudi brojne korisne savjete kako ovu bolest spriječiti.

Druga obala, Mirjana Buljan

Roman Druga obala je ugodno osvježenje u ponudi djela za mladež među kojima dominiraju teme o površnim problemima mlade generacije (zaljubljivanje, tračevi) iskazivanima na što nonšalantniji način, što uzrokuje siromašenje jezika uporabom jednostavnih rečeničnih sklopova, rječnikom govornoga jezika mladih koji postaje sve vulgarniji i vrlo šablonski.

Povijest paučine, Boris Perić

Roman Povijest paučine zamišljen je kao svojevrsni nastavak romana Vampir, premda ne u klasičnom smislu, kao nastavak radnje, već kao nova obrada njegova središnjeg motiva, legende o istarskom vampiru Juri Grandu. Radnja romana Povijest paučine započinje nizom mahom socijalno konotiranih egzistencijalnih epizoda iz neposrednog okruženja glavnog lika (pripovjedača), među kojima posebno mjesto zauzima samoubojstvo osiromašena profesora, koji je, kako će se postupno otkrivati, za boljih dana nakanio istražiti i rasvijetliti upravo fenomen Uskočkog rata u Istri, u čemu ga je, međutim, spriječila neimaština, nastupila po odlasku u mirovinu. I osobno sklon sličnim temama, pripovjedač odlučuje nastaviti istraživanje pokojnog susjeda i taj ga naum, kroz proučavanje arhivske građe i odlazak na „teren“ naposljetku vodi u pazinski kraj, gdje ne samo da mu se legenda o Grandu nameće kao mogući vrhunac jedne nesretne epohe, već u njoj pronalazi i objašnjenja vlastitih životnih problema i nedoumica, koja, opet, otvaraju nova egzistencijalna pitanja.

Prema istinitoj priči, Delphine De Vigan

Tajanstvena L. utjelovljuje sve ono čemu se Delphine oduvijek divila – elegantna je, ženstvena i sofisticirana te ima nevjerojatnu sposobnost pronalaženja pravih riječi u pravom trenutku. Delphine je susreće u trenutku postizanja iznimna uspjeha netom objavljenim romanom, no posve je iscrpljena od pisanja, čitatelja i ogromna zanimanja medija. Zbog svega je u kreativnoj blokadi, više jednostavno ne može napisati ni riječi.

L. intuitivno osjeća Delphininu ranjivost i bez žurbe, ali posve sigurno, zauzima povlašteno mjesto u njezinu privatnom životu. Kako im se životi sve više i više isprepliću, ova priča o prijateljstvu ubrzano se uozbiljuje i pokazuje zloslutne znakove toksičnosti. Delphine de Vigan iznimno vješto hoda po tankoj liniji između stvarnosti i fikcije te pruža pronicavu i moćnu dijagnozu epohe opsjednute Istinitim. Prema istinitoj priči, višestruko nagrađeni bestseler s odlikama psihološkog trilera, predložak je istoimenu filmu iz 2017. godine. U glavnim su ulogama Emmanuelle Seigner i Eva Green, a režirao ga je Roman Polanski.

Kako popraviti budućnost, Andrew Keen

Andrew Keen među prvima je počeo propitivati neke od pogubnih utjecaja interneta na ekonomiju, kulturu i društvene vrijednosti. Njegova najnovija knjiga Kako popraviti budućnost daje nam nadu da ekonomska nejednakost, nezaposlenost, raspad kulture, rat oko privatnosti te otuđenje pojedinca, sve ono što digitalni preokret uzrokuje, mogu još uvijek biti riješeni. Kako popraviti budućnost, djelo ovog teoretičara novih medija, zorno ilustrira kako društva moraju odgovoriti na izazove koje je pred nas postavila digitalna revolucija, kao što su učinila s industrijskom revolucijom koja je na sličan način poremetila živote ljudi.

Prije nego kritika suvremene tehnologije, knjiga Kako popraviti budućnost je konstruktivan prikaz rješenja koje određeni pojedinci, društva, pa čak i vlade pružaju kako bi ublažili efekte nove tehnologije na politiku, kulturu i društvo. Očuvanje ljudskih vrijednosti u rastuće digitalnom svijetu i osiguranje budućnosti kojoj ćemo se svi mi, ponovno, moći radovati prioriteti su tih pozitivnih mjera i glavne teze ove fascinantne knjige. Kako popraviti budućnost, u promišljenom prijevodu Ivane Krencer, argumentirano i duboko angažirano, nezaobilazno je djelo Andrewa Keena za sve koji ozbiljno promišljaju o budućnosti želeći je učiniti vrijednom življenja.

Kako postati vegan, Veganuary, Kate Schuler

Veganuary je britanska dobrotvorna udruga s međunarodnim dosegom koja potiče ljude da iskuse veganstvo u siječnju (ili u bilo koje drugo doba godine) i pruža podršku i savjete za to razdoblje. Deseci tisuća ljudi iz više od 100 zemalja svijeta već su sudjelovali u ovom pokretu. Više informacija o životinjama, okolišu, prehrani, zdravlju, restoranima, slučajnim veganskim proizvodima, kupovini, preporučenom štivu i filmovima te stotinama biljnih recepata može se naći na njihovoj popularnoj stranci veganuary.com. Ova je knjiga sažetak svega bitnog što trebate znati o veganstvu, bilo da vas zanima što ono sve obuhvaća, bilo da želite znati više ili ga i sami iskušati: koji su glavni razlozi prelaska na veganstvo, koje su osnovne veganske namirnice, kako ih kupovati i kako prilagoditi prehranu u obitelji, što jesti vani ili kod prijatelja, kako se snaći na putovanju te nekoliko jelovnika i recepata za početak. Uz mnoštvo savjeta, primjera, dodatnih izvora, knjiga također daje podršku svima onima koji žele znati još više o veganstvu ili ostati vegani.

 

Sa srcem u školi, Godi Keller

Dio svojih roditeljskih i učiteljskih iskustava Godi Keller skupio je u knjizi Sa srcem u školi koja je u Norveškoj doživjela već drugo izdanje te je prevedena na švedski, estonski, slovenski i hrvatski jezik. Knjiga ili kako sam autor kaže udžbenik za roditelje namijenjena je svima koje zanimaju različiti pogledi na život i odgoj djeteta. Iako pisana iz perspektive jednog waldorfskog učitelja, knjiga ima univerzalan karakter te je mogu razumjeti i prihvatiti i oni koji se nisu nikad susreli s waldorfskom pedagogijom, niti imaju namjeru dijete upisati u waldorfsku školu. Na jednostavan i duhovit način dotiče sva važna pitanja podučavanja, odgoja i razvoja djeteta.

Uz puno primjera i slikovitih prikaza, bez ispraznog dociranja, biti će lakše razumjeti kako odgovarati na dječja pitanja, kako jačati njihovo povjerenje u sebe i svijet, kako kao roditelj pomoći školi na zajedničkom zadatku, kako razumjeti dijete u različitim fazama njegovog života, kako prepreke i životne krize mogu ojačati dijete i na kraju što u stvarnosti znači holističko obrazovanje. Vrlo osobna i istovremeno univerzalna knjiga za one koji još tragaju za idealom svestranog, toplog, djetetu naklonjenog obrazovanja koje podjednako vrednuje sve odlike koje kao ljudska bića posjedujemo: um, srce i ruke. Knjiga pisana srcem.

Anticelulitna (r)evolucija, Mary Novosel

Anticelulitna (r)evolucija približava ženama problematiku celulita na jedan posve novi način – predstavljajući ga kao indikator nepravilnog rada tijela na više razina: od fizičke i mentalne pa do duhovne i emotivne.
Autorica Mary Novosel je na pristupačan, ponekad čak i šaljiv način, uz brojne recepte i preporuke, u ovaj nezaobilazni priručnik o celulitu uključila i niz zanimljivih podataka o anatomiji, ali i brojnim faktorima koji utječu na celulit. Također su opisane i anticelulitne namirnice, recepti i dodaci prehrani, prirodni „uradi sam“, ali i tretmani koji se provode u kozmetičkim salonima i beauty klinikama. Nije izostavljen ni segment kretanja i provođenja tehnika za smanjenje stresa.

 

Učitati još
Zatvori