Journal Book Club: ‘Još uvijek Alice’ Lise Genove

Journal Book Club: ‘Još uvijek
Alice’ Lise Genove

Još uvijek Alice je bestseler  američke neuroznanstvenice Lise Genove o potonuću iznimne harvardske profesorice u demenciju, a prema kojem je snimljen i film za koji je Julianne Moore osvojila Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu 2015. godine.

Lisa Genova: Još uvijek Alice

Lisa Genova doktorirala je neuroznanost na Sveučilištu Harvard. Povezujući neuroznanost i snagu ljudskoga duha, zaslužila je posebno mjesto u svjetskoj  književ­nosti. Godine 2007. objavila je prvi roman Još uvijek Alice prema kojem je snimljen Oscarom nagrađen film. Njegova je tema kako se život osobe s Alzheimerovom bolešću, ali i život svih oko nje, promijeni nakon dijag­ noze. Napisala je još četiri romana: Left NeglectedLoveAnthonyInside the O’Briens i Every note played. Autorica nas u svakom od tih romana suočava s nama samima, s našim strahovima, ali i sa snagom za koju nerijetko, prije nego što postane nužno, ni ne znamo da je imamo.

Film smo gledali više puta, i svaki put nas je jednako ganuo, tako da je logičan sljedeći korak bio čitanje novog, hrvatskog prijevoda knjige, čim je došla u knjižare, krajem 2018. godine. Mi ju nismo mogli ispustiti iz ruku i naša je preporuka lektire za ožujak Journal Book Cluba! Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u Goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Junakinja romana Još uvijek Alice je Alice Howland, cijenjena profesorica kognitivne psihologije na Sveučilištu Harvard, a posebna joj je specijalizacija lingvistika. U sretnom je braku s jednako tako uspješnim suprugom Johnom s kojim ima troje odrasle djece: Annu, Lydiju i Toma. Tek što navrši 50 godina, Alice se počne događati da zaboravi riječ usred predavanja, onda zaboravi kako da se vrati kući iz svoga susjedstva i jako se zabrine.

Nakon dijagnoze rane Alzheimerove bolesti i spoznaje da ju je vjerojatno naslijedila od oca te da i njezina djeca mogu naslijediti bolest od nje, počinje drugi život Alice Howland, ali i svih oko nje. Alice u tom životu prestaje biti iznimno sposobna i poštovana profesorica koja s lakoćom drži brojna pozvana predavanja na svjetskim sveučilištima, prestaje biti osoba čiji se život zrcali kroz profesionalnu kompetenciju i vrijednost te postaje osoba koja ulaže izniman napor u organizaciju svoje svakodnevice nastojeći sačuvati osjećaje, nadu, smislenost, borbu za svaki dan.

Ulazeći duboko u Alicein um, ali i u čitav njezin svijet, autorica Lisa Genova u romanu Još uvijek Alice ocrtava odnose u kojima se i prostor i vrijeme i jezik rastaču, no ostaju dodiri, osmijesi i osjećaji, a djelići nepovezanih sjećanja ukazuju na to da je, koliko god teško, ipak moguće sačuvati bît vlastite ljudskosti. Autorica Lisa Genova na web stranici Lisa Genova podiže razinu svjesnosti o Alzheimerovoj bolesti te nudi brojne korisne savjete kako ovu bolest spriječiti, no kako se i nositi s njom, ne samo oboljeli, već i njezina ili njegova okolina i voljeni ljudi….

Jedan sretnik ili sretnica u mogućnosti je osvojiti knjigu mjeseca! Pošaljite svoje ime i prezime te adrese na ifeellucky@journal.hr & bookclub@journal.hr s predmetom e-maila JOŠ UVIJEK ALICE, do 20. ožujka 2019., kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Također, kako biste bili u boljoj prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju te ostaviti svoj komentar u Goodreads grupi.

Knjiga je u izdanju nakladnika Ljevak dostupna u knjižarama Ljevak i Hoću knjigu.

Čestitamo Đurđici Daskalović!

Učitati još
Zatvori