Upoznajte Ivanu i Dalibora, skroz cool goste novog Journal Book Cluba

Upoznajte Ivanu i Dalibora, skroz cool
goste novog Journal Book Cluba

Od još jednog izdanja Journal Book Cluba dijeli nas tek nekoliko dana. Redakcija Journala već je pročitala knjigu Hamnet autorice Maggie O’Farrell u izdanju Profil knjige i bez pretjerivanja – opravdala je visoka očekivanja koja smo imali zbog brojnih pozitivnih recenzija oduševljene publike. Dok se naših deset sretnih dobitnica približava kraju knjige, vrijeme je da vam predstavimo još jedno otkačeno društvo s kojim ćemo se družiti 30.11. u novom Journal Book Club susretu!

Nerijetko vam pišemo o kreativcima koje i sami volimo pratiti na društvenim mrežama i čiji nas rad uvijek ugodno iznenadi. Upravo bismo tako okarakterizirali Ivanu Lulić i Dalibora Jakusa koji će nam se pridružiti u osmom po redu JBC-u.

Onima koji prate kulturne krugove, možda ih ni ne treba predstavljati. Dalibora se tijekom godina istaknuo kao jedan od najinteresantnijih PR-ovaca u kulturi, a odnedavno i službeno autora o čijoj smo vam knjizi Kraljev gambit pisali i više vam je puta preporučili. Otkačeni komunikacijski stručnjak nedavno nam je u razgovoru otkrio više detalja o svojoj karijeri i putu do pisanja knjige, a s njim će roman Hamnet komentirati Ivana koja će baš svakoga uronjenog u svijet glazbe intrigirati svojim recenzijama i tekstovima. Također povezana s marketingom i PR-om, glazbena novinarka ljubav prema knjigama dijeli i na svom Instagram profilu ivanaiknjige na kojem često čitamo i njezinu poeziju. U svojoj je karijeri bila nominirana za Porin i nagradu Na vrh jezika, a privukla nas je intrigantnim odabirom knjiga koje dijeli na profilu.

Ova cool ekipa, na čelu s Ilinom Cenov, našom Journal Book Club moderatoricom i kolumnisticom, unijet će dinamičnu atmosferu u još jedan susret tijekom kojeg će komentirati knjigu i odgovarati na vaša pitanja u live prijenosu na YouTubeu!

Pitali smo Ivanu i Dalibora nekoliko pitanja kako biste ih bolje upoznali prije još jednog Journal Book Cluba u utorak 30. studenog!

Upoznajte Ivanu i Dalibora

  • Oboje ste u svijetu PR-a, marketinga, kreative i umjetnosti – kako uspijevate uskladiti sve te interese i gdje se svijet knjiga nalazi na listi prioriteta?

Ivana: Dugo sam imala uvjerenje da bih se trebala usmjeriti u jednom području i tako usavršavati, a to je onda samo rađalo još više frustracije jer su sva ostala područja mojih interesa bila zanemarena, pa tako i čitanje. Otkad sam samozaposlena, imam vremena za sve. Balansiram i PR i marketing i kreativu i pisanje, a konačno i čitanje. Već par godina godišnje pročitam oko 120 knjiga bez ikakvog pritiska, samo zato što me to zanima i jer u danu stvorim vrijeme za čitanje.

Dalibor: Sve se nalazi na istom oblaku, i s tog prenesenog stanovišta PR u mojem životu znači strukturu, dok je pisanje i književnost arhitektura. U obje stvari ulažem strast koju crpim iz potrebe ili mahnite intencije da vlastitim vizijama pridodam određenu formu. U pisanju mi je to naočigled lakše jer nije do kraja svjestan izbor, a mogu se i razmahat… za razliku od PR-a, koji na kraju dana traži kompromise. Budući da uživam i u jednom i u drugom, ne vidim ih poredane iznad ili ispod na listi prioriteta. Prije bih rekao da se stišću na vrhu i konstantno me provociraju.

  • Ivana, ti se baviš poezijom, a Dalibore, s tobom smo nedavno imali intervjuu o novoj knjizi. Kako se vaš pogled na pisanu riječ odnosno bilo kakvo štivo promijenio otkad ste i sami postali autori i zaronili u pisanje?

Ivana: Čitanju poezije definitivno pristupam puno više analitički. Mislim da je to nemoguće izbjeći sada kada sam i sama autorica.

Dalibor: Nije se nužno promijenilo jer sam zarana imao naklonost prema pisanoj riječi. S vremenom sam mijenjao kurs i rutu prema različitim književnim rodovima i žanrovima. Sad daleko više upijam poeziju i u njoj nalazim tračke svakodnevice. Poezija me instinktivno trgne kao kad se bosonog malim nožnim prstom slučajno udarim o vrata sobe.  

  • Što, osim Hamneta, čitate ovih dana?

Ivana: Ovih me dana jako drži Mary Beath Keane – Upitaj još jednom, sjajan roman o obitelji, traumi i ključnim trenucima u životu. Od poezije trenutno čitam zbornik poezije s prošlogodišnjeg Goranovog proljeća. Iz tiska je nedavno izašla Cekapeova zbirka poezije polaznika prošlogodišnje radionice Suvremene poezije kod Olje Savičević Ivančević. Zove se Na početku novog kruga. Ima puno sjajnih novih pjesnika koji pišu stvarno dobre stvari!

Dalibor: Ja sam team #čitamnekolikoknjigaparalelno. Trenutno sam uvučen u knjigu Najbolja zabava u životu Claire Lomabardo za koju kritika kažu da ima X faktor Jonathana Franzena i maestralan roman Carstvo životinja Jean-Baptistea Del Ama. 

  • U book clubu nam se sve vrti oko knjiga, ali što vam trenutno mami pažnju iz svijeta filma, glazbe i umjetnosti?

Ivana: Jako me privlači koncertna predstava Nere Stipičević Cvit samoće i nadam se da ću je pogledati u prosincu. Ima podosta sjajnih albuma koji su objavljeni u posljednje vrijeme. Meni se zasad najviše sviđaju Robert Plant I Alisson Krauss i njihov zajednički album Raise the Roof. Od domaćih albuma već tjednima slušam Urbana&4 – Lipanj, srpanj, kolovoz. Filmove uopće ne pratim.

Dalibor: Toliko zanimljivih radova na svim poljima, a posebno u svijetu filma. Nema zla iranskog redatelja Mohammada Rasoulofa i austrijsko-njemački film Konačna sloboda Sebastiana Meisea su zadnja dva naslova koja su zaustavila na duži trenutak. S nestrpljenjem čekam i novog Almodovara. Nedavno sam otkrio i domaćeg glazbenika Frana Vasilića i njegov Moonlight Session. Očaravajući glas. A, kako često radim s kazalištima, moram izdvojiti predstavu Play Harms ili sasvim obične besmislice u kazalištu Knap te skoru premijeru Homesick Divan tetra. 

  • I za kraj – što očekujete od našem novog book cluba u kojem ćete nam se pridružiti?

Ivana: Shvatila sam da uopće nemam priliku komentirati s nekim naslove koje čitam. Ako razmjenjujem iskustva, to se najčešće dogodi mjesecima nakon što pročitam neki naslov, a do tada se dojmovi poprilično slegnu. Veselim se ovom našem druženju, novom iskustvu i možda nekoj novoj perspektivi na Hamneta

Dalibor: Jedan zanimljiv miš-maš: druženje, ugodan razgovor o neugodnoj temi knjige, pokoje razmimoilaženje u mišljenju, zabavu…no, ponajviše se nadam da ćemo slušatelje inspirirati da zgrabe knjigu o kojoj ćemo razgovarati, ali ih i potaknuti da što više čitaju i pišu. 

Foto: Profil knjiga, PR, Tatjana Bukvić, Frano Ožbolt, Instagram

Veliko hvala A1 što će tehnički podržati još jedno izdanje Journal Book Cluba!

Učitati još
Zatvori