Izdvojili smo najljepšu poeziju Rupi Kaur, autorice koja je obilježila desetljeće

Izdvojili smo najljepšu poeziju Rupi Kaur, autorice koja je obilježila desetljeće

@rupikaur_

Kratko, upečatljivo i ‘instagramski’ – tako je najlakše opisati poeziju Rupi Kaur, žene koja je svojim stihovima obilježila 2010-e. Proputovala je cijeli svijet čitajući svoje zbirke poezije ‘Sunce i njeni cvjetovi’ te ‘Med i mlijeko’, redovito se svrstavala na top liste best sellera, a ima tek 27 godina.

Estetika i stihovi – instapoezija

Prva je zbirka poezije izašla 2014. godine, a istom je ova Kanađanka indijskog porijekla pokrenula novi žanr tzv. instapoezije. Radi se o kratkim pjesmama koje ne zadivljuju toliko svojom težinom ili porukom, već temama poput ranjivosti i autentičnosti s kojima se danas itekako lako povezati. Prve je pjesme čitala u podrumu socijalnog centra 2009. godine, a kasnije ih je počela objavljivati na Tumblru i Instagramu uz jednostavne ilustracije. Na isti je način koncipirala ‘Med i mlijeko’, zbirku poezije koja je inspirirana temama gubitaka, preživljavanja i ženstvenosti te popraćena ilustracijama. Kombinacija estetski sređene knjige i stihova kojima se ne može oduprijeti u današnjici urodila je s 2.5 milijuna prodanih primjeraka.

Plitka književnost i tabui

Rupi, ipak, nije izbjegla kontroverzu. Više od milijun njezinih pratitelja ugledalo je fotografiju na kojima autorica leži u krevetu dok joj se na hlačama vidi trag krvi kao i na posteljini. Uz objašnjenje da želi razbiti tabu oko mjesečnice, Rupi su neki dočekali na nož, a neki ju hvalili. Instagram je uklonio fotografiju da bi joj se na kraju ispričao i dopustio objavu iste.

Njezine pjesme, iako su relateable, estetski lijepe i upečatljive, za brojne kritičare i čitatelje nisu dosta da bi ju The New Republic proglasio autoricom desetljeća. Neki joj predbacuju manjak dubine i stvarne poruke u pjesmama, drugi smatraju da se ne radi o ozbiljnoj književnosti, a publika na Twitteru zaključila je i da tinejdžeri pišu istim tonom kao Rupi.

Najljepše od Rupi Kaur

Bez obzira na podijeljena mišljenja, Rupi je bez dileme promijenila nadolazeću generaciju autora, a na Instagramu je prati više od 3 milijuna ljudi. Izdvojili smo zato njezinu najpopularniju poeziju koja ne ostavlja ravnodušnim.

@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_
@rupikaur_

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori